понеделник, 13 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    932 прочитания

    ЕК ще разследва придобиването на VMWare от Broadcom

    Комисията е особено загрижена, че сливането ще доведе до ограничена конкуренция на пазара за определени хардуерни компоненти
    21 декември 2022, 11:14 a+ a- a

    Европейската комисия (ЕК) започна задълбочено разследване, за да оцени, съгласно Регламента на ЕС за сливанията, предложеното придобиване на VMware от Broadcom. Комисията е особено загрижена, че транзакцията ще позволи на Broadcom да ограничи конкуренцията на пазара за определени хардуерни компоненти, които взаимодействат със софтуера на VMware.

    Broadcom е хардуерна компания, която предлага, наред с други продукти, мрежови интерфейсни карти („NIC“), Fibre Channel Host-Bus Adapters („FC HBA“) и адаптери за съхранение. Broadcom наскоро започна да се разширява към софтуерните пазари. VMware е доставчик на софтуер, предлагащ основно софтуер за виртуализация, който взаимодейства с широк набор от хардуер, включително NIC, FC HBA и адаптери за съхранение. Портфейлите на компаниите до голяма степен се допълват.

    Предварителни опасения на Комисията относно конкуренцията
    Предварителното разследване на Комисията показва, че сделката може да позволи на Broadcom да ограничи конкуренцията на пазара за доставка на NIC, FC HBA и адаптери за съхранение чрез:
    1. влошаване на оперативната съвместимост между софтуера за виртуализация на сървъри на VMware и хардуера на конкурентите в полза на неговия собствен хардуер, и/или
    2. изключване на хардуера на конкурентите, като им попречи да използват софтуера за виртуализация на сървъри на VMware или влоши достъпа им до него.

    Това от своя страна може да доведе до по-високи цени, по-ниско качество и по-малко иновации за бизнес клиентите и в крайна сметка за потребителите.

    Освен това Комисията ще провери дали:
    1. Broadcom може да възпрепятства развитието на SmartNIC от други доставчици. През 2020 г. VMware стартира Project Monterey с трима продавачи на SmartNIC (NVIDIA, Intel и AMD Pensando). Broadcom може да намали участието на VMware в проекта Monterey, за да защити собствените си приходи от мрежови карти. Това може да попречи на иновациите в ущърб на клиентите.
    2. Broadcom може да започне да обединява софтуера за виртуализация на VMware със собствен софтуер (а именно мейнфрейм и софтуер за сигурност) и повече да не предлага софтуера за виртуализация на VMware като самостоятелен продукт, намалявайки избора и потенциално изключвайки конкурентни доставчици на софтуер.

    Комисията беше уведомена за предложената транзакция на 15 ноември 2022 г. Сега Комисията разполага с 90 работни дни, до 11 май 2023 г., за да вземе решение. Откриването на задълбочено разследване не предопределя окончателния резултат от разследването.

    Маргрете Вестагер, изпълнителен вицепрезидент, отговарящ за политиката на конкуренцията, коментира: „Broadcom, основен доставчик на хардуерни компоненти, придобива VMware, ключов доставчик на софтуер за виртуализация на сървъри. Първоначалното ни разследване показа, че е от съществено значение хардуерните компоненти в сървърите да си взаимодействат със софтуера на VMware. Загрижени сме, че след сливането Broadcom може да попречи на своите хардуерни конкуренти да взаимодействат със софтуера за виртуализация на сървъри на VMware. Това би довело до по-високи цени, по-ниско качество и по-малко иновации за клиентите и потребителите.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 42 минути
    преди 2 часа
    Китайската търговия се върна към растеж
    Както вносът, така и износът бележат ръст през април
    10 май 2024, 16:28
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    10 май 2024, 14:11
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    10 май 2024, 14:06
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски