понеделник, 04 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1434 прочитания

  Спад на цените на жилищата у нас отбелязва агенция за имоти

  Спад в броя на сделките и забавяне на ръста на цените на жилищата, отчитат от Arco Real Estate
  02 ноември 2023, 16:58 a+ a- a

  През третото тримесечие на 2023г. не се наблюдават значителни промени при пазара на недвижими имоти спрямо предходното тримесечие. Продължава да се говори за охлаждане на пазара, както и за спад на цените на жилищата, но все още не се наблюдават сериозни спадове. Купувачите стават все по-разумни и не бързат да купуват, успяват да намалят началната продажна цена на имота и доста от сделките се сключват след направен компромис от отсрещната страна. В оставащите месеци до края на настоящата година не се очакват съществени промени на пазара и продължават прогнозите за спад в броя на сделките и забавяне на ръста на цените на жилищата. Това сочи анализ на Arco Real Estate.

  Търсене

  Средните цени на жилищата задържат нивата си и съществени промени спрямо предходното тримесечие не се наблюдават, като за двустаен апартамент са между 1600 - 1800 евро/кв.м., а за тристаен между 1500 – 1700 евро/кв.м., като тези стойности могат да варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е. В центъра на столицата и районите от широкия център цените стартират от 1800 евро/кв.м., като средната цена за района на идеален център е около 2500 евро/кв.м., отново в зависимост от точното местонахождение на имота и неговите характеристики.

  Най-предпочитани от купувачите остават Южните райони на София и централната част на града. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги и детски и учебни заведения.

  През третото тримесечие на годината в компанията се отчита лек спад при търсенето на къщи и офис и търговски площи.

  Предлагане
  През третото тримесечие на 2023г. не се наблюдават сериозни промени при предлаганите имоти спрямо предните три месеца на годината. Най-предлагани отново са двустайните и тристайните апартаменти незавършено строителство, около етап груб строеж.

  Най-активно е предлагането в районите Малинова долина, Витоша, Овча купел, поради активното строене на нови сгради в тези райони.

  Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро/кв.м. до около 2000 евро/кв.м., в зависимост от фазата на завършеност на имота, местоположението, характеристиките му и възможността за предлагане на паркомясто или гараж.

  Предлагането на къщи в близост до София е ограничено. В последно време се наблюдава предлагане на модерни редови къщи, строящи се в покрайнините на София. Обикновено този тип имоти са луксозни и комфортни, но и цените им са високи.

  Предлагането на офис и търговски площи остава ограничено и през това тримесечие на 2023г.

  Пловдив
  Съществени промени през третото тримесечие на 2023г. на пазара не недвижими имоти не се наблюдават и в Пловдив. Според данни на Arco Real Estate се отбелязва лек спад в търсенето, но спад в цените продължава да не се наблюдава.

  В зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение, средните цени могат да варират от 800 до около 1200 евро/кв.м. Предпочитани райони в града са Тракия, район Централен, район Западен. По данни на агенцията не се наблюдава интерес при търсенето на търговски и офис площи, както и на парцели.

  Основен дял при предлагането заемат апартаментите, като се предлагат предимно двустайни и тристайни жилища. Най-активно е предлагането в районите Христо Смирненски, където средните цени са между 1000-1400 евро/кв.м., Парк Отдих и Култура отново със средни цени в същия диапазон 1000-1400 евро/кв.м., Кючук Париж, Южен и Остромила, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 850-1200 евро/кв.м., Тракия със средни цени от 1000-1200 евро/кв.м. и Центъра с цени в диапазона между 1500-2000 евро/кв.м.

  Ваканционни имоти
  През третото тримесечие на годината при пазара на ваканционни имоти не се наблюдават сериозни разлики спрямо предходното тримесечие. Търсенето е умерено, интересът от страна на купувачите е слаб.

  Цените на имотите в хубавите комплекси остават около 1000 евро/кв.м., но могат да се намерят имоти и на по-ниски цени, в зависимост от местоположението и качеството на конкретния имот. Предпочитани от клиентите са имоти с хубава локация и в близост до морския бряг.

  Най-предлаганите имоти и през това тримесечие остават двустайните апартаменти и студиата. Най-активно е предлагането в Слънчев бряг.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Основният лихвен процент у нас вече е 3.8%
  Това е 13-то поредно повишение
  преди 1 час
  Очакват по-нисък от планирания бюджетен дефицит
  През ноември приходите изпревариха разходите и бюджетният дефицит падна до 0,6% от БВП
  преди 1 час
  България подкрепи в Дубай утрояване на дела на ядрената енергетика до 2050
  Заедно с още 21 страни, сред които САЩ, Канада, Франция, ОАЕ, подкрепихме декларация на събитие в рамките на СОР-28
  преди 2 часа
  Започна изграждането на Лот 2 на автомагистрала „Русе-Велико Търново“
  Денков: Русе е в центъра на магистралите, които планираме с Гърция и Румъния
  преди 3 часа
  В дигиталната раница има близо 30 000 електронни образователни ресурси
  Всички ресурси на MozaBook са на разположение на всички учители и ученици безплатно през Дигиталната раница
  01 декември 2023, 16:32
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024