събота, 11 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10886 прочитания

    Четиридневна работна седмица – бъдеще или утопия?

    Опитът показва, че 5-дневната работна седмица си остава най-ефективният модел
    10 юли 2013, 16:35 a+ a- a

    Преди десетилетия редица експерти предвиждаха, че днес ще работим не повече от 14-15 часа седмично, ще имаме прекалено много свободно време и няма да знаем какво да правим с него.

    През 1930 известният икономист Джон Мейнард Кейнс прогнозира, че заради технологичния напредък в бъдеще работната седмица ще стане 15 часа. Същата година прочутият биолог-еволюционист Джулиан Хъксли прогнозира двудневна работна седмица. И двамата бяха категорични, че в бъдеще ще разполагаме с прекалено много свободно време. Тези прогнози така и не се сбъднаха, но това, което познаха тези велики умове, е че благодарение на технологиите днес работната сила е по-продуктивна от когато и да било, коментира CNN. 

    Преминаваме ли постепенно към по-кратка работна седмица?

    В разгара на кризата през 2008 щата Юта въведе 4-дневна работна седмица (4 дни по 10 часа) за държавните служители, за да съкрати разходите и избегне съкращения.  Петдневната работна седмица обаче бе върната няколко години по-късно заради оплакванията на хората, че нямат достъп до услуги в петък. Подобен модел през 2009 обмисляше да въведе и Toyota в европейските си заводи.

    По-кратките работни седмици не са нещо ново в Европа. В Холандия например 4-дневната работна седмица е по-скоро практика, отколкото изключение. Всеки трети там работи или на непълно работно време или 40 часа за четири работни дни. Във Франция работната седмица е 35 часа, но пък имаше предложения да бъде удължена. В Испания и Гърция в петък се тръгва по-рано от работа, но това там е отдавнашна практика. Гамбия въведе 4-дневна работна седмица за държавните служители в началото на тази година, като работният ден е 10 часа. 

    Случаи от практиката

    По-малко работно време може да означава по-малко пари, но както знаем парите не купуват щастие. В замяна обаче имаме повече свободно време, което ни прави по-щастливи.

    По-рано тази година Никол Менделсон пое ръководен пост във Facebook на 4-дневна работна седмица, за да има повече време за семейството и децата. Макар информацията да не бе потвърдена официално, примерът е една добра възможност за работещите майки които искат да градят кариера и отдадат нужното внимание на семейството.  В САЩ все повече майки преговорят за подобни условия на работа. 

    Междувременно компании, изпробвали този модел, докладват за ръст в производителността. В статия за New York Times Джейсън Фрийд, CEO на компания за софтуер, твърди, че след въвеждането на 32-часова четиридневна работна седмица, продуктивността на служителите се повишила.  „Хората вършат повече работа за 4 дни, отколкото за 5“, твърди той и обяснява това по следния начин: „Когато имаме по-малко време за работа, имаме и по-малко време за губене. А когато работната ни седмица е по-кратка, сме склонни да се фокусираме върху най-важното“. Освен това след тридневния уикенд в понеделник хората се чувствали по-щастливи и отпочинали.

    Този модел работи, само ако се въведе за всички в компанията, отбелязва CNN. Отсъствието на отделни служители всеки петък предполага пропуски в работния процес и отчуждение от екипа, което може да доведе до по-голям стрес и напрежение в работата. По-кратката работна седмица от друга страна крие и риск от пропуск на бизнес възможност и клиенти, които работят в петък.

    Определено не можем да пренебрегнем опитите за промяна в продължителността на работната седмица и някои положителни ефекти от нея, но все още е трудно да говорим за някаква кардинала трансформация. Тези изключения са все още пренебрежимо малко, а други (като примера с Юта) така и не проработват. Все още петдневната работна седмица е най-често срещан в световен мащаб модел, а очевидно и най-ефективен към момента.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 часа
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 1 ден
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 1 ден
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 1 ден
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 1 ден
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ