понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12052 прочитания

  Какво е да работиш в Кока-Кола ХБК България?

  Какви възможности за кариерно развитие предлага компанията и какво я прави предпочитан работодател, пред Economy.bg разказва Николета Свещарска, мениджър „Управление на човешките ресурси и организационно развитие“
  15 февруари 2021, 10:50 a+ a- a

  Николета Свещарска, мениджър „Управление на човешките ресурси и организационно развитие“ в Кока-Кола ХБК България

  Производството на Кока-Кола в България датира от 1965 г. България е  първата държава в бившия социалистически лагер, която започва да произвежда световноизвестната напитка. 

  Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани започва дейност в България през 1992 г. и оттогава е един от водещите инвеститори в местната икономика. Компанията избра да разположи в България своите центрове за споделени услуги за всички страни в групата. Тук са центърът за човешки ресурси и финансови услуги, както и този за ИТ услуги.

  Какви възможности за кариерно развитие предлага компанията, какво я прави предпочитан работодатели и какви професионалисти стоят зад нейния успех, пред Economy.bg разказва Николета Свещарска, мениджър „Управление на човешките ресурси и организационно развитие“ в Кока-Кола ХБК България.

  С какво се занимава компанията – кои са основните продукти, услуги?
  Компанията произвежда и дистрибутира брандовете на The Coca-Cola Company - Coca-Cola, Coca-Cola без захар, Fanta, Sprite, Schweppes, Cappy, Банкя, Роса, Powerade, Aquarius.

  Кока-Кола ХБК е дистрибутор и на широкото портофолио от висококачествени алкохолни напитки (Jack Daniel’s, The Macallan, The Famous Grouse, Finlandia, Buldog и др.). През 2020 г. България стана и първият пазар, в който Кока-Кола ХБК предлага и ритейл линията на Costa Coffee.

  Име: Кока-Кола Хеленик в България
  Сфера на дейност: Бързооборотни стоки
  В България е от: 56 години
  Брой служители глобално: 28 000
  Брой служители в България: 1700
  Офиси в България: Централен офис – София, ул. Рачо Петков Казанджията 8, където са разположени и двата центъра за споделени услуги. Два производствени центъра – в Костинброд и Банкя и шест дистрибуционни центъра в страната.
  Основни продукти/марки: Coca-Cola, Fanta, Schweppes, Cappy, FuzeTea, Банкя, Costa Coffee Клиенти/Пазари: България

  Кои са основните пазари и клиенти на компанията?
  Компанията работи на българския пазар с хиляди клиенти в цялата страна. През 2019 г. Кока-Кола ХБК България инвестира 40 млн. лв. в разширяване на производствения център в Костинброд, с което го превърна в най-модерния в групата Кока-Кола ХБК и в център за износ на продукция – за държави като Сърбия, Румъния и Гърция.

  Къде има офиси компанията по света? Колко офиса има в България?
  Кока-Кола ХБК има представителства в 28 държави в целия свят, сред които Русия, Италия, Швейцария, Австрия и др. У нас компанията има офис в София, където са разполжени централата на  българското дружество и двата центъра за споделени услуги, два производствени центъра в Костинброд и Банкя и офиси и дистирибуционни центрове в цялата страна.

  Колко и какви специалисти работят в компанията?
  Семейството на Кока-Кола Хеленик в България наброява над 1700 професионалисти и има уникална структура. Тя се състои от българското дружество, което произвежда и дистрибутира продукти в страната, Център за споделени услуги за Групата на Хеленик в областта на счетоводство и финанси, управление на данни, човешки ресурси и Център за ИТ решения.

  Ето защо можем да предложим разнообразие от възможности за развитие в различни области: продажби, маркетинг, финанси, човешки ресурси, ИТ бизнес системи и решения, връзки с обществеността и комуникации, производство, логистика, споделени услуги в сферата на финансите и човешките ресурси и много други.

  Какви хора най-често търси компанията - с какъв опит, познания, умения, технологии?
  Структурата и мащабът на Кока-Кола Хеленик в България ни дават възможност да търсим хора с различен опит и умения. Привличаме както млади таланти, които сега започват своя професионален път, така и доказали се професионалисти в своята сфера.

  Компанията отворена ли е за хора с малък опит и старт на кариерата? Има ли стажантски програми?
  Опитът не е задължителен, за разлика от страстта и жаждата за знания. Компанията ни предлага програми за развитие, с които се стараем да помогнем на младите хора да стартират своята кариера, да се научат да работят в екип и да провокираме техния интерес към различни професионални направления. 

  Кои са основните технологии, които се използват в компанията?
  Отделът „Бизнес системи и решения“ в компанията е фокусиран върху разработване и внедряване на различни технологични инструменти, които подобряват ефикасността както на търговските и производствените отдели, така и на административния екип. Сред примерите са smart очила за добавена реалност и роботизирани процеси в производството, виртуални одити и визити, електронен документооборот, интерактивни платфоми за обучение и много други. 

  Как се въвеждат новите служители в компанията?
  Имаме  структуриран процес за въведажне на новите служители в компанията, като за нас най-важното е от самото начало те да усетят усещането за общност и подкрепа, което е в основата на оранизационната ни култура.

  Какви са възможностите за кариерно развитие и какви обучения предлага компанията?
  От една страна, структурата ни в България предоставя разнообразни възможности за кариера в различни области, от друга - насърчаваме и предоставяме множество варианти за кросфункционални движения между различните отдели и звена. 

  Също така, възможностите за развитие при нас не се ограничават само в България. Кока-Кола Хеленик оперира в 28 държави и имаме страхотни примери за развитие на родни специалисти на позиции в други страни и обратно.

  В компанията имаме разработена дигитална платформа за обучение и развитие, в която всеки служител може да персонализира и оформя по подходящ начин своята пътека за учене и развитие, да достъпва висококачествени учебни ресурси, програми и курсове. 

  Какви придобивки предоставя компанията и какво я прави предпочитан работодател?Възможностите за кариерно развитие, обучение и растеж и динамичната работна среда си остават основните причини, заради които през последните години Кока-Кола Хеленик неизменно е сред най-желаните работодатели не само от студентите, но и от работещите хора в страната. Безспорно, стабилността на компанията  беше сред основните фактори, които се отличиха като причина през 2020 година.

  Какво не знаят хората за компанията, а е важно да знаят според Вас?
  Присъединяването към нашата компания  е пътуване с ускорен растеж. За нас нашите хора са нашата тайна съставка, затова създаваме възможности за тях да бъдат любознателни, да учат, да се развиват и да разгръщат пълния си потенциал.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Кока-Кола ХБК България в JOBS.bg тук


  ВИЖТЕ ОЩЕ: 
   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 7 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 10 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 13 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 14 часа