понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1341 прочитания

    Вариантите на коронавируса с нови имена

    Те ще възприемат буквите от гръцката азбука: Алфа, Бета, Гама и т.н.
    01 юни 2021, 08:33 a+ a- a

    Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че е измислила по-малко техническа и по-лесна за произнасяне система за именуването на вариантите на коронавируса – мутиралите версии, които предизвикаха нови вълни на заболяването по света. Към всеки такъв вариант ще бъде зачислявана буква от гръцката азбука в реда, в който са определени за потенциална заплаха от СЗО.

    Така например B.1.617.2, известен като „индийския вариант“, отговорен за смъртоносна вълна от Covid-19 в Индия е кръстен Делта. Той може да се разпространява дори по-бързо от B.1.1.7, вариантът, открит във Великобритания (Кент), който предизвика две големи вълни на заболяемост по света и който по новата система се казва Алфа.

    Учените ще продължават да приписват дълги редици от букви и цифри на новите варианти за собствените си цели, но се надяват, че гръцките букви ще са по-лесни за изговаряне от хората, които не са учени.

    Има и по-дълбока мотивация: системата с букви и цифри е толкова сложна, че много хора назоваваха вариантите на местата, където са открити („индийският вариант“ за B.1.617.2, например). Учените се притесняват, че тези неформални псевдоними могат да бъдат както неточни, така и заклеймяващи, като наказват страните за инвестиции в секвенцията на генома, необходими за подаване на тревога за нови мутации, които може би са се появили някъде другаде.

    Дали гръцките букви ще се задържат е друг въпрос. Изминаха месеци, откакто експертите, свикани от СЗО започнаха да обсъждат въпроса, като позволиха на етикети като „британският вариант“ и „южноафриканският вариант“ да се разпространяват в медиите, отбелязва The New York Times.

    Експертите заявиха, че са обмислили редица алтернативи, като например да вземат срички от съществуващи думи, за да направят нови думи. Но твърде много от тези комбинации от срички вече са разпознаваеми имена на места или бизнеси, казаха те.

    И както се случва, гръцките букви току-що бяха освободени от друга задача: Световната метеорологична организация заяви през март, че вече няма да ги използва за назоваване на урагани.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 47 минути
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 1 час
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 2 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 4 часа
    преди 7 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата