вторник, 28 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2767 прочитания

  Евгения Пеева поема ръководството на СофтУни БУДИТЕЛ

  Гимназията по дигитални науки на СофтУни е с обновен екип и ръководство, ново име и философия, за да бъде истинско училище на бъдещето
  28 ноември 2023, 12:20 a+ a- a

  Снимка: СофтУни Будител

  „СофтУни БУДИТЕЛ“ е новото име на професионалната гимназия в сферата на дигиталните науки и технологичния бизнес, зад която стои СофтУни. Заедно с новото име, училището има и нова философия на управление и преподаване, обновен екип и още по-смели цели за успеха на своите ученици. Двигател на промените в училището е образователният експерт Евгения Пеева-Кирова, която от лятото на 2023 г. е изпълнителен директор на гимназията.

  Частна професионална гимназия СофтУни БУДИТЕЛ е създадена през 2018 г. Основателите ѝ са собствениците на СофтУни и на образователна група „Светлина“. През октомври 2023 г. СофтУни става едноличен собственик на гимназията, а „Светлина“ се оттегля от съдружието. Към днешна дата в гимназията се обучават над 470 ученици в три основни професионални направления: програмиране, дизайн и дигитален бизнес. В гимназията се изучава разширено английски език и допълнителни чужди езици. В училището работят над 70 учители, от които близо половината по професионалните предмети – практици с реален опит в индустрията. Учебните планове в гимназията се актуализират постоянно с ново съдържание и практически проекти в крак с реалните тенденции в съответните професии и при работодателите. Инвестицията в професионалното развитие и постоянното надграждане уменията на учителите е основен приоритет. Първият випуск на гимназията завърши през май месец 2023 г. Голяма част от завършилите продължават висшето си образование в технологични специалности в университети в чужбина. Немалко възпитаници на гимназията започват веднага първата си работа на отговорни позиции в редица бизнеси. Гимназията е одобрена от МОН за включване в механизма на държавно финансиране за частните училища, което осигурява пълни стипендии за определен брой новоприети в 8-ми клас талантливи ученици. Така тя предоставя достъп до иновативния си образователен продукт на талантливи деца от семейства с различен социално-икономически статус.

  Целта на Евгения е да преобрази „СофтУни БУДИТЕЛ“ в истинско училище на бъдещето, където учениците се развиват цялостно, за да бъдат успешни професионалисти, осъзнати личности и градивни лидери в ерата на изкуствения интелект и новите технологии.

  Евгения Пеева е основател, дългогодишен изпълнителен директор и почетен член на Съвета на директорите на Фондация „Заедно в час“, чиято основна цел е да осигури равен достъп до качествено образование на всяко дете в България. От май до септември 2021 г. заема длъжността заместник-министър на образованието и науката в служебното правителство на Стефан Янев. Професионалният ѝ път включва също работа в глобална бизнес консултантска компания и мениджърски роли в компании за технологични решения в сферата на изкуствения интелект. Евгения е носител на редица награди като Млад мениджър на годината и Жена на годината, категория „Общество“, и е отличена в престижни класации като успешен лидер, мениджър и иноватор в българското образование и неправителствения сектор. „СофтУни БУДИТЕЛ“ е естествена стъпка в нейната дългосрочна мисия за утвърждаване на ефективни образователни модели за оптимално развитие на учениците и обществото в динамичната дигитална ера.

  „В СофтУни БУДИТЕЛ се стремим да бъдем повече от училище по модерни професионални специалности - ние сме инкубатор за бъдещите технологични лидери и иноватори. Нашата визия е да създадем среда, където всеки ученик може да разгърне своя потенциал и да поеме по пътя на непрекъснатото учене и самоусъвършенстване. Вярваме, че образованието трябва да подготвя учениците не само с академични, технологични и професионални знания, но и с уменията да бъдат инициатори на нови решения, критични мислители, емоционално-интелигентни осъзнати личности, градивни екипни членове и отговорни граждани. Заедно, като общност, можем да построим „Училището на бъдещето“ - място, където всяко дете е ценено, вдъхновено и подкрепено уверено и умело да преследва своите мечти в динамичния XXI век и занапред,“ споделя Евгения Пеева.

  „Поели сме ангажимент да подготвяме нашите ученици за бъдещето с реален опит и практически умения. Затова сме подбрали преподаватели с опит от бизнеса, които пренасят в учебна среда технологии и практики от индустрията и умения от реалния живот. Включването на стажове и практики в нашата програма, както и редовни срещи с водещи експерти, е ключово за развитието на нашите ученици. Ние не само предаваме знания, но и предоставяме възможност на учениците да прилагат това, което са научили, в реалния свят. Ние учим постоянно и преподаваме за бъдещето, за професиите, които още не съществуват. Нашето училище е място, където образованието е динамичен и постоянно развиващ се процес, готов да отговори на изискванията на съвременния свят.“ коментира д-р Светлин Наков, съосновател на СофтУни и СофтУни БУДИТЕЛ.

  Още на 05.12.2023 г. гимназия СофтУни БУДИТЕЛ кани родители, ученици, учители и партньори да се включат в панелна дискусия, посветена на една от най-горещите теми в обществото и образованието ни днес – изкуственият интелект и професиите на бъдещето. Как да се подготвят учениците за успешно бъдеще без страх, че ИИ ще ги направи излишни на работното място? Как да използват учителите ИИ в обучението и образователното преживяване? Кои са уменията и знанията, нужни на младите хора, за да използват максимума от потенциала на ИИ и на своя човешки интелект? Тези и още въпроси, които вълнуват ученици и родители ще се обсъждат заедно с топ образователни, технологични и бизнес експерти. По време на дискусията ще се търси отговор навъпроса: как и какво да учим и преживяваме в училище днес, за да бъдем винаги актуални, успешни и удовлетворени в бъдеще. Дискусията ще се проведе на 5 декември 2023 г. от 19:00 часа в сградата на СофтУни в Младост 4. Събитието е отворено и за медии.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 18 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 19 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата