сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1742 прочитания

  Спад на цените на жилищата у нас отбелязва агенция за имоти

  Спад в броя на сделките и забавяне на ръста на цените на жилищата, отчитат от Arco Real Estate
  02 ноември 2023, 16:58 a+ a- a

  През третото тримесечие на 2023г. не се наблюдават значителни промени при пазара на недвижими имоти спрямо предходното тримесечие. Продължава да се говори за охлаждане на пазара, както и за спад на цените на жилищата, но все още не се наблюдават сериозни спадове. Купувачите стават все по-разумни и не бързат да купуват, успяват да намалят началната продажна цена на имота и доста от сделките се сключват след направен компромис от отсрещната страна. В оставащите месеци до края на настоящата година не се очакват съществени промени на пазара и продължават прогнозите за спад в броя на сделките и забавяне на ръста на цените на жилищата. Това сочи анализ на Arco Real Estate.

  Търсене

  Средните цени на жилищата задържат нивата си и съществени промени спрямо предходното тримесечие не се наблюдават, като за двустаен апартамент са между 1600 - 1800 евро/кв.м., а за тристаен между 1500 – 1700 евро/кв.м., като тези стойности могат да варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е. В центъра на столицата и районите от широкия център цените стартират от 1800 евро/кв.м., като средната цена за района на идеален център е около 2500 евро/кв.м., отново в зависимост от точното местонахождение на имота и неговите характеристики.

  Най-предпочитани от купувачите остават Южните райони на София и централната част на града. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги и детски и учебни заведения.

  През третото тримесечие на годината в компанията се отчита лек спад при търсенето на къщи и офис и търговски площи.

  Предлагане
  През третото тримесечие на 2023г. не се наблюдават сериозни промени при предлаганите имоти спрямо предните три месеца на годината. Най-предлагани отново са двустайните и тристайните апартаменти незавършено строителство, около етап груб строеж.

  Най-активно е предлагането в районите Малинова долина, Витоша, Овча купел, поради активното строене на нови сгради в тези райони.

  Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро/кв.м. до около 2000 евро/кв.м., в зависимост от фазата на завършеност на имота, местоположението, характеристиките му и възможността за предлагане на паркомясто или гараж.

  Предлагането на къщи в близост до София е ограничено. В последно време се наблюдава предлагане на модерни редови къщи, строящи се в покрайнините на София. Обикновено този тип имоти са луксозни и комфортни, но и цените им са високи.

  Предлагането на офис и търговски площи остава ограничено и през това тримесечие на 2023г.

  Пловдив
  Съществени промени през третото тримесечие на 2023г. на пазара не недвижими имоти не се наблюдават и в Пловдив. Според данни на Arco Real Estate се отбелязва лек спад в търсенето, но спад в цените продължава да не се наблюдава.

  В зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение, средните цени могат да варират от 800 до около 1200 евро/кв.м. Предпочитани райони в града са Тракия, район Централен, район Западен. По данни на агенцията не се наблюдава интерес при търсенето на търговски и офис площи, както и на парцели.

  Основен дял при предлагането заемат апартаментите, като се предлагат предимно двустайни и тристайни жилища. Най-активно е предлагането в районите Христо Смирненски, където средните цени са между 1000-1400 евро/кв.м., Парк Отдих и Култура отново със средни цени в същия диапазон 1000-1400 евро/кв.м., Кючук Париж, Южен и Остромила, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 850-1200 евро/кв.м., Тракия със средни цени от 1000-1200 евро/кв.м. и Центъра с цени в диапазона между 1500-2000 евро/кв.м.

  Ваканционни имоти
  През третото тримесечие на годината при пазара на ваканционни имоти не се наблюдават сериозни разлики спрямо предходното тримесечие. Търсенето е умерено, интересът от страна на купувачите е слаб.

  Цените на имотите в хубавите комплекси остават около 1000 евро/кв.м., но могат да се намерят имоти и на по-ниски цени, в зависимост от местоположението и качеството на конкретния имот. Предпочитани от клиентите са имоти с хубава локация и в близост до морския бряг.

  Най-предлаганите имоти и през това тримесечие остават двустайните апартаменти и студиата. Най-активно е предлагането в Слънчев бряг.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  преди 6 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 7 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 8 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании
  преди 23 часа
  PISA представи първата си оценка на творческото мислене при 15-годишните
  Българските ученици са с резултат по-нисък от средния за ОИСР