събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  741 прочитания

  Стартира 24. сезон на CodeIT

  За поредна година състезанието ще даде възможност на ИТ таланти от цял свят да премерят знания
  23 октомври 2023, 13:41 a+ a- a

  На 28.10.2023 стартира 24. сезон на международния конкурс по състезателно програмиране на Мусала Софт – CodeIT. За поредна година състезанието ще даде възможност на ИТ таланти от цял свят да премерят знания, бързина и точност.

  CodeIT се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев и с подкрепата на множество бизнес и академични партньори, отдадени на мисията за подкрепа на ИТ талантите в страната и по света. Патрони на първи кръг са проф. дфн Анастас Герджиков, Ректор на СУ „Св. Климент Охридски“; проф. Мая Стоянова, декан на Факултета по математика и информатика, СУ „Св. Климент Охридски“ и д-р Антоан Тонев, директор на СМГ „Паисий Хилендарски“.

  CodeIT е създаден от Мусала Софт през 2000,  днес конкурсът събира стотици участници от България и света. През 2011 той приема нов формат, в който всеки сезон е разделен на два типа състезателни части – СПРИНТ (5+3 задачи) и МАРАТОН (1 задача). Етапите включват “бързи и бавни“ задачи, разпределени в шест задочни кръга. До големия финал достигат 12-те най-добри състезатели през годината. От сезон 2013г./2014г.  конкурсът става международен и са въведени  Junior задачи за състезатели до 8-ми клас, изключително важна стъпка за ранното привличане към областта на науките и технологиите. ТОП 5 Junior на всеки сезон участват във финала, включвайки се в отделно младежко класиране.  

  От 2007-ма година конкурсът се провежда под патронажа на президента на Република България – Георги Първанов (Президент на Република България 2002-2012), Росен Плевнелиев (Президент на Република България 2012-2017) и Румен Радев  - Президент на Република България от 2017г. 

  До момента в CodeIT са участвали над 2300 състезатели от 20+ държави, сред които Китай, Сърбия, Северна Македония, Швейцария, Иран, Индия, Швеция, Южна Африка, Белгия, Норвегия, Финландия, Хърватска, Армения, Ирландия, Египет, Кения, Украйна и др. 

  Над 40 души елитен екип от състезатели и олимпийци по информатика в Мусала Софт (CSLAB - Computer Science Lab) отговаря за изготвяне на задачите в конкурса - общо 300+ за тези 23 години. Почетен председател на журито в проф. Красимир Манев.

  Партньорите от държавни, академични, образователни, научни и бизнес среди  надхвърлят 100, а наградите за участниците са повече от 3000.

  От 2012 година Мусала Софт кани и топ гуру в състезателното програмиране, който да изнесе вдъхновяваща лекция за финалистите – в България за гостували величия в състезателното програмиране: Брус Мери (Южна Африка), Пшемислав Денбиак (Полша), Пьотр Митричев и Глеб Евстропов (Русия), Паскал Понс (Франция), Иван Катанич (Хърватия), Скот ВУ (САЩ), Юхао Ду (Китай), Румен Христов (България), Христо Венев (България). Тази година участниците се срещнаха с Камил Дебовски (Полша).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 1 ден
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 1 ден
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 1 ден
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 1 ден
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство