понеделник, 20 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2228 прочитания

    С това ЕС ще промени онлайн пространството в света: Окончателно одобриха правилата за технологичните гиганти

    Тези, които нарушат разпоредбите, могат да бъдат наказани с глоби в размер до 10% от годишните им приходи
    18 юли 2022, 14:35 a+ a- a

    Съветът на ЕС даде окончателното си одобрение на Законодателния акт за цифровите пазари. С него се осигуряват еднакви условия на конкуренция в цифровата сфера с ясни права и правила за големите онлайн платформи („пазачи на информационния вход“) и се гарантира никоя от тях да не злоупотребява със своята позиция.

    Регулирането на цифровия пазар на равнището на ЕС ще създаде справедлива и конкурентоспособна цифрова среда, позволяваща на предприятията и потребителите да се възползват от цифровите възможности.

    "С окончателното приемане на Законодателния акт за цифровите пазари най-накрая ще задължим големите онлайн платформи да поемат отговорност за своите действия. С това ЕС ще промени онлайн пространството в света. Пазачите на информационния вход, към които законодателният акт е насочен, са навсякъде – ние всички ползваме услугите им ежедневно. Тяхната мощ обаче нараства до степен, че действа отрицателно на конкуренцията. Благодарение на Законодателния акт за цифровите пазари ще осигурим лоялна конкуренция онлайн, повече удобство за потребителите и нови възможности за малките предприятия", коментира Иван Бартош, заместник министър-председател, отговарящ за цифровизацията, и министър на регионалното развитие на Чехия, която е председател на ЕС в момента.

    Със Законодателния акт за цифровите пазари се определят нови правила за големите онлайн платформи („пазачи на информационния вход“). Занапред те трябва:

    - да гарантират, че прекратяването на абонамент за основни платформени услуги е също толкова лесно, колкото и абонирането;

    - да гарантират, че основните функции на услугите за съобщения в реално време са оперативно съвместими, т.е. дават възможност на потребителите да обменят съобщения, да изпращат гласови съобщения или файлове между отделните приложения за съобщения;

    - да предоставят достъп на бизнес ползвателите до техните данни за ефективността на маркетинга или рекламите им в платформата;

    - да информират Европейската комисия за своите придобивания и сливания=

    Същевременно те вече няма да могат:

    - да класират своите собствени продукти или услуги по по-благоприятен начин от тези на другите участници на пазара („автоматично предпочитание“)

    - да инсталират предварително определени приложения или софтуер или да възпрепятстват потребителите лесно да ги деинсталират

    - да изискват най-важният софтуер (напр. уеббраузъри) да бъде инсталиран по подразбиране при инсталирането на операционната система

    - да възпрепятстват разработчиците да използват платформи за плащания на трети страни за продажби на приложения

    - да използват повторно лични данни, събрани по време на предоставянето на дадена услуга, за целите на друга услуга.

    Ако голяма онлайн платформа бъде идентифицирана като пазач на информационния вход, тя ще трябва да съобрази дейността си с правилата на Законодателния акт за цифровите пазари в срок от 6 месеца.

    Ако пазач на информационния вход наруши установените от законодателния акт правила, той рискува да му бъде наложена глоба в размер до 10% от общия му оборот в световен мащаб. В случай на повторно нарушение може да му бъде наложена глоба в размер до 20% от този оборот. В случай че пазач на информационния вход системно не спазва Законодателния акт за цифровите пазари, т.е. наруши правилата поне 3 пъти в рамките на 8 години, Европейската комисия може да започне проучване на пазара и ако е необходимо, да наложи мерки за коригиране на поведението или структурна реорганизация.

    Правната рамка на ЕС за цифровите услуги не е променяна от приемането на Директивата за електронната търговия през 2000. Междувременно цифровите технологии, бизнес моделите и услугите се променяха с безпрецедентна скорост. За да не се изостава от този темп, през декември 2020 Европейската комисия представи пакет за цифровите услуги, който включва Законодателния акт за цифровите услуги и Законодателния акт за цифровите пазари. Пакетът за цифровите услуги е отговорът на ЕС на необходимостта от регулиране на цифровото пространство. Заедно Законодателният акт за цифровите услуги и Законодателният акт за цифровите пазари определят рамка, адаптирана към икономическия и демократичния отпечатък на цифровите гиганти, и въвеждат мерки за защита на потребителите, като същевременно се подкрепят иновациите в цифровата икономика. На 25 ноември 2021 г., по-малко от година след началото на преговорите в Съвета, държавите членки единодушно постигнаха съгласие по позицията на Съвета относно Законодателния акт за цифровите пазари. На 24 март 2022 Съветът и Европейският парламент постигнаха предварително споразумение по Законодателния акт за цифровите пазари, което беше одобрено от представителите на държавите – членки на ЕС, на 11 май 2022.

    Очаква се през септември 2022 Съветът да приеме предварителното споразумение по Законодателния акт за цифровите услуги, което Съветът и Европейският парламент постигнаха на 23 април, а последният прие на 5 юли 2022. 

    Вследствие на одобряването днес на позицията на Европейския парламент от Съвета законодателният акт е приет. След като бъде подписан от председателите на Европейския парламент и на Съвета, той ще бъде публикуван в Официален вестник на Европейския съюз и ще влезе в сила 6 месеца по-късно.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
    Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
    преди 6 часа
    БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
    Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
    преди 8 часа
    София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
    Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
    преди 9 часа
    Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
    Повишението ще обхване 33 държавни университети