вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1492 прочитания

    Ново проучване ще изпробва ефикасността при смесване на различни ваксини

    Във Великобритания ще изпробват първа доза от една ваксина и втора от друга
    04 февруари 2021, 15:19 a+ a- a

    Обединеното кралство стартира първото в света проучване, изследващо дали различни ваксини срещу Covid-19 могат безопасно да се използват при схема за ваксиниране от 2 дози.

    Участниците в проучването ще получат ваксината в редуващи се дози - например Oxford/AstraZeneca за първата доза и Pfizer/BioNTech за втората.

    „Ако докажем, че тези ваксини могат да се използват взаимозаменяемо в същия график, това значително ще увеличи гъвкавостта на доставката на ваксини и би могло да даде указания как да се увеличи защита срещу нови вирусни щамове“, каза Матю Снейп, главен изследовател и доцент по имунология в Оксфордския университет.

    В момента тече записването на доброволци за финансираното от британското правителството проучване и се очакват предварителни резултати през лятото.

    Настоящият режим на дозиране на ваксини за широката общественост ще остане непроменен във Великобритания. Но ако проучването покаже обещаващи резултати, правителството може да помисли за преразглеждане на препоръчания режим.

    „Нищо няма да бъде одобрено[...], докато изследователите и регулаторът не са абсолютно уверени, че подходът е безопасен и ефективен“, заяви министърът по разработването на ваксини Covid-19 Надим Захауи.

    Понастоящем американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Световната здравна организация (СЗО) не препоръчват обмен на коронавирусни ваксини, тъй като няма налични данни, които да проверяват дали това би осигурило същото ниво на защита.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 13 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 14 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 16 часа
    преди 19 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата