събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2101 прочитания

  Кои са най-високо платените ИТ позиции в България?

  Вижте какво показват данните от проучване на Grafton - една от най-големите компании за подбор на персонал в Европа
  21 февруари 2024, 17:12 a+ a- a

  Изображение: Grafton

  Java Developer, Full Stack Developer (Java/JS), C#/.NET Developer, Embedded C/C++ Developer, Python Developer и Software Development Manager. Това се едни от най-високо платените позиции в ИТ сектора според проучване на Grafton - една от най-големите агенции за подбор на персонал в Европа.

  Средната заплата на професионалистите в България в тази сфера е 55 400 евро на година.

  Данните са от последния доклад „Глобални HR тенденции в ИТ сферата през 2023 г.“ на Grafton, част от Gi Group Holding - един от водещите световни доставчици на услуги за развитието на пазара на труда.

  Gi Group представи данните за нивото на заплащане в 20 държави в Европа и света, сред които попада и България. Проучването обхваща България, Бразилия, Китай, Чехия, Естония, Франция, Германия, Унгария, Индия, Италия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Швейцария, Испания, Турция, Обединеното кралство. Проучването представя годишните заплати на професионалистите на постоянен трудов договор. Данните включват информация за разнообразни позиции в разработването и поддържането на софтуер и софтуерни продукти. 

  Позицията Software Development Manager класира страната ни на второ място сред съседните ни държави - Румъния, Сърбия и Турция, като северната ни съседка заема челното място. Там заплатите варират между 73 500 и 97 800 евро годишно, докато в България са между 48 000 и 96 000 евро годишно. У нас след тях се нареждат Java developer-ите, чиято заплата е между 34,800 и 84 000 евро годишно. 

  В световен мащаб Германия държи челните места по заплати на ИТ специалисти, като там Software Development Manager взима между 70 000 и 180 000 евро на година. Индия е в дъното на класацията, където същият професионалист получава от 11 100 до 27 800 евро годишна заплата. Интересен факт е, че в Швейцария специалистите в тази област получават 58 800 и 98 000.

  България е на второ място и в най-ниско платеният сегмент – техническата поддръжка. Специалистите тук средно взимат 16 800 евро на година, малко по-малко от лидера на Балканите – Сърбия, където средната годишна заплата в сферата е 17 000 евро. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 18 часа
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 18 часа
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 19 часа
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 19 часа
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 22 часа
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI