неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    683 прочитания

    Г-7 договори принципи за регулиране на изкуствения интелект

    11-те принципа целят смекчаване на рисковете и злоупотребата, както и откриване на уязвимости
    31 октомври 2023, 13:34 a+ a- a

    снимка: ЕП

    Европейската комисия приветства споразумението на лидерите на Г-7 относно международните ръководни принципи за изкуствения интелект (ИИ) и кодекса за поведение на разработчиците на ИИ в рамките на процеса Хирошима в областта на ИИ. Тези принципи и доброволният кодекс за поведение ще допълнят на международно равнище правнообвързващите правила, които съзаконодателите на ЕС понастоящем финализират в Законодателния акт на ЕС за изкуствения интелект.

    Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е сред подписалите изявлението на лидерите на Г-7, публикувано от японското председателство на Г-7 през 2023.

    Тя коментира: „Потенциалните ползи от изкуствения интелект за гражданите и икономиката са огромни. Бързото развитие на капацитета на ИИ обаче води и до нови предизвикателства. ЕС вече е регулаторен лидер със Законодателния акт за ИИ, но също така допринася за изграждането на защитни механизми и управлението на ИИ на световно равнище. Радвам се, че мога да приветствам международните ръководни принципи на Г-7 и доброволния кодекс на поведение, които отразяват ценностите на ЕС за насърчаване на надежден ИИ. Призовавам разработчиците на ИИ възможно най-скоро да подпишат и приложат този кодекс за поведение.“

    11-те ръководни принципа, приети от лидерите на ЕС и 7-те държави, които съставляват Г-7, дават насоки за организациите, които разработват, внедряват и използват усъвършенствани системи с ИИ, като например системи с общо предназначение и такива с генеративен ИИ, за да насърчават безопасността и надеждността на технологията. Те включват ангажименти за смекчаване на рисковете и злоупотребата и за откриване на уязвимости, за насърчаване на отговорния обмен на информация, докладването на инциденти и инвестициите в киберсигурността, както и система за етикетиране, която да помага на потребителите да идентифицират генерираното от ИИ съдържание.

    Въз основа на резултатите от проучване сред заинтересованите страни тези принципи са разработени съвместно от ЕС с другите членове на Г-7 в рамките на процеса Хирошима в областта на изкуствения интелект. Ръководните принципи на свой ред послужиха като основа за съставянето на кодекс за поведение, който ще предостави подробни и практически насоки за организациите, разработващи ИИ. Доброволният кодекс за поведение също така ще насърчи отговорното управление на ИИ в световен мащаб. Двата документа ще бъдат преразглеждани и актуализирани при необходимост, включително чрез приобщаващи консултации с участието на заинтересованите страни, за да се гарантира, че остават пригодни за целта и реагират своевременно на тази бързо развиваща се технология. Лидерите на Г-7 призоваха организациите, разработващи усъвършенствани системи с ИИ, да се ангажират с прилагането на Международния кодекс за поведение. Първите подписали ще бъдат обявени в близко бъдеще.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19