понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1059 прочитания

    Китай промени методологията за броене на смъртни случаи от Covid-19

    Представители на СЗО заявиха, че може би е твърде рано да се обяви край на извънредната фаза на пандемията
    21 декември 2022, 15:28 a+ a- a

    Снимка: iStock

    В сряда Китай съобщи, че нито един човек не е починал от Covid-19 в страната на 20 декември (вторник). Това се случи след като промени критериите, използвани за регистриране на смъртните случаи, причинени от вируса. Според китайското правителство само тези, които умират директно от дихателна недостатъчност, причинена от вируса, ще бъдат отчетени в статистиката за смъртните случаи от Covid.

    Това означава, че повечето смъртни случаи, настъпили поради ефектите на вируса, вече не се броят. В много други страни насоките постановяват, че всяка смърт, при която вирусът е фактор или допринася, трябва да се счита за смърт поради Covid. Промяната в критериите беше отразена, когато смъртните случаи в страната бяха ревизирани и един смъртен случай в Пекин беше премахнат от общия брой.

    Китай отчете нула смъртни случаи от Covid на 20 декември в сравнение с 5 предишния ден. След промяната в критериите, Националната здравна комисия каза, че общият брой е ревизиран на 5241, след като един смъртен случай в Пекин беше премахнат.

    Страната отчете 3101 нови симптоматични Covid инфекции във вторник, от които 3049 са домашни случаи. С това общият брой на потвърдените случаи със симптоми достигна 386 276.

    Официалният брой на смъртните случаи от Covid в Китай е в ярък контраст с реалността в крематориумите в цялата страна, които се опитват да се справят с наплива от мъртви тела. От североизтока до югозапада на страната работниците в крематориума споделят пред AFP, че се борят да се справят с нарастването на смъртните случаи.

    Работник в крематориума в Чунцин каза, че е свършило мястото за съхраняване на телата. В същото време Bloomberg съобщава, че мъж, който е работил в крематориум в Хъбей, е написал във вече изтрита публикация в Weibo, че неговото съоръжение извършва до 22 кремации на ден. Преди декември те са били само около 4-5.

    Междувременно властите в страната препоръчаха на хората, които нямат симптоми или имат леки симптоми да продължат да ходят на работа. Включително в правителствени сгради, държавни компании, медицински работници, доставчици и служители в супермаркети.

    В светлината на нарастващите случаи в Китай съветници на Световната здравна организация (СЗО) казаха пред „Ройтерс“, че може да е твърде рано да се обяви краят на извънредната фаза на пандемията Covid-19. Марион Купманс, вирусолог, който е в комитета на СЗО относно Covid, каза: „Въпросът е дали можете да го наречете пост пандемия, когато такава значителна част от света всъщност навлиза във втората си вълна. Ясно е, че сме в много различна фаза [на пандемията], но според мен тази предстояща вълна в Китай е дива карта.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 5 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 5 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 7 часа
    преди 10 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата