четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  18842 прочитания

  Какъв ще е светът през 2025?

  Роботи шофьори, микромултинационални компании начело на глобалната икономика, планета от старци, хора без роднини. Това са само част от прогнозите на списание Foreign Policy за бъдещето на Земята през 2025 година.
  19 септември 2011, 16:12 a+ a- a

  Как ще се развива глобалната икономика, какъв път ще поемат технологиите, къде ще се водят войните на бъдещето? Списание Foreign Policy събра мненията на водещи експерти за глобалните тенденции, които ще определят бъдещето на планетата. Вижте прогнозите им за:


  Технологии


  Предстои ни да навлезем в нова ера на промени и иновации, която експертите наричат „Хибридна ера”. В тази ера хората и технологиите еволюират заедно. Човекът става част от машината и тя става част от него. Пет характеристики определят „Хибридната ера”:

  Първо, компютрите стават все по-малки, по-мощни и по-евтини. Бъдещето е на нанокомпютрите или т.нар ДНК-компютри, при които силициевите чипове ще бъдат заменени от ензими и молекули. Този тип устройства ще навлязат във всяка сфера от живота ни и ние буквално ще заживеем в тях, прогнозират експертите.

  Второ, технологиите ще станат по-интелигентни. Компютрите ще бъдат способни да анализират сами информацията, която събират. Няма да има нужда от хора, които да ги инструктират.

  Трето, гласовите и жестовите команди ще направят комуникацията с машините по-естествена. Те ще комуникират с нас почти като хора. Хората пък ще започнат да се привързват емоционално към технологичните джаджи. Любовта, която изпитвате към iPhone си, е само началото, коментират експертите.

  Четвърто, технологиите ще навлязат в нови области като биотехнологии, нанотехнологии, изкуствен интелект, роботика.

  Пето, технологиите имат и отрицателна страна. Те все повече ще разрушават стари и утвърдени бизнес модели.


  Бизнес

  Мултинационалните компании ще бъдат заменени от микромултинационални. Това са малки компании, които оперират глобално. Според експертите именно те ще управляват света през 2025 година.   

  Този тип компании работят денонощно с хора от цял свят като се възползват от дисбаланса на знанията, уменията и заплатите в различните страни. Микромултинационални компании са например Skype и Rovio.

  Силно влияние върху бизнеса ще изиграе също поевтиняването на промишлените роботи. Роботизираните или безпилотни автомобили ще са нещо естествено след 10 години. Евтините роботи ще променят и медицината. Много рутинни операции ще бъдат осъществявани от роботи.


  Глобална икономика


  Световната икономика ще претърпи кардинални промени, предричат експертите. Три фактора ще оказват влияние върху бъдещето й:

  Първо, все повече развити страни ще изпитват проблеми с бюджетния си дефицит и структурата на икономиката.

  Второ, вместо да ги решават, политиците предпочитат отлагането на тези структурни проблеми, с което ги усложняват още повече.

  Трето, икономиките на Бразилия, Китай, Индонезия и на още няколко страни ще започнат да прегряват.

  Няколко години ще са необходими на развитите страни, за да започнат икономиките им да растат и да се създадат нови работни места. Същевременно неравномерното разпределение на световното богатство ще се превърне от икономически в социалнополитически проблем. Самочувствието на развиващите се икономики ще нарасне успоредно с нарастването на икономическата им мощ и те ще настояват гласът им да се чува по-силно на световната сцена.  


  Енергийна карта на света

  Край на доминацията на Близкия изток на енергийната карта, предричат експертите. Световната столица на нефта и газа ще се премести в Америка - Северна и Южна. Авторите посочват както технологични, така и политически причини за това. Америка разполага с огромни залежи от петрол, но в шистова форма.  В САЩ неконвенционалният нефт се оценява на 2 трилиона барела, в Канада на 2,4 трилиона, а в Южна Америка на 2 трилиона. За сравнение конвенционалните нефтени залежи в Близкия изток и Северна Африка се оценяват на 1,2 трилиона барела.


  Войните на бъдещето


  Арена на бъдещите войни вече няма да е сушата, а моретата и океаните, предричат експертите. По-конкретно те очакват бъдещи сблъсъци в района на Южнокитайско море. Като причина изтъкват изместването на икономическия и демографски център от Европа към Източна Азия. В допълнение към стратегическото му положение, интересът към Южнокитайско море се обяснява и с факта, че на дъното му са открити огромни залежи на нефт и газ.

  Освен къде друг важен въпрос е как ще се водят бъдещите войни. Експертите очакват кардинално нови методи за водене на бойни действия. Те прогнозират, че все повече страни и организации ще се сдобият с т.нар. „умни оръжия”. Кибератаките обаче ще станат по-опасни дори и от ядрените ракети.

  Друга опасност представляват т .нар. биооръжия, които могат да поразят изключително много хора.

  Напредъкът в технологиите ще доведе до значително повишаване на деструктивната сила на малки групи хора. Това експертите определят като „демократизация на деструктивността”.


  Общество

  Характерно за следващото десетилетие ще е концентрацията. „Всичко ще е твърде голямо, за да фалира”, отбелязват експертите. По данни на Световната банка от 2009 година половината от световния БВП се произвежда само върху 1,5% от територията на Земята. Хората масово се заселват в големите градове. Наблюдава се и концентрация на банковите активи. Тази концентрация обаче има и негативни последици. Над половината от населението на Земята, както и производството са съсредоточени върху относително малка територия - главно по крайбрежията. Това означава, че щетите от природни бедствия ще бъдат огромни.

  Глобалните проблеми ще изискват и глобални решения. Светът ще стане още по-многополюсен. До 2015 година експертите прогнозират Съветът за сигурност на ООН да увеличи членовете си от днешните 15 до 25 или 30. Постоянни членки вероятно ще станат Бразилия, Индия, Япония, Южна Африка, Египет, Нигерия, Индонезия, Турция. Регионалните организации на отделните континенти също ще станат по-силни. Всяка от тях ще следва свой модел на политическа и икономическа интеграция. Част от страните в Близкия изток могат да се обединят в нова зона за свободна търговия, а като алтернатива на Европейския съюз може да се роди Средиземноморски съюз.


  Население


  Старците, а не децата са нашето бъдеще. Сиво цунами ще помете планетата, прогнозират експертите. Светът ще бъде препълнен с възрастни хора. През следващите 40 години населението ще расте не благодарение на по-високата раждаемост, а най-вече на нарастващия брой възрастни, които ще се радват на по-висока продължителност на живота.  
  Кои страни ще застареят най-бързо? Изненадващо за европейците водещи в тази класация са Иран и Мексико.

  Друга важна тенденция – ще расте броят на семействата с едно дете. В резултат на това много хора няма да имат никакви роднини освен родителите си. Други пък въобще няма да имат деца. А голяма част от децата, които се родят, ще бъдат отглеждани само от един родител.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 3 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 5 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 8 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS
  преди 24 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти