четвъртък, 30 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2380 прочитания

  Д-р Веселин Райчев се присъединява към INSAIT

  Той заемаше позицията директор за изкуствения интелект в технологичния гигант Snyk
  21 декември 2023, 11:19 a+ a- a

  Церемонията от годишните награди на най-голямата организация в сферата на ИТ - Association for Computing Machinery, на който дисертацията на д-р Райчев е отличена в топ 3 в света

  Българин с докторска дисертация, класирана в топ 3 в света измежду всички сфери на информатиката и изкуствения интелект, напуска мултимилиардна компания и се присъединява към екипа на института към Софийския университет INSAIT.

  Д-р Веселин Райчев е съосновател на дълбоко-технологичния швейцарски стартъп DeepCode. Компанията бе закупена от технологичния гигант Snyk, а българинът заемаше позицията на директор за изкуствения интелект в нея. Сега обаче той напусна позицията си и се присъединява към INSAIT.

  В миналито д-р Веселин Райчев също е бил технически ръководител в Google, където разработва основни алгоритми в Google Maps, използвани всеки ден от стотици милиони потребители по цял свят. По-късно защитава докторантура в швейцарския университет ETH Zurich. Дисертацията му създава цяло ново технологично направление, което днес е мулти-милиардна индустрия – изкуственият интелект, който може да пише компютърни програми.

  Най-голямата организация в света на информационните технологии - ACM (Association for Computing Machinery) класира научния му труд му в топ 3 измежду всички сфери на информатиката и изкуствения интелект. Заедно с това д-р Райчев е медалист от международната олимпиада по информатика и носител на наградата Джон Атанасов.

  Една от стратегическите цели на института INSAIT е както да изведе страната ни на конкурентно ниво в една от най-прогресивните сфери на човечеството, но и да създаде предпоставка големите умове в сферата да изберат да работят за български институции. С примери като този на д-р Райчев това вече започва да се случва.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Ще обменяме автоматично данъчна информация със САЩ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, подписаха споразумение
  преди 13 часа
  В АЕЦ „Козлодуй“ са заредени първите 43 касети с алтернативен тип гориво
  Те са произведено от американската „Уестингхаус“
  преди 14 часа
  Бианор, Прайм и Диджитал Лайтс обединяват сили под името Wiser Technology
  Приходите на трите компании за 2023 година са 54 млн. лв.
  преди 1 ден
  Висшият мениджмънт в компаниите не е подгодтвен за изкуствения интелект
  Проучване на Adecco Group изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите
  преди 1 ден
  SeedBlink пусна цялостна платформа за управление на собствен капитал и инвестиции
  Тя предоставя единен достъп до всички традиционни и нововъведени продукти за управление на собствен капитал и инвестиции