четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2543 прочитания

    Защитата след трета доза иРНК ваксина намалява след 4 месеца

    Това установява проучване на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията
    14 февруари 2022, 12:32 a+ a- a

    Ефективността на иРНК ваксините за предотвратяване на посещения в спешна медицинска помощ и хоспитализации е по-висока след поставена трета доза, отколкото след поставена втора доза, но намалява с времето. Това установява ново проучване, проведено от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

    По време на периода, в който доминира варианта омикрон ефективността срещу посещения на спешното, свързани с Covid-19 и хоспитализации е съответно 87% и 91% в двата месеца след трета доза, като намалява на 66% и 78% до четвъртия месец. Защитата от хоспитализация надвишава тази от посещение в спешно отделение.

    CDC препоръчва всички лица на възраст над 12 години да получат бустер доза от иРНК ваксина срещу Covid-19 най-малко 5 месеца след завършване на серия от първична ваксинация и имунокомпрометираните лица да получат трета първична доза. 

    Намаляване на защитата след 2 дози иРНК ваксина се наблюдавана по време на периода, в който преобладава варианта делта, но се знае малко за трайността на защитата след 3 дози по време на периоди с преобладаващ вариант делта или омикрон. 

    Проучването на CDC, което се базира на резултати от тестове, използва данните от 8 болници от мрежата VISION. То изследва ефективността на ваксината срещу посещения на спешно отделение заради Covid-19 и хоспитализации сред възрастни в САЩ на възраст на или над 18 години по различно време след получаване на втора или трета доза ваксина през два периода: преобладаване на вариант делта и преобладаване на вариант омикрон (т.е. периоди, когато всеки вариант представлява 50% или повече от секвенираните проби).

    Лицата, категоризирани като получили 3 дози, включват тези, които са получили трета доза в първична серия или бустер доза след първична серия с 2 дози (включително Moderna с намалена доза). Мрежата VISION анализира 241 204 посещения на спешно отделение и 93 408 хоспитализации в 10 щата в периода 26 август 2021 г. – 22 януари 2022 г. 

    Ефективността на ваксината след получаване на 2 и 3 дози е по-ниска по време на периода с преобладаващ вариант омикрон, отколкото по време на периода с преобладаваща делта. През двата периода ефективността след получаване на трета доза е по-висока от тази след втора доза, но отслабва с увеличаване на времето след ваксинацията. 

    По време на периода омикрон, ефективността срещу посещения на спешна помощ е 87% през първите 2 месеца след третата доза и намалява до 66% сред ваксинираните 4–5 месеца по-рано; ефективността срещу хоспитализации е 91% през първите 2 месеца след третата доза и намалява до 78% 4 месеца или повече след третата доза. 

    За периодите, в които преобладават делта и омикрон, ефективността като цяло е по-висока за защита срещу хоспитализация, отколкото срещу посещения на спешна помощ. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места