вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1095 прочитания

    БНБ отново понижи прогнозата си за ръста на българската икономика

    Централната банка очаква постепенното повишаване на лихвените проценти по кредити и забавяне на растежа на цените на жилищата
    17 април 2024, 11:36 a+ a- a

    През 2024 БНБ очаква растежът на реалния БВП на България да възлезе на 2.2% (спрямо 2.5% при предишната прогноза), което ще се определя от положителния принос на вътрешното търсене, докато нетният износ се очаква да има отрицателен принос. Вътрешното търсене се предвижда да бъде подкрепено от нарастване на частното потребление в условията на повишаващи се доходи от труд в реално изражение, растеж на инвестиционната активност, както и от по-високо правителствено потребление. Това е записано в Макроикономическа прогноза на БНБ.

    От централната банка прогнозират растежът на реалния БВП да се ускори до 3.3% през 2025 г. и след това да се забави до 2.6% през 2026 г., като тази динамика в голяма степен се определя от заложения профил на публичните инвестиции.

    Годишната инфлация се очаква да се забави до 2.3% в края на 2024 г., а средногодишната инфлация да възлезе на 3%. Освен на базовите ефекти от силното нарастване на цените през предходната година, забавянето на инфлацията през 2024 г. ще се дължи и на допусканите спадове на международните цени на енергийни суровини, както и на поевтиняването на някои групи стоки и услуги с административно определяни цени. Очакваме групите на услугите и храните да имат основен положителен принос за общата инфлация в края на 2024 г. В съответствие с техническите допускания за динамиката на цените на петрола и храните на международните пазари, както и с прогнозираните темпове на растеж на частното потребление и на разходите за труд очакваме годишният темп на нарастване на потребителските цени да възлезе на 2.7% в края на 2025 г. и да остане на това ниво в края на 2026 г.

    Според БНБ нарастването на заплатите в реално изражение ще изпреварва по темп повишението на реалната производителност на труда през целия прогнозен период, като по този начин ще подкрепя растежа на частното потребление, но ще доведе и до по-високи разходи за труд на единица продукция.

    От БНБ очакват по-бавно и по-слабо от прогнозираното в предходната прогноза повишаване на лихвените проценти по новодоговорени депозити и по новоотпуснати кредити за домакинства до края на 2024 г. и през 2025 г., след което лихвените проценти да се задържат на нива, близо до достигнатите. "Отчитайки очакваната динамика на краткосрочните лихвени проценти на паричния пазар в еврозоната, прогнозираме лихвените проценти по нови фирмени кредити да започнат да се понижават от средата на 2024 г. до края на 2025 г., а впоследствие да се задържат близо до достигнатите нива. В условията на постепенно повишаване на лихвените проценти по депозити и запазващи се предпочитания на домакинствата за спестяване под формата на банкови депозити се очаква годишният растеж на депозитите на неправителствения сектор да остане висок, но да се забави до 7.6% в края на 2024 г. и до 6.9% в края на 2025 г. и на 2026 г. в съответствие с предвижданата динамика за растежа на заплатите. Прогнозираме годишният растеж на кредита за неправителствения сектор да следва тенденция към забавяне, което да е по-слабо в сравнение с предходната прогноза и да достигне 8.5% през 2024 г., 6.9% през 2025 г. и 6.8% през 2026 г. За низходящата динамика се очаква да допринесат понижаването на инфлацията, постепенното повишаване на лихвените проценти по кредити за сектора на домакинствата и забавянето на растежа на цените на жилищата".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 38 минути
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 час
    преди 3 часа
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 4 часа
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 6 часа
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 8 часа
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места