понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    651 прочитания

    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.

    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    29 март 2024, 11:56 a+ a- a

    Снимка: ЕП

    Глобалните доставки на смартфони се очаква да се възстановят с 3% през тази година, тъй като облекчаването на инфлацията подпомага възстановяването на търсенето на нововъзникващите пазари, а интегрирането на генеративен AI привлича купувачите към премиум устройства, се казва в доклад на Counterpoint Research, цитиран от „Ройтерс“.

    Глобалните доставки са намалели с повече от 4% миналата година, показват по-ранни данни на изследователската компания, тъй като потребителите ограничиха разходите си в една несигурна икономика.

    Развиващите се пазари като Индия, Близкия изток и Африка се смятат за основни двигатели на растежа на пазара на смартфони, особено в бюджетния икономичен сегмент.

    Нарастващо търсене в бюджетният сегмент, който се очаква да нарасне с 11% през 2024 г. след свиване през 2023 г., се очаква в регионите на Карибите и Латинска Америка.

    Сегментът, състоящ се от телефони на цена между $150 и $249, се очаква да се възползва от облекчаването на инфлацията в региони като Африка и стабилизирането на местните валути, според Counterpoint.

    Повишената конкуренция между китайски компании като Oppo, Vivo и Xiaomi, заедно с възстановяването на търсенето на ИТ устройства, също подпомагат растежа в сегмента.

    Премиум сегментът, с телефони на цени между $600 и $799, се очаква да нарасне със 17%. Въвеждането на така желаната технология генеративен изкуствен интелект (genAI) и популярността на сгъваемите устройства ще стимулират търсенето в този сегмент, се казва в доклада, като Apple и китайският съперник Huawei вероятно ще излязат победители на премиум пазара.

    Стабилното търсене на iPhone, особено на развиващите се пазари, се очаква да облагодетелства Apple, докато Huawei се очаква да запази силното си присъствие в Китай, особено с пускането на своя чипсет 5G Kirin, се посочва в доклада.

    Конкуренцията от страна на Huawei доведе до 24% спад в продажбите на iPhone в Китай през първите шест седмици на 2024 г., изчисли по-рано Counterpoint.

    Отделно, Apple води преговори за вграждане на Gemini AI двигателя на Google в iPhone, според съобщения в медиите през март.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 3 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 3 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 5 часа
    преди 8 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата