вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1356 прочитания

    ЕП прие нов закон за намаляване на емисиите от енергийния сектор

    Това е първото общоевропейско законодателство за намаляване на емисиите на метан; въвеждат се изисквания и за внос на нефт, газ и въглища от 2027 г.
    11 април 2024, 09:12 a+ a- a

    Снимка: ЕП (©AdobeStock/Schankz)

    Европейският парламент (ЕП) прие предварително политическо споразумение с държавите от ЕС относно нов закон за намаляване на емисиите на метан от енергийния сектор с 530 гласа „за“, 63 „против“ и 28 „въздържал се“.

    Новият регламент е първият законодателен акт на ЕС, насочен към намаляване на емисиите на метан и обхваща преките емисии на метан от секторите на нефта, изкопаемия газ и въглищата, както и от биометана, след като бъде инжектиран в газовата мрежа.

    Нефт и газ
    Съзаконодателите се споразумяха, че операторите в тези сектори трябва да откриват и поправят течове на метан. Те трябва да представят програма за откриване и ремонт на течове на метан на съответните национални органи до 9 месеца от датата на влизане в сила на този регламент и да извършат първо проучване за откриване на течове и ремонт на съществуващи обекти в рамките на 12 месеца.

    Задълженията за отстраняване на течове също ще бъдат засилени, така че операторите трябва да ремонтират или сменят всички компоненти, за които е установено, че изпускат метан над определени нива веднага след откриването на теч или не по-късно от 5 дни след това.

    Съзаконодателите също взеха решение за забрана за изпускане и изгаряне на метан от дренажни станции, които изпускат метан в атмосферата, до 2025 г. и от вентилационни шахти до 2027 г. с малки изключения.

    Новият закон също така задължава страните от ЕС да създадат списък на неактивни или изоставени кладенци и да създадат планове за смекчаване.

    Въглища
    Съзаконодателите се съгласиха, че държавите от ЕС трябва непрекъснато да измерват и докладват емисиите на метан от работещи подземни мини и от мини на повърхността. Освен това те ще трябва да създадат публична инвентаризация на мини, затворени или изоставени през последните 70 години, и да измерят техните емисии, с изключение на мини, които са били наводнени повече от 10 години.

    Изгарянето във факел ще бъде забранено от 1 януари 2025 г. Изпускането ще бъде забранено от 1 януари 2027 г. във въглищни мини, отделящи повече от 5 тона метан на килотон добити въглища, и от 1 януари 2031 г. в мини, отделящи повече от 3 тона метан на килотон добивани въглища. Изпускането и изгарянето на факели от затворени и изоставени мини ще бъде забранено от 1 януари 2030 г.

    Изисквания за внос на нефт, газ и въглища
    Тъй като вносът съставлява над 80% от петрола и газа, консумирани в ЕС, съзаконодателите се споразумяват да определят и изисквания за внос на нефт, газ и въглища. От 1 януари 2027 г. вносителите ще трябва да демонстрират еквивалентни изисквания за наблюдение, докладване и проверка на ниво производство.

    Съзаконодателите също се съгласиха да възложат на Комисията да представи делегиран акт до 3 години след влизането в сила за определяне на класове на интензитет на метан за суров нефт, природен газ и въглища, пуснати на пазара на ЕС, на ниво производител или компания. Това ще стимулира най-добре представящите се производители и ще допринесе за намаляване на глобалните емисии на метан, като надлежно се обърне внимание на сигурността на доставките и международната конкурентоспособност на ЕС.

    Следващи стъпки
    Законът трябва да бъде приет от Съвета, преди да бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и да влезе в сила 20 дни по-късно.

    Контекст
    Метанът е мощен парников газ и замърсител на въздуха и е отговорен за приблизително една трета от настоящото глобално затопляне. ЕС подписа Глобалния ангажимент за метана, който има за цел да намали емисиите на метан в световен мащаб с най-малко 30% спрямо равнищата от 2020 г. до 2030 г., което би могло да премахне затоплянето с над 0,2 °C до 2050 г.

    С приемането на това законодателство Парламентът отговаря на очакванията на гражданите за осъществяване и ускоряване на екологичния преход, както е посочено в предложения 2, параграф 2, член 3, параграф 2, член 11, параграфи 1 и 7 от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 7 часа
    преди 9 часа
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 9 часа
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 12 часа
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 13 часа
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места