сряда, 01 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    959 прочитания

    Ваксината на GSK срещу RSV бе одобрена в САЩ

    Възможно е тя да е налична на пазара преди есенния сезон на синцитиалния вирус
    04 май 2023, 09:41 a+ a- a

    Снимка: GSK

    GSK получи първото по рода си одобрение от американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) за Респираторен синцитиален вирус (RSV) ваксина в сряда (3 май), слагайки край на половин век неуспешни усилия срещу неуловимия, променящ формата си вирус и официално стартирайки това, което анализаторите очакват, да бъде силно конкурентен и доходоносен нов пазар на ваксини, пише Endpoints News.

    FDA разреши инжекцията на GSK, която ще се продава като Arexvy, за възрастни на 60 и повече години. По време на клиничните изпитвания тя показа силна ефикасност при спиране на инфекции на долните дихателни пътища, както и при по-тежки заболявания. Дава се като еднократна доза.

    По-късно този месец FDA трябва да вземе решение за одобрение на конкурентната ваксина срещу RSV на Pfizer. Това ще бъде последвано от консултативен комитет на Центровете за превенция и контрол на заболяванията (CDC), който се очаква да оцени и двата препарата през юни – решение, което може да проправи пътя за наличие на ваксините преди началото на следващия сезон на RSV тази есен.

    „Цялото поле е наистина развълнувано да има ефикасни RSV ваксини след десетилетия изследвания“, каза Джейсън Маклелън, изследовател в Тексаския университет в Остин, който ръководи ключов пробив на RSV протеина, използван в тези ваксини.

    Ваксините срещу RSV играят решаваща роля в плановете на всеки от производителите на лекарства. След като ваксината срещу Covid-19 на GSK се оказа разочарование, компанията заговори за Arexvy като критичен продукт за бъдещето на британския гигант, особено след отделянето на бизнеса си за потребителско здраве, за да се ограничи до лекарства и ваксини.

    Компанията отказа да каже каква ще е цената на ваксината. При обаждането за печалбите за първото тримесечие главният търговски директор на GSK Люк Миелс очерта ценови диапазон между 60 и 185 долара.

    Инжекцията на Pfizer е с около 67% ефективност при предотвратяване на свързано с RSV заболяване на долните дихателни пътища с два или повече симптома и 86% ефективност при хора с три или повече симптома. Инжекцията на GSK показа 83% ефикасност срещу свързано с RSV заболяване на долните дихателни пътища и 94% ефикасност срещу тежко заболяване.

    Заради вируса всяка година се стига до хоспитализация на 60 000 до 160 000 възрастни хора в САЩ, което води до 6 000 до 10 000 смъртни случая годишно. Той е и водещата причина за хоспитализация на бебета.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 часа
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 1 ден
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 1 ден
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места