събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1439 прочитания

  OpenAI и Microsoft работят върху суперкомпютър

  Базираният в САЩ дейта център ще помещава милиони AI чипове
  01 април 2024, 10:45 a+ a- a

  Изображение: Microsoft

  Партньорството между OpenAI и Microsoft се задълбочава, като според съобщенията ръководителите на двете компании изготвят планове за базиран в САЩ център за данни, който може да струва до $100 долара, съобщи Quartz.

  The Information, позовавайки се на неназовани източници, съобщава, че центърът за данни ще помещава суперкомпютър, съставен от милиони AI чипове, и се нарича "Stargate". Хора, които са говорили с главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман и които са прегледали прогнозите за разходите на Microsoft, са споделили пред The Information, че проектът може да достигне $100 млрд. и че Microsoft вероятно ще го финансира. Предложеният проект струва около 100 пъти повече от някои от най-големите съвременни центрове за данни и ръководителите на Microsoft искат да го стартират веднага след 2028 г., според The Information.

  Stargate ще бъде най-голямата от поредица от пет инсталации, които Microsoft и OpenAI искат да разработят през следващите 6 години, докато следващото надграждане на AI на OpenAI се очаква да бъде в началото на следващата година. Междувременно Microsoft разработва суперкомпютър за четвъртата фаза на инсталацията, която се очаква да стартира през 2026 г., а двете компании са на третата фаза на плана.

  „Microsoft демонстрира способността си да изгради пионерска AI инфраструктура, използвана за обучение и внедряване на водещи световни модели на AI“, каза говорител на Microsoft в изявление. „Ние винаги планираме следващото поколение инфраструктурни иновации, необходими, за да продължим да прокарваме границата на възможностите на AI.“

  Microsoft направи „многогодишна инвестиция за милиарди долари“ в OpenAI, създателя на ChatGPT, миналия януари. Това постави началото на ожесточена и бърза надпревара в сферата на изкуствения интелект. Но партньорството между двете компании е подложено на щателно наблюдение от ЕС. и регулаторите на Обединеното кралство.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 17 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 22 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 22 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 24 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект