вторник, 12 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1068 прочитания

  Тези сектори търсят най-много логистични площи в София

  Свободните площи продължават да се свиват, сочи доклад на Colliers
  11 август 2023, 16:08 a+ a- a

  сн: iStock

  Наличните модерни индустриални и логистични площи в София, които отговарят на повишените критерии на наемателите, достигат 1,386,700 кв. м. към средата на 2023 г. Наблюдава се увеличение с 18,700 кв. м., спрямо предходните шест месеца - едно от най-малките на база полугодие. В активен строеж в София са над 130,500 кв.м., от които 86,300 кв.м. са концентрирани в 3 големи проекта. За част от тях вече има подписани договори за отдаване под наем. Това сочи нов доклад на Colliers.

  През предходната година се регистрира значително свиване на незаетите площи в София, които са с дял около 4.2%. Усвоените пространства са над 30,900 кв. м. По-голямата част от този обем са предоговаряния или удължавания на вече съществуващи договори. Търсенето е разпределено по сектори, както следва: 43% от обема се дължи на компании в сферата на бързооборотните стоки, следвани от производство (25%), логистика и 3PL* (23%) и дистрибуция (10%). Наемните нива остават стабилни - от EUR 5.0 - EUR 5.5 на кв.м. на месец за клас А складови площи и около EUR 2.7 за клас В.

  Colliers очаква инвеститорският интерес към първокласни логистични и индустриални проекти да се запази. Към момента предлагането не може да отговори адекватно на търсенето или е налице сериозно разминаване в ценовите очаквания на двете страни. ESG стандартите остават тема с нарастваща важност. Интегрирането им в строителния процес ще бъде от съществено значение, както за ползвателите, така и за собствениците на проекти, за да бъдат конкурентноспособни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Lidl инвестира над 15 млн. лв. в 10-ия си магазин в Пловдив
  Това е 122-ят обект на веригата в страна
  преди 9 часа
  преди 10 часа
  Над 5,5 млрд. лева са американските инвестиции у нас, създали са 41 хил. работни места
  19 са американските ИТ компании с 13 хил. заети у нас, инвестират също в енергетика, преработваща промишленост и търговия, присъстват в Разград, Севлиево, Стара Загора и София, сочи нов доклад
  преди 10 часа
  Бианор Холдинг придобива софтуерната компания Булбера
  Дружеството специализира в разработката на софтуерни решения в областта на здравеопазването, телекомуникациите и електронната търговия
  преди 11 часа
  Близо 18% ръст на приходите от нощувки през ноември
  Според националната статистика по-голямата част от тях идват от български граждани