неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3532 прочитания

  Women in IT: Ива Аладжова, Project Manager в DSS

  Аз лично смятам, че живеем във време, в което доверието се печели и то не зависи от пола, казва Ива
  14 юни 2023, 10:14 a+ a- a

  Ива Аладжова - Project Manager в DSS. Снимка: DSS 

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени. Запознайте се с Ива Аладжова, Project Manager в DSS.

  Ива, разкажете ни за Вашето образование.
  Завършила съм публична администрация, това е бакалавърската ми степен. След това имам и завършена магистърска степен по финансов мениджмънт. В ИТ сферата съм карала различни обучения. В началото започнах с курс за QA тестване, тъй като реших, че ще ми даде доста добра основа при старт. В момента се подготвям и за PMI сертифициране. Радвам се, че вече има безкрайно много възможности за самостоятелно профилиране и аз съм един добър пример за човек, който има финансов бекграунд, с помощта на който се е реализирал в ИТ сферата.

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и с какви аргументи Ви спечели? 
  Голяма част от кариерата си съм работила във финансови и банкови институции. В един момент обаче осъзнах, че тази професия започва да замира или по-скоро да се видоизменя заради резкия ръст на технологични решения и автоматизации. Дори си спомням, че бях чела интервю на Бил Гейтс, в което обясняваше кои професии ще изчезнат в близките 20 години. Тогава ми светна лампичката. А и допълнително мъжът ми е програмист и той доста активно ме насочваше в тази посока. Използвах майчинството си, за да изкарам курс за QA и леко да направя завой, като идеята ми беше да надградя натрупания си вече опит. Дадох си сметка, че познанията ми за процесите във финансовата сфера в комбинация с технически умения биха били много полезни в управлението на ИТ проекти. И така започна новият етап от кариерата ми, като винаги ме е печелил аргументът, че човек трябва да надгражда знанията и уменията си. Вече сякаш не е достатъчно да си добър само в една област. Именно комбинацията от умения (бизнес и технологии) носи успех!

  Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
  Още като студентка започнах като служител в клон на банка. Занимавах се с обслужване на клиенти, което включваше потребителско кредитиране, продажба на банкови продукти. Тогава се чувствах тотално загубена в морето от информация. Имаше много неща за научаване и отговорността беше огромна. Мисля, че всъщност тогава се научих истински да поемам отговорност за поставените задачи, както и да преследвам целите си. 

  Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Първата ми работа в ИТ сферата беше като PMO (Project management officer) за една от водещите банкови институции в страната. Проектът беше за сливане на две банки и обхващаше много дейности, като аз отговарях за софтуерното тестване. Този курс, който бях изкарала вече, както и познаването на бизнес процесите много ми помогнаха. Работата беше много динамична и изискваше изключителни организационни и презентационни умения. Както при повечето хора, изправени пред ново предизвикателство, естествено, и при мен присъстваше вълнението и желанието да се докажа и най-вече да се справя. 

  В момента каква е Вашата роля в DSS? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  В DSS работя като PM (Project Manager) и съм част от някои от ключовите проекти за наш голям клиент – банкова институция. Ако трябва съвсем просто да обясня работата си, без да навлизам в терминологии и методологии, бих казала следното: следя всички задачи да са разпределени по възможно най-ефективния начин и всеки участник в проекта да знае какво и кога трябва да свърши. Разбира се, следя и за това да не се излиза извън предварително поставените рамки за бюджет и времеви интервал. Аз нося отговорността за планиране, избор на екип и често съм първото лице за контакт, ако има отклонения от първоначалния план и изисквания, каквито се старая всеки ден да не допускам. 

  Снимка: DSS  

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Работата като Project manager е много интересна и всеки ден се сблъсквам с различни предизвикателства, които безспорно ме обогатяват както в личен, така и в професионален план. В нашата професия голяма част от работата е свързана с комуникацията с хора – да успееш да ги мотивираш и да откриеш техния най-голям потенциал. Това е и което най-много ме зарежда и мотивира – намирането на общ език с хора на различни възрасти, позиции и интереси. И още нещо любопитно – като PM моята работа е да ръководя, без да имам вменени ръководни правомощия. Изисква се време и умения да те възприемат като водеща фигура, без да бъдеш реално ръководител на хората, участващи в даден проект.

  Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
  Трудно е да посоча конкретни личности. Ролеви модели за мен са хората, с които работя. Опитвам се от всеки човек, с когото комуникирам, да си „открадна“ по нещо. Понякога това могат да са положителни примерни, но понякога може да е и нежелано поведение, което съзнателно си казвам, че е добре да избягвам. Така че всеки човек, с когото общуваме, може да ни бъде модел – стига да имаме желание да се вгледаме и умения да откроим ценното и полезното.

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Индустрията се развива много динамично и всички ние сме свидетели на големия подем, който бележи. Предизвикателствата пред жените в сектора са може би същите, каквито са и във всички други сектори, а именно да се докажеш като професионалист и да извоюваш позициите си, като в същото време управляваш еднакво добре и домакинството си, отделяйки необходимото време за семейството. В ИТ сектора може би това е малко по-осезаемо, защото все още преобладават мъжете. Смятам обаче, че жените вече успяваме да спечелим доверието на своите колеги и мениджъри и да се докажем като също толкова добри професионалисти. И съм сигурна, че с времето и поколенията тази разлика ще се размива (ако изобщо съществува още).

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  В началото и аз имах своите притеснения дали ще се справя и дали ще имам достатъчно задълбочено техническо мислене. Но пък осъзнах, че опитът и чистата логика определено вземат превес. И всеки може да се справи, ако има желание. Така че това, че ИТ индустрията е за мъже, според мен си е наистина просто клише. Аз лично смятам, че живеем във време, в което доверието се печели и то не зависи от пола. И дори да има хора, които все още са предубедени спрямо уменията на жените в ИТ, от нас зависи да ги убедим, че не са прави. Аз се чувствам прекрасно в екипа, в който работя. В DSS той е доста шарен и всъщност работят и хора от различни поколения, с които, смея да твърдя, доста бързо и лесно намирам общ език. 

  Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Трудното съчетаване на работа и семейство определено е сред основните клишета за жените във всяка индустрия. Твърди се, че бидейки в майчинство, отглеждайки деца, жените не успяват да се отдадат на кариерата си, докато мъжете се развиват и трупат професионален опит. Но пък аз съм пример, че именно по време на майчинството си, започнах кариера в ИТ сферата. Именно тогава имах възможността изцяло да се отдам на допълнителни квалификации. Така че всичко е възможно, изисква се изключително добра организация и планиране, но смятам, че жените днес успяваме доста успешно да балансираме между всичките си роли. 

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Най-много обичам да прекарвам време със семейството си и всеки момент с тях е много специален. Въпреки че съм човек, роден на морето, всъщност обожавам да се разхождам в планината. Това ме зарежда най-много, а великолепието и изобилието от цветове ме карат да се отпусна напълно. Много харесвам да играя тенис, но признавам, че го правя много по-рядко. 

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  На първо място бих казала, че е много важно човек да следва пътя и интересите си. А кариера в ИТ сферата не може и не бива да бъде самоцел само защото в момента е модерно или доходоносно. Но за момичетата и жените, които наистина имат интерес и желание да се развиват в тази област, бих казала да бъдат уверени и да вярват в собствените си възможности. Да не се страхуват да опитват и дори да правят грешки. В крайна сметка в този свят, в който изкуственият интелект се развива толкова стремглаво, ние имаме преимуществото да бъркаме. Защото това ни развива и амбицира да сме още по-добри. Така че бих им пожелала да не ги е страх да се заявяват, да отстояват позициите си и смело да застават най-отпред.

  Искрено и от сърце пожелавам успех на всички свои бъдещи колеги — момичета и жени.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на DIGITAL & SOFTWARE SOLUTIONS LTD в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
   
   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство