четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4691 прочитания

    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси

    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    19 април 2024, 08:04 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Отне две години на повече от сто учени от цял свят, за да стигнат най-накрая до една и съща страница по отношение на най-добрия език, който да се използва, когато се говори за въздушно-капкови и респираторни вируси, пише Quartz.

    Световната здравна организация (СЗО) заяви, че тези вируси, които включват Covid-19, грип, морбили, Респираторен синдром на Близкия изток (MERS) и туберкулоза, вече ще се наричат „патогени, които се предават по въздуха“.

    Международната здравна агенция заяви в доклад, че се е консултирала със стотици експерти в различни научни области от 2021 до 2023 г. след липса на общ език, използван в отговор на пандемията от Covid-19.

    „По време на пандемията термините „въздушно-капково“, „въздушно-капково предаване“, „капчици“ и „аерозоли“ бяха използвани по различни начини от различни заинтересовани страни, което допринесе за объркване при съобщаването на това как този патоген се предава в човешките популации“, се казва в доклада. Тези несъответствия доведоха до много реални последици.

    Например СЗО не препоръча веднага използването на маски в началото на пандемията. В публикация в социалните медии от март 2020 г. организацията каза „ФАКТ: #COVID19 НЕ се предава по въздуха. #коронавирусът се предава главно чрез капчици, генерирани, когато заразен човек кашля, киха или говори.“

    В новия доклад СЗО вече обезсърчава разграничаването между аерозоли, по-малки инфекциозни респираторни частици и по-големи капчици. СЗО казва, че тези частици „съществуват в непрекъснат спектър от размери и не трябва да се прилагат отделни гранични точки, за да се разграничат по-малките от по-големите частици“.

    Терминологията, която експертите използват за болести, особено имената, може да има широкообхватни последици, пише изданието. До такава степен, че през 2015 г. СЗО издаде ръководство за най-добри практики за назоваване на нови заболявания.

    „Използването на имена като „свински грип“ и „респираторен синдром на Близкия изток“ има нежелано отрицателно въздействие чрез стигматизиране на определени общности или икономически сектори“, каза тогавашният помощник-генерален директор на СЗО по здравната сигурност д-р Кейджи Фукуда.

    Той добави, че имената на болестите преди това са предизвиквали негативни реакции срещу определени религиозни и етнически общности

    В насоките си СЗО препоръчва географските местоположения, имената на хората, животните и храните да не се използват за назоваване на болест. Вместо това новите имена трябва да използват по-общи и описателни термини въз основа на симптоми, причини и патогени.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 60 минути
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    преди 2 дни
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 2 дни
    преди 2 дни
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 2 дни
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България