четвъртък, 30 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1469 прочитания

  Йорданка Чобанова е новият ръководител на Представителството на ЕК у нас

  Тя ще е под политическото ръководство на Урсула фон дер Лайен
  07 февруари 2024, 09:10 a+ a- a

  Йорданка Чобанова беше назначена за новия ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. На тази позиция тя ще изпълнява функциите на официален представител на Европейската комисия в България под политическото ръководство на председателя Урсула фон дер Лайен. Датата, от която нейното назначение ще влезе в сила, ще бъде определена на по-късен етап.

  Йорданка Чобанова е българска гражданка и притежава задълбочени умения в областта на дипломацията, воденето на преговори, представителството и политическата комуникация, усъвършенствани по време на 15-годишния ѝ професионален опит в българските и европейските публични институции. Изпълняваните от нея предишни функции в българската държавна администрация неизменно са били насочени към въпроси, свързани с ЕС, което е допринесло за нейното задълбочено познаване на различните области на политиката и институционалната структура на ЕС. Познанията ѝ за политиките на ЕС и работата на Комисията са допълнително подсилени чрез настоящата ѝ роля на служител по политиките в генерална дирекция „Морско дело и рибарство“.

  От 2016 г. до 2021 Чобанова заема длъжността посланик на България в Словашката република, като така трупа много ценен дипломатически опит, който ще ѝ служи добре на новата ѝ позиция. Преди това тя заема няколко ключови позиции в България, включително съветник по европейските въпроси на президента на България и заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. От 2008 г. до 2012 работи като аташе по регионалната политика в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел.

  Чобанова има докторска степен от Европейския университетски институт във Флоренция, Италия. 

  Европейската комисия поддържа представителства във всички столици на държавите — членки на ЕС, както и регионални служби в Барселона, Бон, Марсилия, Милано, Мюнхен и Вроцлав. Представителствата са „очите, ушите и гласът“ на Комисията по места в държавите членки. Те си взаимодействат с националните органи, заинтересованите страни и гражданите и информират медиите и обществеността за политиките на ЕС. Ръководителите на представителствата се назначават от председателя на Европейската комисия и са политическите му представители в държавата членка, в която са назначени.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Ще обменяме автоматично данъчна информация със САЩ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, подписаха споразумение
  преди 14 часа
  В АЕЦ „Козлодуй“ са заредени първите 43 касети с алтернативен тип гориво
  Те са произведено от американската „Уестингхаус“
  преди 14 часа
  Бианор, Прайм и Диджитал Лайтс обединяват сили под името Wiser Technology
  Приходите на трите компании за 2023 година са 54 млн. лв.
  преди 1 ден
  Висшият мениджмънт в компаниите не е подгодтвен за изкуствения интелект
  Проучване на Adecco Group изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите
  преди 1 ден
  SeedBlink пусна цялостна платформа за управление на собствен капитал и инвестиции
  Тя предоставя единен достъп до всички традиционни и нововъведени продукти за управление на собствен капитал и инвестиции