събота, 11 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1140 прочитания

    За австрийския бизнес у нас: България вече не е дестинация с евтина работна ръка

    Австрия е вторият най-голям инвеститор в България, липсата на кадри е сред най-големите пречки пред австрийските компании у нас
    09 януари 2024, 15:19 a+ a- a

    След предизвикателната 2023 австрийските компании оценяват бизнес климата в България като по-скоро стабилен на фона на трудната като цяло бизнес среда. Това може да се интерпретира като положителна оценка и със сигурност е по-добра спрямо показателите от миналата година". Това посочи Филип Купфер, търговски съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria, по време на представянето на резултатите от ежегодното проучване сред австрийските инвеститори у нас. Проучването е проведено в края на 2023 г. с участието на 96 ръководители на австрийски компании.

    Според представените от него данни, оптимистично настроените представители на австрийски компании в България са нараснали с 10% спрямо миналата година и делът им достига 19%. Най-голям е процентът на тези, които не очакват да настъпи промяна през 2024, а песимистите са 37%.

    Войната на Русия срещу Украйна е определена като най-големия геополитически риск за австрийския бизнес през следващите 12 месеца.

    81% от анкетираните австрийски фирми у нас оценяват положително данъчните условия в България. "Но инвестиционните решения са много по-сложен процес и данъците са само един от елементите, които се вземат предвид", уточни Купфер. Силна оценка австрийските инвеститори дават и за "качеството на местните доставчици". Навременното плащане на фактури е също сред положителните страни на бизнес средата в България.

    Купфер подчерта, че австрийският бизнес търси партньори в България и разглежда възможностите за придобивания в страната в сферата на металообработването, текстилната промишленост и селското стопанство.

    По отношение на разходите за труд австрийският бизнес в страната смята, че България вече не е дестинация с евтина работна ръка - 58% от фирмите все още считат тези разходи за конкурентни, но за 1/3 те вече не са благоприятни.

    Съществено неодобрение събират бюрократичните пречки (80%), борбата с корупцията и престъпността (79%), липсата на работна ръка (73%), политическата нестабилност (72%) и липсата на предвидима икономическа политика (71%).

    Висок процент от мениджърите на австрийски компании (23%) очакват да увеличат своя персонал, 37% очакват ръст на оборотите, а 25% прогнозират увеличение на инвестициите. В оценката за развитието на продукти и услуги, базирани на изкуствен интелект, преобладават очаквания за нарастването на ролята на тази възлова иновация (40%).

    Две трети от австрийските фирми посочват, че ако България приеме еврото, това ще се отрази положително на бизнеса им.

    Филип Куфпер коментира и призива на Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, да се бойкотира представените в България австрийски стоки и бизнес. По думите му присъединяването на България към Шенгенското пространство е политически въпрос и като такъв той трябва да бъде решен на политическо равнище. "Бойкотът на австрийски стоки и бизнес в България не е решение, а като силно зависими икономики една от друга, каквито са българската и австрийската, победител няма да има и двете страни ще понесат щети".

    С ниво на инвестициите от над 4,6 млрд. евро (според Българската народна банка) Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България. Сред австрийските фирми са A1, ЕVN, OMV, Vienna Insurance Group – Bulstrad, Uniqa, Mondi, Kronospan, Palfinger, Wienerberger, Sportalm, Baumit и др.

    Австрийските компании са не само сред най-големите, но и сред най-стабилните и надеждни работодатели и данъкоплатци в страната. България е в Топ 30 сред външнотърговските партньори на Австрия, а в класацията на България Австрия заема 28-о място при износа и 32-о място при вноса.

    За първите 9 месеца на 2023 външната търговия се развива много динамично:

    Търговията с услуги:
    Износ от Австрия към България: 271 млн. евро (+6,6% в сравнение със същия период на 2022г.) Внос в Австрия от България: 626 млн. евро (+2,1%)

    Търговия със стоки:
    Износ от Австрия към България: 910 млн. евро (+7,1% в сравнение със същия период на 2022г.) Внос в Австрия от България: 723 млн. евро (+4,3%).

    Да очакваме ли нови австрийски инвестиции у нас тази година - очаквайте интервюто на Economy.bg с търговския съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria Филип Купфер!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 22 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 22 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 1 ден
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 1 ден
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ