петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1306 прочитания

    Launchlabs Sofia стартира нова акселераторска програма за foodtech

    Проектите с най-висок пазарен потенциал могат да получат финансиране между 20 и и 200 хил. евро от Витоша Венчър Партнърс
    06 април 2023, 10:22 a+ a- a

    Launchlabs Sofia стартира набиране на кандидати за акселераторската програма Future Verticals: foodtech innovation accelerator.

    Future Verticals има за цел да подпомогне за развитието, валидирането и реализирането на най-обещаващите идеи и компании, които ще определят бъдещето на FoodTech вертикала у нас. Програмата е подходяща за стартъп проекти във фаза на прототип или по-нататъшен етап от развитието им.

    Според Елина Желева, управляващ директор на launchlabs Sofia “FoodTech e един от най- обещаващите вертикали, в който тепърва ще се създават иновации у нас. Ние искаме да ги насочим в правилната посока, като ги подкрепим с безупречна програма за иновации, уникална мрежа от ментори, възможности за инвестиции и тестване в реална среда. Вярваме, че българските предприемачи могат да надскочат технологичната дефиниция за иновации и да предложат новаторски FoodTech и AgTech решения, които допринасят за здравето на хората и природата.”

    Future Verticals променя начина, по който акселераторските програми работят като в основата си залага на развитието на общност от предприемачи и експерти иноватори. Програмата си партнира с над 50 ментори с доказан опит в развитието на успешни компании, експерти в научните разработки, фондове за рисков капитал, утвърдени корпорации, водещи скалиращи компании и тинк-танкове. Те не само ще споделят с участниците разнообразна експертиза, познания и практически съвети, а и ще подкрепят избраните в програмата стартъпи в развитието и валидирането на техните идеи.

    Освен менторска подкрепа от експерти в бизнес екосистемата, стартъпите имат и възможност за валидиране на прототипи в реална среда, благодарение и на участващите корпоративни партньори. Сред тях е основният партньор на Future Verticals, веригата хипермаркети Kaufland, българският производител на био храни Smart Organic, технологичната платформа, фокусирана в хранителния сектор Ocado, модерното пространство за споделени преживявания Kitchen59, акционерното дружество на GrowTaste, които се занимават с отглеждането на вкусна сезонна храна и други.

    Не на последно място стартъпите имат достъп до финансиране. Проектите с най-висок пазарен потенциал могат да получат дялово финансиране между 20 и и 200 хиляди евро от страна на фонда за рисков капитал Витоша Венчър Партнърс - ключов стратегически партньор в проекта. Сред менторите има и ангел инвеститори.

    Активната част на програмата ще протече в периода юни-септември. Участниците ще имат възможност да черпят знания и опит в областта на пазарните проучвания, финанси, продажби, ценови политики, брандинг и маркетинг, прототипиране и представяне пред инвеститори. Предвиждат се много възможности да нетуъркинг, свързване с подходящи ментори за индивидуална работа, поглед зад кулисите на работещи лаборатории за иновации, а също и интензивен хакатон за ко-иновиране. Програмата ще завърши с демо ден, на който екипите ще представят своите проекти пред потенциални инвеститори.

    Акселераторът идентифицира 15 приоритетни категории с висок потенциал за устойчиво развитие във вертикала, сред които: растителни и алтернативни протеини, устойчиви опаковки, намаляване на хранителния отпадък, прецизно земеделие и анализ на данни, технологии за смарт земеделие, електронна търговия и др. Компаниите в тези и други категории на FoodTech и AgTech могат да кандидатстват за участие в програмата до 6-ти май тук.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Siemens продава компанията си Innomotics на KPS Capital Partners
    Сделката е за 3,5 милиарда евро
    преди 15 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата
    преди 16 часа
    ЕС засилва регулациите за Airbnb и конкурентите й
    Онлайн платформите ще трябва да предоставят на властите данни за броя на нощувките и броя на гостите веднъж месечно
    преди 16 часа
    514 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации
    Общият размер на безвъзмездното финансиране е 127 млн. лв.
    преди 18 часа
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента