четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1727 прочитания

  Премахват прага за безмитен внос в ЕС на стоките под 150 евро

  ЕК предлага най-амбициозната реформа на митническия съюз на ЕС от създаването му през 1968
  17 май 2023, 15:11 a+ a- a

  снимка: Istock

  Да се премахне прага, с който влизащите в ЕС стоки на стойност под 150 евро са освободени от мита и от който измамниците се възползват прекомерно. Това предвижда предложената от Европейската комисия най-амбициозна и всеобхватна реформа на митническия съюз на ЕС от създаването му през 1968.

  Понастоящем в ЕС с цел да се избегнат вносните мита, до 65 % от тези колети се въвеждат  със занижена стойност.

  Онлайн платформите ще бъдат отговорни за това да гарантират, че митата и ДДС се заплащат при покупката, така че потребителите вече да не се сблъскват със скрити такси или неочаквана документация при пристигането на колета. Когато онлайн платформите са официалните вносители, потребителите в ЕС могат да бъдат уверени, че всички мита са платени и че техните покупки са безопасни.

  С реформата се опростява и изчисляването на митата за най-често срещаните стоки с ниска стойност, закупувани от държави извън ЕС, като хилядите възможни категории мита се намаляват до само 4. Това ще улесни значително изчисляването на митата за малките колети и както платформите, така и митническите органи ще могат да управляват по-добре достигащите на брой един милиард покупки, които се въвеждат в ЕС всяка година в рамките на електронната търговия. Така ще се премахне и потенциалът за измами. Очаква се новият, специално разработен режим за електронна търговия да донесе допълнителни митнически приходи в размер на 1 милиарда евро годишно.

  В реформирания митнически съюз на ЕС предприятията, които искат да въвеждат стоки в ЕС, ще могат да регистрират цялата информация за своите продукти и вериги на доставки в една-единствена онлайн среда: новия център за митнически данни на ЕС. Тази авангардна технология ще събира данните, предоставяни от предприятията, и — с помощта на машинно самообучение, изкуствен интелект и човешка намеса — ще предоставя на органите 360-градусов преглед на веригите на доставки и движението на стоките.

  В същото време предприятията ще трябва да си взаимодействат само с един портал, когато подават своята митническа информация, и ще трябва да подават само веднъж данни за множество пратки. В някои случаи, когато бизнес процесите и веригите на доставки са напълно прозрачни, най-надеждните търговци — търговците със статус „Trust and Check“ („доверените и проверени“ търговци), ще могат да освобождават своите стоки за обращение в ЕС без никаква активна митническа намеса. Категорията „Trust & Check“ укрепва вече съществуващата програма за одобрени икономически оператори (ОИО) за надеждни търговци.

  Съгласно предложенията през 2028 г. центърът за данни ще започне да се използва за пратки, обработвани в рамките на електронната търговия, а през 2032 г. и за другите вносители (на доброволен принцип), което ще донесе незабавни ползи и опростявания. Търговците „Trust & Check“ ще могат освен това да оформят целия си внос пред митническите органи на държавата членка, в която са установени, независимо от мястото на въвеждане на стоките в ЕС. През 2035 г. ще бъде извършен преглед, за да се прецени дали тази възможност може да обхване всички търговци, когато използването на центъра стане задължително през 2038 г.

  Мерките целят да опростят драстично митническите процеси за бизнеса, особено за най-надеждните търговци. Като част от цифровата трансформация реформата ще съкрати тромавите митнически процедури и ще замени традиционните декларации с по-интелигентен, основан на данни подход към надзора на вноса. В същото време митническите органи ще разполагат с инструментите и ресурсите, от които се нуждаят, за да извършват правилна оценка на вноса и да спират вноса, който представлява реален риск за ЕС, неговите граждани и неговата икономика.

  Днешната реформа е в отговор на текущия натиск, под който функционират митниците в ЕС, в това число огромното увеличение на обема на търговията, особено на електронната търговия, бързо нарастващия брой стандарти на ЕС, които трябва да бъдат проверени на границата, и променящите се геополитически реалности и кризи.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 12 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 13 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 14 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 15 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.