събота, 15 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2871 прочитания

  Women in IT: Гергана Вълова – QA Team Lead в Merkle

  В професионалния живот водещо значение има какви са техническите и комуникативните ти умения, казва Гергана
  07 ноември 2023, 10:23 a+ a- a

  Снимка: Личен архив

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени. Запознайте се с Гергана Вълова, QA Team Lead в Merkle.


  Разкажете ни за Вашето образование
  Завърших средното си образование в Математическа гимназия „Гео Милев“ в гр. Плевен. Моята класна ни преподаваше по математика – беше взискателна, но и много отдадена на науката. Спомням си, че дори в мразовитите зимни дни, когато имаше обявена „дървена ваканция“, тя ни събираше у тях и с чаша горещ билков чай решавахме задачи. Харесвах математиката, участвах в олимпиади и математически състезания, но нямах особено изразен интерес към информатиката. Избрах да кандидатствам и бях приета в ТУ – София, специалност „Компютърни системи и технологии“. Придобих бакалавърска степен, а след това записах и завърших магистърска програма в СУ със специалност „Електронен бизнес и електронно управление“. Близо 10 години по-късно записах и завърших магистратура с педагогическа насоченост във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и така сбъднах една моя детска мечта – да имам правото да преподавам и по този начин да мога да предам моите знания, умения и компетентности, които да могат да бъдат приложени към всяко ново поприще в професионален план.

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
  Изборът ми да се насоча именно към специалност „Компютърни системи и технологии“ е до голяма степен продиктуван от факта, че моят по-голям брат беше записал тази специалност година преди мен. Аз изпитвах трудности и започнаха да се появяват колебания дали точно това е била най-подходящата специалност за мен. Един ден брат ми ми каза кратко, точно и ясно – „Сестра ми, защо не станеш QA?”. В онези години не се изучаваше нищо по-специфично, свързано с тестване и ролята на QA в процеса на разработване на софтуер. Да си QA беше почти екзотично. Намерих си чуждестранна литература. Започнах да чета и да изследвам в детайли различните техники и подходи за тестване. Интересът ми в тази област растеше с всеки изминал ден и във 2-ри курс започнах първата си работа в ИТ компания като QA.

  Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше на половин работен ден в новооткрит отдел в телекомуникационна компания. Разработваха нова система и аз бях в екип, в който трябваше да добавяме контакти на потребителите в база данни. Съвсем възможно е да съм звъняла на част от четящите тези редове. И тъй като системата беше нова, неминуемо откривах проблеми, които докладвах на разработчиците, и може да се каже, че пряко съм участвала в подобряване на качеството на крайния продукт. Не ми беше никак лесно да съчетавам работата със следването, понеже в ТУ имаше строги правила за присъствие. До обяд посещавах лекциите в университета, а следобед трябваше да съм на работа. Отговорностите и натовареното ежедневие не ме плашеха. Чувствах се пораснала и искрено се радвах, че можех финансово да облекча семейството ми.

  Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Започнах първата си работа в ИТ сферата в немска компания за B2B интеграция, която има развоен център в София. Позицията ми беше QA. Бяхме аз и още един колега за целия български офис. Две седмици по-късно заминахме в командировка в централата в Германия. Бях разпределена по един от основните продукти и започна моето обучение и въвеждане в процесите и спецификите на продукта. Пазя най-мили спомени от този период. За мен работата се превърна в голяма страст. Успях да спечеля доверието и уважението на колегите ми, а междувременно отделът започна да се разраства. Натрупах солиден практически опит и успешно се сертифицирах по ISTQB и покрих две от нивата – Foundation Level  и Technical Test Analyst. След няколко години в компанията ми беше гласувано доверие да вляза в ролята на ръководител на екип.

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  Позицията, която заемам в Merkle, е QA Lead. На ежедневна база влизам в няколко роли и това прави дните ми разнообразни и много динамични. Безспорно най-отговорната част от работата ми е свързана с хората, на които съм пряк ръководител. За мен е много важно те да се чувстват удовлетворени от работата си, като същевременно получават, търсят и решават достатъчно предизвикателни задачи.
  Друга роля, която изпълнявам, е технически лийд в два от скръм екипите ни. След присъединяването ми към Merkle успешно имплементирах нови процеси, свързани с In-sprint automation. Темата беше представена като успешна практика на международна конференция, като рамо до рамо с мен презентираше моя колежка – старши QA специалист.
  На ниво дивизия ролята, която изпълнявам, също има множество отговорности – естимиране на работата за QA екипа, оценка на рисковете, подобрение на процесите, дефиниране на KPI и метрики за гарантиране на качеството на продукта, сътрудничество с  Dev Leads, PM/SM и други. Имам редица отговорности, свързани с доставянето на Major, Minor и Hotfix релийзи.

  Какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  От гледна точка на ролята ми на ръководител екип най-мотивиращо ми действа, когато хората, за които пряко отговарям, израстват, развиват се, разгръщат целия си потенциал и са щастливи от постиженията си.
  В ролята ми на QA Lead най-мотивиращо за мен е да видя постигнатите резултати и как те подобряват работата на всеки от екипа – това е от ключово значение за постигането на удовлетвореност от страна на клиентите ни.
  Най-интересното в работата ми е да анализирам и да поставям под съмнение status quo. Това е цяло пътешествие – идентифицирането на дадена област за подобрение, генерирането на идеи, пробите, грешките, анализа и фините настройки. Всеки процес е жив и се развива. Най-вълнуващият момент – „Еврика“ е как частичките от пъзела започват да click-ват една с друга, докато накрая всичко е завършено. Всичко това е възможно, защото екипът, хората в него са отворени за нови възможности и също търсят начини за подобрение.

  Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
  В моя живот имам щастието да познавам вдъхновяващи хора от различни професионални области, които за мен са модели за подражание. Комуникацията с тях ми помага да достигна до ценни прозрения. Те са мой мотиватор за личностно и кариерно развитие.

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Изискванията в ИТ сферата са предизвикателни и за двата пола. От друга страна, те трябва да се приемат като възможности за придобиване на нови компетентности и развитие. Неминуемо обаче пред всяка жена стои и въпросът за създаване и грижа за семейството, свързан със страха от излизане от една много динамична и променяща се среда за немалък период от време. Аз съм се връщала от майчинство два пъти, питайки се: „Ами сега, дали ще се справям така добре както и преди?“. Истината е, че завръщането към ритъма на работата се случва плавно и балансирано.

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  Работила съм в няколко компании в екипи с числен превес на мъжете. Винаги съм се чувствала добре и полът не е бил от значение. Моето мнение е било еднакво уважавано и ценено от страна на всички колеги. В професионалния живот водещо значение има какви са техническите и комуникативните ти умения.

  Кои са най-големите клишета, които Вие сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Най-голямото клише, което съм чувала, е, че жените сме твърде емоционални и това ни пречи да се справяме с трудностите или да заемаме ръководни позиции.

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Спортувам редовно и така изключвам всички казуси, задачи и крайни срокове, с които е изпълнено ежедневието ми. Обичам да прекарвам време с двете ми дъщери и съпруга ми, разходките, пътуванията, срещите с приятели и да приготвям вкусна храна за семейството ми.

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  Мили момичета, не се отказвайте, дори и началото да е трудно. Търсете източници на информация, изучавайте добрите практики и тенденции, пробвайте различни подходи в работата си – не бъдете статични. Позволете си да бъркате, но и да се учите от грешките си. ИТ сферата е многообразна и динамична – намерете вашето място, където да се чувствате добре. Търсете мотивация във вас самите и не се притеснявайте да потърсите помощ от по-опитните в бранша – така се израства.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Мъркъл ЕООД в Jobs.bg

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 10 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 11 часа
  преди 13 часа
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 14 часа
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 15 часа
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители