събота, 28 януари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1246 прочитания

  София вече има планетариум

  „Андромеда“ ще работи без почивен ден и ще предлага разнообразна програма
  25 ноември 2022, 16:09 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  В София бе открит първия планетариум, който столицата някога е имала. Той е дело на българска компания и е изцяло изработен у нас. Съоръжението, кръстено „Андромеда“, е създадено по най-съвременни технологии и за разлика от повечето съществуващи планетариуми куполът му е изработен от композитни материали, използвани основно в самолетостроенето.

  Диаметърът му е 5 метра, височината 4,6 м, а капацитетът – 15 души. В него с помощта на 4 проектора се формира образ с най-високо качество, а куполът е леко наклонен за повече удобство на зрителите. Филмите, които ще бъдат представени ще обхващат широк диапазон – от Вселената и Космоса, през нанотехнологии и умни градове, до феерията на цветовете и релакса.

  Автор на идейния проект за планетариум е екипът на Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“. Те вече имат зад гърба си два реализирани и опериращи авиосимулатора – единият е за военни мисии, а другият за граждански полети. Начело на екипа са авиационните инженер-конструктори д-р Недислав Веселинов и Янислав Мирков, оперативният директор Апостол Спасов и главните технолози Петър Рушкарски, Крум Каишев и Владислав Шишкин. С разработената от тях технология може да бъде изграден планетариум за 15 и за 150 души. Озвучаването е постигнато не чрез микрофони, а чрез реверберация или както казва инж. Веселинов „Чиста, абсолютна, неопетнена физика“. 

  Дарина Янакиева влиза в образа на Андромеда, която ще „развежда“ посетителите в Космоса и ще ги посвещава в тайните на науката.

  Проектът получава подкрепа от различни фондации, инвеститори, спонсори и доброволци, сред които са: NIKI Rotor Aviation, HeliAir, фондациите „Карол знание“ и „Америка за България“. 

  Специален гост на откриването беше първият български космонавт Георги Иванов. „Това, което откриваме е нещо уникално за София и за софиянци. Ще имат възможност да посещават този планетариум младежите, децата на София, и да се учат на Космос. Между другото само след 4 дни на 1 декември се навършват 50 години от момента, когато България стана 18-та космическа държава – 1972 г. между 1 и 2 декември излита ракетата „Вертикал“ и отнася първия български прибор П-1, създаден от нашите учени от БАН.“, каза той. Иванов поздрави екипа, създал планетариума и всички, които са им помогнали като заяви „можем само да ги приветстваме и да им се радваме“. „Аз съм сигурен, че ще има трети, четвърти, пети и десети български космонавт, които ще полетят в следващите години, но трябва да има държава, която да застане към тази голяма кауза“, каза още Иванов.

  Столичният планетариум е част от Регионален център за съвременно изкуство „Топлоцентрала“. Той ще работи от понеделник до неделя от 12:00 до 22:00 часа. Той ще заработи официално от събота (26 ноември), като в първите няколко дни билетите ще се продават на място, тъй като онлайн системата за билети все още не е готова. Една прожекция продължава между 40 и 50 минути. Програмата и билетите за посещение могат да се открият на сайта на Фотоника.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Близо 100 хил. ученици ще получат подкрепа по проект на МОН
  Предвижда се аналогична процедура и за детските градини
  преди 10 часа
  САЩ се движат към въвеждане на ежегодна Covid ваксина
  FDA поиска мнение от своите съветници как да стане промяната и какво точно да включва
  преди 11 часа
  70% от офис площите на София са извън центъра на града
  Търсенето на офис площи може да се свие заради съкращаването на разходи в някои от най-големите ИТ компании в света, създавайки ефект на доминото и при местните компании, прогнозира MBL
  преди 12 часа
  преди 13 часа
  България ще увеличи участието си в Черноморската банка за търговия и развитие с 33 млн. евро
  От 1999 до момента банката е финансирала 39 проекта в България