събота, 02 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  625 прочитания

  Цените на електромобилите могат да постигнат паритет с бензиновите в ЕС още през 2024 г.

  Същата тенденция се очаква през 2025 г. в Китай, 2026 г. в САЩ и 2027 г. в Индия
  21 септември 2023, 11:32 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Стимулирани от падащите цени на батериите, електрическите превозни средства (EV) биха могли да постигнат ценови паритет с моделите, работещи с изкопаеми горива, в Европа през 2024 г. и на пазара в САЩ през 2026 г. и да представляват две трети от глобалните продажби на автомобили до 2030 г., според ново проучване, цитирано от „Ройтерс“.

  Доклад на Rocky Mountain Institute (RMI) прогнозира, че разходите за батерии трябва да намалеят наполовина през това десетилетие, от $151 за киловатчас (kWh) през 2022 г. до между $60 и $90 за kWh, което прави електромобилите „за първи път толкова евтини за закупуване, колкото бензинови автомобили на всеки пазар до 2030 г., както и по-евтини за управление.“

  Батериите са скъпи и представляват около 40% от цената на електромобила, цена, която до момента ги прави недостъпни за много потребители. Но тези цени непрекъснато намаляват, тъй като производителите на автомобили инвестират в нови химикали за батерии, материали и софтуер, за да направят по-ефективни електромобили, каза старши директорът на RMI Кингсмил Бонд пред „Ройтерс“.

  Според анализа на RMI, бързият растеж на електрическите модели в Европа и Китай „предполага, че продажбите на EV ще се увеличат поне 6 пъти до 2030 г., за да се радват на пазарен дял от 62% до 86% от продажбите.“

  Продажбите на електромобили в Европейския съюз се увеличават с почти 61% през юли спрямо същия месец на 2022 г., което представлява 13,6% от всички продажби на автомобили. ЕС има за цел да забрани продажбата на нови модели, работещи с изкопаеми горива, от 2035 г.

  САЩ все още не са се ангажирали с дата за прекратяване на продажбите на модели с двигатели с вътрешно горене, но Калифорния и Ню Йорк се насочват към 2035 г., за преминаване към продажба само на модели с нулеви емисии.

  „Не е радикално да видим продължаващия експоненциален растеж на електрическите превозни средства“, кавза Бонд от RMI пред „Ройтерс“. „Това е, което трябва да се очаква.“
  Според проучването на RMI търсенето на петрол за автомобили достига своя връх през 2019 г. и ще спада с поне 1 милион барела на ден всяка година след 2030 г.

  Изследване, публикувано едновременно от проекта „Икономика на енергийните иновации и системния преход“ (EEIST) на университета Екситър, също прогнозира експоненциален ръст на продажбите на EV.

  Предполага се, че електромобилите ще достигнат „повратна точка“ в ценовия паритет с моделите, работещи с изкопаеми горива, още през 2024 г. в Европа, 2025 г. в Китай, 2026 г. в САЩ и 2027 г. в Индия „за средно големи автомобили и дори по-рано за по-малки превозни средства“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  преди 20 часа
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  преди 20 часа
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  преди 21 часа
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  преди 21 часа
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  преди 22 часа
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%