четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1263 прочитания

    Tехнологията за автономни автобуси ADASTEC отваря рунд на финансиране за български индивидуални инвеститори

    След Dronamics, SeedBlink предоставя нова възможност на български физически лица
    22 юни 2023, 11:59 a+ a- a

    Снимка: ADASTEC 

    ADASTEC - стартъп, комбиниращ технологии за мобилност с изкуствен интелект (AI-MobilityTech), обяви, че стартира рунд за набиране на капитал в SeedBlink - инвестиционната платформа за европейски технологични стартъпи.

    „Щастливи сме, че успяхме да улесним този рунд на финансиране за ADASTEC и да предоставим на индивидуални инвеститори, включително български, възможността да участват в тяхната трансформационна визия. Присъединявайки се към рунда, инвеститорите могат да изиграят решаваща роля в развитието на устойчивия транспорт и да станат част от глобалната експанзия на ADASTEC. Вярваме в потенциала на иновативната технология на ADASTEC и в широкия спектър от бизнес възможности, както и в техния път към промяна в сектора на обществения транспорт.", каза Андрей Дудойу, управляващ партньор в SeedBlink.

    Финансирането ще бъде използвано за разширяване на пазарното покритие, засилване на предимството им по отношение на времето за пускане на пазара и ускоряване на разработването и внедряването на тяхната технология за автономни електрически автобуси в световен мащаб. Тази инвестиционна възможност бележи първата сделка, подкрепена от частен капитал (private equity) за инвеститори в SeedBlink и е оценена на 150 млн. долара.

    ADASTEC е най-напредналата компания на пазара за автоматизация на пълноразмерни автобуси и единствената, която има подписани споразумения за производител на оригинално оборудване (OEM) за предоставяне на цялостно фабрично решение. Нейната революционна технология предлага първите пазарни реализации на автономни електрически автобуси в Съединените щати и Европейския съюз. Тези автобуси не само проправят пътя за устойчив транспорт, но и са 5 пъти по-икономични за експлоатация от стандартните автобуси, което е революция в сектора на обществения транспорт.

    С  екип от петима съоснователи и работна сила от 75 служители, включително 60 инженери, ADASTEC е в добра позиция за бърз растеж. Прогнозираната точка на рентабилност се очаква да бъде достигната през 2026 г.

    „Очаква се световният пазар на автобуси да нарасне със среден годишен ръст (CAGR) от 8% до 72 млрд. долара до 2028 г. oт 47 млрд. долара през 2022 г. ADASTEC има за цел да се възползва от този потенциал за растеж и да се утвърди като пазарен лидер в областта на технологиите за автономни електрически автобуси", заяви д-р Али Пекер, главен изпълнителен директор на ADASTEC.

    Компанията вече е сключила три споразумения за производител на оригинално оборудване с реномирани производители на автобуси: Karsan в ЕС, Custom Denning в Австралия и VMC в САЩ. Освен това техните автобуси са успешно реализирани с технологията в САЩ, Норвегия, Франция, Румъния и Турция чрез пет споразумения за експлоатация. Със солиден потенциал от 32 млн. долара, включително 7 млн. долара, които вече са договорени във Франция, Израел, Турция, Германия и Австралия, ADASTEC е подготвена за бърза глобална експанзия.

    SeedBlink предлага на компаниите и инвеститорите предимствата на разрастваща се паневропейска платформа. Това партньорство дава възможност на български и международни индивидуални инвеститори да направят преки инвестиции в обещаващи технологични стартъпи, които досега са били достъпни единствено за институционални инвеститори и фондове за рисков капитал, като по този начин диверсифицират портфейлите си и стимулират иновациите.

    „Инвестирането в първата ни сделка, подкрепена от частен капитал, предлага на българските индивидуални инвеститори значителна възможност да се възползват от потенциала за растеж на европейските технологични стартъпи и компании в ранен етап на развитие. Инвестирайки заедно с утвърдени институционални инвеститори като фондовете за рисков капитал, българските индивидуални инвеститори успяха да получат достъп до предприятия с висок потенциал и да използват експертни знания, допринасяйки за развитието на местната технологична екосистема. Сега те могат да направят това и в сделки с частен капитал“, каза Ангел Хаджиев, директор за България в SeedBlink.

    Автономните електрически автобуси на ADASTEC са оборудвани с усъвършенстван набор от сензори, камери и собствения автоматизиран софтуерен пакет на компанията - flowride.ai. Тази технология позволява на автобусите да откриват обекти, да спират, да ускоряват, да сменят лентата и да извършват безпроблемно конвенционални маневри на шофиране. Освен това автобусите се подпомагат от технологията „превозно средство-до-инфраструктура” (т.н. Vehicle-to-infrastructure или V2I) на кръстовищата по маршрута, което подобрява управлението на автобусите и безопасността на пътниците.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 2 дни
    преди 2 дни
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 2 дни
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места