петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  729 прочитания

  Търсенето на логистични и индустриални имоти в ЦИЕ остава силно

  Тенденцията към "nearshoring", "friendshoring" и "reshoring" може да повлияе положително върху развитието на производственият сектор в региона, сочи анализ на Colliers
  07 юли 2023, 09:53 a+ a- a

  сн: iStock

  Общият обем на пазара на логистични и индустриални имоти в региона на ЦИЕ-12 е нараснал до над 65 млн. кв.м, като 25 млн. кв.м са разположени в и около столиците на държавите, разкрива нов доклад на Colliers: „ExCEEding Borders: Manufacturing and Warehousing sector in CEE-12”.

  Доминика Йедрак, Директор пазарни проучвания, Colliers CEE, коментира: "Настоящата наличност на пазара на логистични и индустриални имоти може да бъде категоризирана като ниска, като на повечето пазари се отчитат нива на незаети площи под 5%. Голям процент от новото предлагане е на принципа "build-to-suit" (изграждане по поръчка), а стандартното спекулативно строителство в региона заема по-малък дял от общия обем на планираните проекти. Съществуват няколко фактора, които могат да повлияят на търсенето на даден пазар и на процеса на взимане на решения. Регионът на ЦИЕ е идеално разположен в сърцето на Европа и има отличен достъп до международната транспортна мрежа, която претърпя подобрения през последните няколко години."

  Търсенето на логистични и индустриални имоти в ЦИЕ-12 през последните няколко години е силно и се движи основно от секторите 3PL, търговия на дребно и дистрибуция, следвани от лекото производство, автомобилната промишленост и бързооборотните стоки.

  "Поради продължаващата война в Украйна във всички държави от ЦИЕ-12 през 2022 г. се наблюдаваше покачване на цените на горивата и на строителните материали (и по-ниска наличност), частичен срив на веригите за доставки и висока растяща инфлация. Това доведе до удължаване на сроковете за строителство на нови проекти в сегмента и до повишаване както на наемите, така и на възвръщаемостта. В повечето случаи обаче до края на 2022 г. ситуацията започна да се стабилизира, цените на горивата и строителните материали започнаха да спадат, инфлацията се покачваше по-бавно и строителните предприемачи увеличиха активността си. Понастоящем разглежданият сегмент все още се представя добре, въпреки лекото забавяне. Прогнозираме, че през настоящата 2023 г. той ще продължи да се възстановява", добавя Доминика.

  Производственият сектор в ЦИЕ-12 е различен в отделните държави. Най-големият оборот през 2020 г. е регистриран в Полша, на която се падат около 38% от общия обем за ЦИЕ-12, следвана от Чехия (19%) и Унгария (12%).

  Най-развитият производствен сектор в ЦИЕ-12 през 2020 г. на база реализиран оборот е автомобилният. Напоследък в региона се наблюдава значително увеличение на запитванията от производители на батерии за електрически автомобили – това очакваме да се запази като тенденция през следващите години. Вторият сектор с най-висок оборот в ЦИЕ-12 е хранителният. Регистрира се и засилен интерес към производствени площи от страна на азиатски клиенти, основно от Китай и Южна Корея.

  Прогнозата на Colliers, е че производственият сектор в страните от ЦИЕ-12 ще продължи да нараства значително през следващите години. Това се дължи отчасти на по-евтината работна ръка и по-ниските наемни цени, в сравнение със страните от Западна Европа. Докато Западна Европа започва бавно да изчерпва земята за изграждане на големи производствени мощности, то държавите от ЦИЕ-12 се характеризират с относително висока наличност. Тенденцията към "nearshoring", "friendshoring" и "reshoring" може да повлияе положително върху скоростта на развитие на този сегмент в ЦИЕ-12.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 минути
  Wizz Air предупреждава пътниците да пристигнат на летището поне 3 часа преди полета си днес
  Очакват се потенциални смущения поради продължаващо прекъсване на глобалната ИТ система на партньор на компанията
  преди 1 час
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 2 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 2 часа
  преди 3 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 5 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август