четвъртък, 30 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1214 прочитания

  И Google връща хората в офисите

  Миналата седмица Meta излезе с подобни мерки
  09 юни 2023, 09:58 a+ a- a

  Снимка: Google

  Поредният технологичен гигант иска работниците да се върнат в офиса. Google удвоява налагането на присъствена работа, според ново известие на компанията.

  „За тези, които са отдалечени и живеят близо до офис на Google, се надяваме, че ще обмислите преминаването към хибриден работен график. Нашите офиси са мястото, където ще бъдете най-свързани с общността на Google“, пише главният директор Фиона Чикони във вътрешна бележка, получена от новинарските издания тази седмица. „В бъдеще ще разглеждаме нови заявки за отдалечена работа само по изключение.“ Според бележката служителите, които все още не са определени като отдалечени, вече ще имат проследяване на баджовете си, за да се гарантира, че се появяват в офиса три дни в седмицата; мениджърите могат да вземат предвид отсъствията им в прегледите на представянето.

  Изглежда, че дори технологичните гиганти — сектор с ресурси и инструменти да направи дистанционната работа ефективна – се поддава на инерцията на конвенционалната политика за присъствена работа. Това, което е поразително обаче, е, че същите тези компании, които се противопоставят на напълно отдалечените служители, са и тези, които създават основните инструменти за отдалечени работници във всички индустрии. Изглежда, че компаниите, които позволиха дистанционна работа по целия свят, вече не вярват в това, пише Quartz.

  Google започна да задължава служителите да се връщат в офиса през април миналата година, въпреки че не е ясно доколко тази политика е била наложена сред редовия персонал. С последните мерки, които предприема, Google се присъединява към списък от големи технологични компании, които наскоро заеха твърда позиция относно предишните меки хибридни политики – и ефективно обърнаха курса на дистанционна работа.

  Не толкова отдавна технологичният сектор бе водещ в предлагането на гъвкава работа. След като използваха уютни привилегии в офиса – като кафенета с кетъринг и автобуси до кампуса – за да се състезават за таланти, същите компании бяха едни от първите, които затвориха в полза на работата от вкъщи, когато пандемията удари САЩ. Оттогава технологичните компании се превърнаха в агресивен наемник на отдалечени работници – до миналата година, когато големи компании като Apple, Amazon и Meta започнаха да отменят своите отдалечени политики.

  Според изявленията на самите компании, те привикват служителите си обратно, защото смятат, че повече време в офиса е от ключово значение за усещането за свързаност на работното място. Според скорошно проучване на Pew Research Center повече от половината американци, които работят от вкъщи поне частично, казват, че това пречи на способността им да се чувстват свързани с колегите. Бележките от Google и Meta се основават на това мнение.

  „Чухме от служители на Google, че тези, които прекарват поне три дни в седмицата в офиса, се чувстват по-свързани с други служители на Google и че този ефект се засилва, когато колегите работят от едно и също място“, пише Чикони в бележката на Google. „Разбира се, не всеки вярва в „магическите разговори в коридора“, но няма съмнение, че съвместната работа в една стая дава положителна промяна.“

  Бележката на Meta също посочва връзката като една от основните причини, поради които компанията принуждава служителите си да се връщат в офиса, като изпълнителният директор Марк Зукърбърг казва, че времето, прекарано заедно на живо, е ключово за връзката между екипите.

  „Нашата хипотеза е, че все още е по-лесно да изградим доверие лично и че тези взаимоотношения ни помагат да работим по-ефективно“, написа Зукърбърг в публикация в блог през март. „Насърчавам всички вас да намерите повече възможности да работите лично с вашите колеги.“

  Но отговарят ли тези теории на това, което техните работници всъщност искат? Повечето хибридни служители, според Pew, биха предпочели да прекарват дори повече време в работа от вкъщи, отколкото сега. Тогава възниква въпросът в какво всъщност вярват шефовете, пише още Quartz.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 20 минути
  Законът за насърчаване на електромобилността ще бъде обявен за обществено обсъждане до края на годината
  Една от основните му цели е до 2026 г. у нас да има поне 30 000 електромобила и поне 10 000 зарядни точки
  преди 1 час
  Българската Телелинк Инфра Сървисис ще участва в изграждането на широколентов достъп във Великобритания
  Компанията е част от „Проекта Гигабит“, който има за цел да достигне 85% интернет покритие в отдалечените райони на страната до края на 2025 г.
  преди 2 часа
  България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия
  Тя е в съответствие с енергийната политика България и действията на правителството за изграждане на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“
  преди 18 часа
  От 1 декември: Без стари коли в центъра на София
  Нискоемисионната зона ще е валидна до 29 февруари 2024
  преди 19 часа
  80% от страната ще има 5G свързаност до края на 2025
  Всички 265 общини ще бъдат свързани с високоскоростни връзки в единна мрежа на държавната администрация