вторник, 14 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    971 прочитания

    Eli Lilly разработи лекарство, забавящо развитието на Алцхаймер

    От компанията съобщиха, че ще кандидатстват за разрешение за употреба в САЩ още това тримесечие
    04 май 2023, 12:28 a+ a- a

    Снимка: Eli Lilly

    Eli Lilly постигна успех в продължилите десетилетия усилия за разработване на лечение за болестта на Алцхаймер. Компанията обяви в сряда (3 май), че нейното експериментално лекарство, донанемаб (donanemab), забавя ключова мярка за когнитивен и функционален спад с 35% за 18 месеца при подгрупа пациенти с ранна болест на Алцхаймер.

    Дългоочакваното проучване Фаза III, известно като TRAILBLAZER-ALZ 2, бележи успех по всички свои първични и вторични крайни цели, противопоставяйки се на дълга поредица от неуспешни проучвания за Алцхаймер от Lili и други компании, припомня Endpoints News. Компанията заяви, че планира да представи лекарството на американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) „възможно най-бързо“ това тримесечие.

    Лекарството на конкурентните Eisai и Biogen, Leqembi, което получи одобрение от FDA през януари, забавя заболяването с 27% по обща скала, използвана за измерване на когнитивен спад. В същата скала, известна като CDR-SB, донанемаб забавя заболяването с 29% като цяло и с 36% в основната подгрупа от пациенти в проучването.

    Компанията заяви, че ще следи отблизо проблемите с безопасността. ARIA* е потвърдена като причина за два смъртни случая в клиничното проучване и е свързана, но не изрично, с трета. Тези смъртни случаи се равняват на около 1 на 300 души, които са получили лекарството.

    „Това е област, която вероятно се нуждае от повече изследвания“, каза Джон Симс, ръководител на медицинския отдел на Lilly, развитие на болестта на Алцхаймер. „ Lilly е отдадена на тази област“ и на разбирането „какво можем да направим, за да увеличим ползата и да намалим риска“ от лекарството, каза той в интервю.

    Базираната в Индианаполис фармацевтична компания упорства в борбата си срещу болестта, ограбваща паметта, повече от 30 години, като се придържа към убеждението си, че премахването на лепкави бучки от мозъчни протеини, наречени амилоид, може да лекува състоянието, дори след като лекарство след лекарство въз основа на тази хипотезата се проваляха.

    Сега Lilly тества донанемаб в други клинични изпитвания, включително голямо проучване за превенция на хора, които все още не изпитват симптоми на болестта на Алцхаймер, въпреки доказателствата за амилоид в мозъците им. Изчистването на амилоида бързо и в началото на заболяването е „ключово“ за по-добри резултати, каза Симс.

     

    *Amyloid related imaging abnormalities - Свързаните с амилоид образни аномалии представляват различни образни характеристики, идентифицирани при пациенти с болест на Алцхаймер

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ОББ: Реалистично е членство на България в еврозоната в близко бъдеще
    Доближаване на инфлацията на България до средната на еврозоната до 6-9 месеца, прогнозират от банката
    преди 9 часа
    БАСКОМ: Предстои важно обединение на всички ИТ асоциации
    Наблюдава се интерес към мигриране на ИТ таланти в градове извън София, коментираха от асоциацията на софтуерните компании
    преди 11 часа
    Kaufland инвестира 50 млн. лв. в реконструкция на Халите
    Реновираната сграда ще отвари врати на 23 май
    преди 11 часа
    Hitachi Solutions Bulgaria стартира 2-рото издание на обучителната си програма SPACE
    Тази година тя е допълнена и с нова дисциплина - Data & Analytics
    преди 13 часа
    10% ръст на пренощувалите в места за настаняване през март
    Според данните на НСИ приходите от нощувки се увеличават с близо 20% спрямо година по-рано