четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5779 прочитания

    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст

    Подпомогната от промишленото производство
    18 април 2024, 08:29 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Китайската икономика нарасна повече от очакваното през първите 3 месеца на годината, показват нови данни, тъй като Китай построи повече фабрики и изнесе огромни количества стоки, за да се противопостави на тежката криза с недвижимите имоти и бавните разходи у дома, пише New York Times.

    За да стимулира растежа, Китай, втората по големина икономика в света, се обърна към позната тактика: инвестира сериозно в своя производствен сектор, включително множество нови фабрики, които спомогнаха за увеличаване на продажбите по света на слънчеви панели, електрически автомобили и други продукти.

    Но залогът на Китай върху износа разтревожи много чужди държави и компании. Те се опасяват, че потокът от китайски доставки за далечни пазари може да подкопае собствените им производствени индустрии и да доведе до съкращения.

    Националното статистическо бюро на Китай съобщи, че икономиката е нараснала с 1,6% през първото тримесечие спрямо предходните три месеца. Когато се прогнозират за цялата година, данните за първото тримесечие показват, че икономиката на Китай расте с годишен темп от около 6,6%.

    „Националната икономика направи добър старт“, каза Шен Лайюн, заместник-директор на статистическото бюро, като същевременно предупреди, че „основата за стабилен икономически растеж все още не е солидна“.

    Продажбите на дребно се увеличават със скромен темп от 4,7% в сравнение с първите три месеца на миналата година и са особено слаби през март. Китай се нуждае от стабилни потребителски разходи, за да намали постоянно високата безработица сред младите хора и да помогне на компаниите и домакинствата да се справят с много високи нива на дълг.

    За годината Китай си постави цел за растеж от около 5%, цел, която много икономисти смятаха за амбициозна, въпреки че някои наскоро подобриха прогнозите си. Миналата година икономиката на Китай нарасна с 5,2%.

    Производството е с 5,3% по-високо през първите 3 месеца на тази година спрямо същия период на миналата, обяви статистическото бюро, надхвърляйки прогнозите на икономистите.

    Стремителният темп на инвестиции във фабрики, който се повиши с 9,9% спрямо предходната година, е в основата на растежа на Китай. Силният износ в началото на тази година също помогна.

    Стойността на износа нарасна със 7% в доларово изражение през януари и февруари спрямо година по-рано и с 10%, измерена в китайската валута, юан. Но действителният принос на износа към икономиката на страната е значително по-голям, тъй като падащите цени затъмниха пълната степен на експортните печалби на Китай.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 2 дни
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 2 дни
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места