сряда, 17 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1242 прочитания

  Радев: Светът ще се разделя на държави, развиващи и консумирищи високи технологии

  България има потенциал да се утвърждава като водеща страна в сферата на научните разработки, счита президентът
  17 юни 2022, 15:44 a+ a- a

  България има най-важния капитал, за да се върне на световната карта на научно-техническия прогрес сред водещите държави: млади и талантливи хора със стремеж да се развиват и да допринасят за развитието на страната, както и учени със солидни разработки и резултати в научните изследвания. Това заяви президентът Румен Радев, който посети днес Националния център по мехатроника и чисти технологии - кампус "Студентски град". В кампуса, изграден в Технически университет-София, има комплекс от 16 лаборатории с изключително модерно за страната оборудване. Президентът разгледа част от тях в рамките на посещението си и проведе разговор с ректорското ръководство на университета.

  В приветствието си на церемония с участието на ръководителите на лабораториите, изградени в кампуса, държавният глава изтъкна, че реализацията на проекта има огромно значение не само за българското образование и наука, но и за бъдещето на България в свят, в който все повече ще се изостря икономическото и технологично противоборство. По думите му в бъдеще, в което светът ще се разделя на държави, които развиват високи технологии и задават дневния ред, и на държави, които консумират наготово тези технологии и изпълняват дневния ред, зададен от други, ще печелят тези нации, които не само издигат науката и образованието като стратегически и национален приоритет, но и които усъвършенстват своята научна и образователна инфраструктура.

  „Никога няма да можем да достигнем социално и икономическо сближаване с развитите държави от ЕС, докато не постигнем сближаване областта на в образованието и научната инфраструктура. Този център е важна стъпка именно в тази посока“, посочи още президентът. Румен Радев благодари на всички вложили визия, воля, характер, всеотдайност, за да бъде създаден Националния център, да се даде посока и да се създаде климат всички партньори в проекта да обединят сили и енергия, така че България да се позиционира като водеща страна в сферата на научните разработки.

  Проектът за Национален център включва изграждането на 3 кампуса – по един в ТУ-София, в СУ „Св. Кл. Охридски“ и в БАН. Той ще обединява водещи учени от участващите научни организации и университети в проекта, в който партньори са 17 научни организации, включително Централната лаборатория по приложна физика към БАН – Пловдив и други водещи институти на БАН, Технически университет – София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет – Варна, Технически университет – Габрово и Химико-технологичния и металургичен университет. Като партньори са привлечени и университети в Израел, Холандия и Швейцария, както и представители на бизнеса. Целта е да създаде водеща в областта на мехатрониката и чистите технологии научна институция, която да насърчи научноизследователската дейност, технологичното развитие и иновациите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  1350 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 229 633
  преди 1 ден
  На децата в Лондон ще бъдат предложени допълнителни ваксини срещу полиомиелит
  Вирусът е открит в отпадните води на града, както и в тези на Ню Йорк
  преди 1 ден
  Sofia Angels Ventures с инвестиция в Digistain с технология за борба с рака
  Това е четвъртата инвестиция на българския фонд
  преди 1 ден
  Годишната инфлация през юли е 17,3%
  От началото на годината инфлацията е 11,3%, показват данните на НСИ
  преди 1 ден
  София е домакин на FinX
  Най-голямото събитие у нас за инвестиции и иновативни финансови технологии ще се проведе в SoftUni
  преди 1 ден
  SeedBlink с офис в България придобива Symbid
   Двете платформи са допринесли с над 110 млн. евро инвестиции в 250 стартиращи предприятия
  преди 1 ден
  Германия отбелязва 75% ръст на пътуващите с влак на къси разстояния
  От части това се дължи на въведения евтин билет от €9 месечно