събота, 02 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  712 прочитания

  Проучване: Търсенето на качествени инвестиционни имоти у нас ще продължи

  Сделките с инвестиционни имоти в страната през първите 6 месеца на годината възлизат на 83 млн. евро, сочи доклад на Colliers
  21 август 2023, 15:19 a+ a- a

  През първата половина на 2023 г. общата стойност на инвестиционните сделки е над 83 млн. евро, като целият обем е реализиран през първото тримесечие на годината. Това се казва в най-новия доклад на Colliers. Този феномен не е нетипичен: през последните няколко години по-голямата част от инвестиционните трансакции в страната се случват през второто полугодие. Очаква се редица сделки, които към момента на издаването на доклада, са в процес на финализиране, да приключат през третото тримесечие на 2023 г.

  Разпределението на инвестициите по сектори е както следва: 49% са трансакции с офисни площи, следвани от земя за строеж (с 32%), сгради със смесено предназначение (13%) и индустриални имоти (5%).

  Местните инвеститори продължават да бъдат трайно активни на българския пазар през последните години. През първата половина на 2023 г. те стоят зад 65% от общия инвестиционен обем. През разглеждания период размерът на трансакциите със спекулативни имоти значително превъзхожда този на сделките с активи, генериращи доход. Нивата на възвръщаемост на офисни и търговски площи запазват стойностите си от 2022 г., а именно – 7.75%. Параметърът остава без промяна и за индустриалните и логистичните имоти - 7.5%.

  В Западна Европа се забелязва значителен спад на инвестиционните обеми, основно поради по-високите лихвени проценти. Тази тенденция се очаква да афектира и България, но в значително по-малка степен, в резултат на по-слабата задлъжнялост на местно ниво, както и поради ниските нива на междубанково финансиране. Независимо от това, търсенето на качествени инвестиционни имоти ще продължи, но трансакции няма да се реализират на всяка цена. Инвеститорите ще разглеждат възможностите на пазара с особено внимание върху тяхното качество и устойчивост.

  Основно предизвикателство пред бизнес имотите остава непредвидимостта на бизнес климата. Това ще продължи да влияе върху решението за инвестиционна покупка, като удължи времето за взимане на решение, докато се анализират подробно и задълбочено пазарните рискове.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  преди 20 часа
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  преди 20 часа
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  преди 21 часа
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  преди 22 часа
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  преди 22 часа
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%