понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6539 прочитания

    Екоорганизации настояват за ограничаване на пластмасовите торбички, чаши, бутилки и посуда в България

    Българското Черноморие е сред най-замърсените с микропластмаса в света
    22 март 2018, 10:49 a+ a- a

    Екоорганизации искат спешни действия за ограничаване на пластмасовите торбички, чаши, бутилки и посуда в България. Нуждата от адекватни мерки за справяне с пластмасовите отпадъци в природата не търпи отлагане, напомнят от „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България. За това свидетелстват не само най-новите научни разкрития, че замърсяването с пластмаси в световните водоеми е много по-сериозно, отколкото се смяташе досега, но и вече известните факти за наличие на миниатюрни пластмасови частици в питейната вода, морската сол и морските дарове. 

    Българското Черноморие е сред най-замърсените с микропластмаса в света. Микропластмасата включва парчета от пластмасови изделия, влакна от изкуствени материи и гранули от козметични препарати, показват рзултатите от изследване на учени от БАН, проведено в рамките на кампанията „Грийнпийс“ за намаляване на пластмасовите отпадъци.

    Основните замърсители по плажовете и във водите на Черно море са торбички, бутилки, посуда и опаковки от бързи закуски. Веднъж попаднали в реките, а оттам — в морето, тези отпадъци се разпадат на пластмасови микрочастици, които морските животни поглъщат вместо храна. По този начин пластмасата се озовава на трапезата на любителите на морски дарове.

    За чиста вода трябва да сложим край на „бързата“ пластмаса, призовават екоорганизациите и припомнят, че днес, 22 март (Световния ден на водата), се навършва една година от началото на кампанията „Свободни от пластмаса“. 

    Трите основни проблема у нас са използването на еднократни пластмасови чаши за вода в детските градини, растящото потребление на пластмасови торбички за пазаруване и наличието на пластмасови бутилки от напитки в масово разпространените незаконни сметища и замърсявания в България.

    „Краят на масовото ползване на еднократни пластмаси е неизбежен, ако искаме да пием чиста вода, а не пластмасова супа", коментира Деница Петрова от „Грийнпийс“ – България.

    Друг сериозен проблем в световен мащаб са дрехите от полиестер и други изкуствени материи, които при всяко пране отделят стотици хиляди миниатюрни власинки. Te не се задържат нито от филтрите на пералните машини, нито от водопречиствателните станции и така свободно навлизат в морето или в питейната вода.

    „Крайно време е и България да забрани пластмасовите торбички за пазаруване. Съществуващата екотакса не променя постоянно растящото потребление на всички видове полиетиленови торбички у нас, огромна част от които бързо се превръщат в замърсяващи отпадъци в сметищата, деретата и морето", казва Евгения Ташева от „За Земята".

    В рамките на българското председателство на Съвета на ЕС министрите на околната среда ще решат какво да бъде предстоящото европейско законодателство за ограничаване на еднократните пластмасови изделия. Въпреки обещанията за справяне с проблема обаче, на всички събития от Европредседателството водата се сервира в пластмасови шишета, посочват от екоорганизациите.

    „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България настояват за прозрачен процес на вземане на решения с участието на гражданите и призовават министъра на околната среда и водите да оповести план за ограничаване на прекомерната употреба на еднократни пластмасови изделия у нас.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 минути
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 2 часа
    преди 5 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата
    преди 5 часа
    Изкуственият интелект има потенциал да революционизира научните открития
    Нуждаем се от нов Европейски институт за изкуствен интелект в науката, съветват академиите Европейската комисия
    преди 6 часа
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 7 часа
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България