сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4213 прочитания

    Jump2IT: Доказахме, че човек без никакъв технологичен опит може да се развие като ИТ специалист

    Повече за програмата, кой може да се включи и кои умения ще се ценят най-много в бъдеще разказват съоснователите на Jump2IT - Петър Торнев, директор Технологичнен център на „Аксенчър“ в България, и Димитър Георгиев, старши консултант в ITCE
    02 март 2022, 16:35 a+ a- a

    Неправителствената организация SkillsAssembly в сътрудничество с технологичния гигант Accenture и с участието на най-голямата ИТ трейнинг компания ITCE стартират четвъртото издание на съвместния си проект Jump2IT. Целта на обучението е придобиване на базови умения в областта на Software Quality Assurance, Cloud Technology, Automation Testing и други, които в момента са сред най-търсените от работодателите. За разлика от други трейнинг програми, тук не се изисква кандидатите да имат опит в ИТ сферата, няма и ограничения за възраст, предишна квалификация или образование. Процедурата за кандидатстване вече е отворена и документи могат да се подават до 30 март. Jump2IT’22 ще се проведе от април до юли, като ще приеме 20 курсисти.

    За да разберем повече за идеята за проекта, кой може да се включи, как ще протече обучението и безплатно ли ще е то, кои са най-търсените умения на ИТ пазара днес и кои топ 10 умения ще се ценят най-много в бъдеще, разговаряхме със съоснователите на Jump2IT – Петър Торнев, директор на Технологичния център на „Аксенчър“ в България, и Димитър Георгиев, е Training Manager и старши консултант в ITCE.

    Петър Торнев e директор на Технологичния център на „Аксенчър“ в България и съосновател на програмата Jump2IT. Работи в ИТ сферата в продължение на повече от 15 години. Зaвършил е компютърни системи и технологии в Технически университет – Варна, програмата за Leadership Development на Harvard Business School и EMBA в Американския университет в България.

    Димитър Георгиев е Training Manager и старши консултант в ITCE и съосновател на програмата Jump2IT. Има над 15 години опит в консултирането на някои от най-големите компании в региона в областта на оркестрация и автоматизация на ИТ услуги, облачни решения и ИТ сигурност. Като трейнинг мениджър в ITCE отговаря за постоянното подобрение на трейнинг процесите и удовлетвореността на клиентите.

    Предстои четвърто издание на Jump2IT. Откъде дойде идеята за инициативата и каква е равносметката досега?
    Петър: Идеята за програма, която да развива ИТ кадри без технологичен опит до момента, се зароди преди години, когато вече беше ясно, че технологичният сектор ще се развива скоростно и ИТ кадрите няма да могат да бъдат подготвяни единствено от специализираните учебни заведения. На практика започнах да сондирам възможности за развитие на подобна програма, когато един приятел ми зададе въпроса: „Как мога аз, като човек, който никога не е работил в ИТ сектора, да се преквалифицирам? Искам да го направя, защото вярвам, че това е бъдещето“.
    По това време вече имаше различни академии на пазара, които да надграждат технологичните умения, но все още нямаше такава, която да е насочена към по-широк кръг от хора, дори такива над 30-40 години, като им даде шанс да се обучат от нулата и да навлязат в този сектор. Осъзнах, че няма как да изградя сам такава програма и затова се обърнах към собствената си компания – „Аксенчър“, която винаги е приветствала иновативните идеи и проекти, помагащи на обществото да се развива. Разписахме концепцията с колеги и за наша радост получихме дългосрочно финансиране. Това беше страхотно, но за да осъществим този амбициозен проект, ни трябваше и качествен партньор. Обърнахме се към консултантската компания ITCE, тъй като вече бяхме работили с тях и знаехме, че те споделят сходни идеи, мотивация и ценности. Без правилния съмишленик нямаше да успеем да реализираме Jump2IT.
    С гордост мога да кажа, че резултатите до момента са много успешни. Имаме програма, което все още няма аналог на пазара. През нея са минали над 60 преквалифицирани кадри, голяма част от тях вече се реализираха в ИТ сектора. Доказахме, че дори човек да няма никакъв технологичен опит, е възможно да се развие като ИТ специалист. Някои от първите ни участници вече са достигнали по-високи нива – имаме мениджър в „Амазон“, САП консултант.

    Кой може да се включи в програмата? За кого е най-подходяща? Има ли конкретен профил, който търсите?
    Митко: Профилът, който ще успее да се възползва максимално от програмата, е на човек, който има мотивацията и нагласата да се преквалифицира в ИТ сектора. Всеки, който отговорно е заявил пред себе си, че ще положи усилия и е готов да вкара всичката си енергия, може да се включи в програмата. Тя е насочена към голям кръг от хора и няма специфични изисквания за преминати курсове, опит или квалификация.

    Колко души планирате да обучите за тези 13 седмици? Как стават записването и подборът на кандидатите?
    Митко: Целта ни е за планирания период да изградим солидни базови умения у хората и да ги подготвим добре да стартират своята кариера в ИТ сектора. В тази връзка искаме да имаме сравнително малка група от 20 души. Желание за участие се подава на страницата на програмата в интернет – https://www.skillsassembly.com/jump-to-it/.

    Под каква форма ще се проведе обучението?
    Митко: Обучението ще бъде балансирано – съчетаваме различни подходи за различните компоненти от обучителния процес. Лекционната част провеждаме чрез висококачествено онлайн обучение, което е подкрепено от редица онлайн инструменти, с които ще подпомогнем ангажираността на учащите се. В допълнение използваме самостоятелно учене, лабораторна среда и имаме планирани присъствени събития на открито.

    Защо залагате конкретно на обучение в областите Software Quality Assurance, Cloud Technology, Automation Testing?
    Митко: Учебната програма е внимателно подбрана, като сме се съобразили с няколко основни съображения: да бъде подходяща за хора без опит в ИТ индустрията; да бъде перспективна; да даде възможност на завършилите студенти в кратък срок да започнат работа в сектора. Софтуерното тестване и основите на облачните технологии са подходящи за усвояване от хора без предишен опит или академично образование в тази област. Следващ етап е развитието в областта на автоматизираното тестване.

    Кои ще бъдат лекторите? Ваши колеги ли са те?
    Митко: Лекторите са в сърцето на този проект – всички те са с голям опит както като професионалисти, така и като преподаватели и са част от екипа на ITCE. Ние сме мотивирани да дадем достъп до висококачествено обучение на всички. Лекторите по основните дисциплини са в ролята на старши консултанти и ръководители на екипи. Това дава допълнително предимство на учащите се, като ги обогатява с много практически опит.

    Безплатно ли е участието в програмата?
    Петър: Програмата е безплатна, (има само символична такса за изготвяне на някои документи като диплома и др.), тъй като още в зародиш нашата мисия беше да помагаме на обществото и на хората да имат по-добро бъдеще чрез технологиите. За да се случи това обаче, ние трябва непрекъснато да развиваме нови кадри. Това, за съжаление, става все по-трудно и тук бизнесът ще има все по-важна роля в допълването на програмите на учебните заведения и различните ИТ академии.
    Неслучайно ангажиментът на „Аксенчър“ е да развива технологиите, компаниите и хората, като им помага да минат на следващо ниво и да бъдат най-добрата версия на себе си. Социално отговорните ни проекти целят точно това – да осигурим по-добро бъдеще, като влагаме различни ресурси, които освен финансови, включват и доброволен труд от страна на нашите служители.
    Конкретно с програмата Jump2IT ние не само обучаваме свежи кадри, но осигуряваме хора, които са силно мотивирани и лоялни, с желание да се развиват в бъдеще.
    Не на последно място, искам да подчертая, че тези кадри не ги обучаваме за себе си. Ние нямаме изискване те да започнат работа в „Аксенчър“ – тези хора имат свободата да избират къде да кандидатстват, а ние им помагаме с всякакви ресурси да осъществят своята мечта да започнат работа в ИТ сектора.

    У нас вече има доста IT академии. С какво се отличава Вашата инициатива?
    Митко: Придобиването на трайни знания и изграждането на умения е процес, който изисква структура, холистичен подход и добър екип. В ITCE трупаме опит в тази област повече от 24 години и го пренасяме в академиите, които създаваме. Успехът на хората, които обучаваме се простира далеч извън презентационните умения и лекциите на преподавателите. Ние изграждаме среда, в която курсистите са продуктивни и имат всичко, от което се нуждаят, за да усвояват максимално бързо и ефективно новите знания и умения. Учебната програма е специално разработена – тя съчетава технологични теми с меки умения, които в комплект ще дадат по-добри шансове за развитие на завършилите. ИТ секторът е един от най-добре заплатените у нас.

    Има ли засилен интерес към обучение, преквалификация и кариера в индустрията в момента?
    Петър: Както споменах, технологичната сфера е една от най-бързоразрастващите се в световен мащаб. Затова необходимостта от квалифицирани кадри също расте. Ролята на бизнеса да развива тези кадри е огромна, но повечето компании са концентрирани върху собствените си кадри, а така трудно може да създадем критична маса от специалисти. Затова вярвам, че колкото повече програми като Jump2IT има на пазара, толкова по-добре.

    Кои според Вас са най-търсените умения на ИТ пазара днес?
    Петър: Като технически умения, в момента търсенето на тестъри – QA и програмисти (JAVA, Java script, dot.net, front-end технологии с React & Angular, Phyton, C-sharp) е много голямо. Също така и на Cloud & Dev.Ops специалисти, Data инженери, PMs, product owners…RPA, Security специалисти, AI & ML. Не трябва да забравяме и обратната страна на монетата – „меките умения“, които допълват техническите компетенции на ИТ специалистите: Управление на хора, работа в екип, гъвкавост, креативност, желание да учим непрекъснато, често пъти в движение. Това са елементи, които ние силно застъпваме в нашата Jump2IT академия.

    Какви умения ще се ценят най-много в бъдеще?
    Петър: Ще се цени правилната амалгама от технически и soft skills. Техническите умения са ясни, но както споменах, има и много други като leadership skills, управление на проекти, умения да управляваме бъдещето.
    Митко: През последните 18 месеца в ITCE направихме собствено проучване, което имаше за основна цел да отговори точно на този въпрос. В голяма степен това ще са дигиталните умения в съчетание с конкретна експертиза. В топ 10 на уменията, които ще се ценят в бъдеще, са: Agile, Leadership, QA, Cloud & DevOps, Data Analysis.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 3 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 4 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 4 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 6 часа
    преди 9 часа