неделя, 12 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1848 прочитания

    Как придобиването на Ideal Standard от Villeroy & Boch ще се отрази на заводите в България?

    Инвестициите ни за последните 5 години в България са 50 млн. евро, имаме над 2800 служители, ще продължим да инвестираме в страната - Ян Петер Тевес, главен изпълнителен директор на Идеал Стандарт Интернешънъл, пред Economy.bg
    06 октомври 2023, 14:43 a+ a- a

    Ян Петер Тевес, сн: Идеал Стандарт

    Заводът за санитарна керамика на „Идeaл Cтaндapт – Bидимa“ празнува 25 години. Годишнината бе отбелязана с официално откриване на нов цех за производство на полимерни калъпи. Инвестицията е 2 млн. лева, като има потенциал да се превърне в производствен хъб за всички заводи за санитарна керамика.

    Освен заводите за производство на санитарна арматура и керамика в Севлиево, у нас Ideal Standard International е базирала своя Дистрибуционен център, Център за ИТ компетенции, Център за финансово обслужване, развоен център и търговската дейност в регион Източна Европа. „Идeaл Cтaндapт – Bидимa“ е един от най-големите работодатели в България с близо 3000 служители.

    Каква е равносметката за 25 години работа, как придобиването на Ideal Standard от германската Villeroy & Boch ще се отрази на заводите в България, ще продължи ли да инвестира и да разкрива нови работни места компанията у нас – тези и други въпроси коментирахме с Ян Петер Тевес, главен изпълнителен директор на Идеал Стандарт Интернешънъл.

    Г-н Тевес, „Идеал Стандарт – Видима“ празнува 25 години. Каква е равносметката за този период? Доволни ли сте от инвестицията в България?
    Много сме доволни. 25 години не са дълъг период, ако вземем предвид на колко години е Ideal Standard като компания – повече от 100. И през тези 25 години бяха направени много разработки, подобрения, специализации, технологични инвестиции. Всеки път, когато съм на обиколка из завода, която обикновено правя поне веднъж годишно, виждам нови подобрения по отношение на технологията, производството, подобряват се и крайните ни продукти. Мисля, че ако попитаме основателите на American Standard, които инвестираха тук през 1996 и продадоха първия продукт през 1998, вероятно ще са много доволни от развитието на завода в Севлиево днес.

    Какъв е размерът на инвестицията Ви в България досега?
    Инвестициите за последните 5 години, 2018 – 2022 и в двата завода, за фитинги и за санитарна керамика, са около 50 милиона евро. Само в завода за керамика за същия период размерът им е около 20 млн. евро. Това са само числа, но има инвестиции и в хора. Те са толкова важни, колкото и инвестициите в машини. Качеството на хората, с които разполагаме, и не само лидерският екип, а всички, е над стандарта. Много сме доволни. И това показва специалната позиция, която Идеал Стандарт има в тази област на страната – че не само успяваме да привлечем много добри кадри, но и да ги развием през годините.

    Планирате ли да увеличите инвестицията си тук?
    В сравнение с времето, когато правихме по-големи вложения, мисля, че сега имаме добро ниво на инвестиции. Вероятно ще трябва да прехвърлим част от инвестициите в области като ESG, което е особено важно по отношение на декарбонизацията. Т.е. ще трябва да използваме по-малко газ на произведен и продаден продукт. Така че дали ще става дума за оползотворяване на отпадна топлина, или за инвестиции в соларна енергия, вероятно ще трябва да инвестираме повече. Ще правим непрекъснати инвестиции.

    Какъв е пазарният Ви дял в момента в България и в Европа?
    В България имаме много силен пазарен дял. В Европа сме сред водещите играчи в санитарния фаянс, а с придобиването от Villeroy & Boch ще се наредим сред най-големите производители на продукти за баня в Европа.

    Колко служители имате в момента и планирате ли разкриване на нови работни места?
    В момента имаме над 2800 служители, като плановете ни за 2024 са да запазим същото ниво на заетост. Ще зависи от развитието на икономиката. В момента, в който икономиката се възстанови, особено по отношение на строителството, ще имаме нужда от повече хора. Очакваме пазарът да се подобри най-късно през втората половина на следващата година.

    Имате и R&D център тук. Колко са заетите в него и планирате ли да разширите екипа му?
    Имаме почти 100 души, заети в R&D центъра в Севлиево. Като Ideal Standard имаме нужда от достатъчно разработени продукти, които да представим на пазара. След приключване на сделката с Villeroy & Boch можем да говорим за развитие на продуктовата гама.

    Как придобиването на Ideal Standard от Villeroy & Boch ще се отрази на бизнеса Ви в България? Какво ще означава сделката за заводите и служителите Ви тук?
    Както завода за фитинги, така и този за санитарна керамика са ключови за Ideal Standard, но и за новата комбинирана компания. И като се има предвид, че от търговска гледна точка имаме висок пазарен дял тук, ще подкрепим Villeroy & Boch, като използваме силните страни на българския търговски екип.

    Под какво име ще оперира компанията от сега нататък?
    Все още не е решено, но е вероятно компанията да се казва Villeroy & Boch. Седалището ще бъде в Метлах, Германия. Те имат по-различна структура от нашата. Ние сме по-разпръснати из Европа. Те имат класическа структура – с централа и със завод за сервизи и прибори в съседство с 600 души, работещи в производството, и 400 души, заети с административни функции – адвокати, човешки ресурси, маркетинг, разработване на продукти и т.н.

    Каква ще бъде Вашата роля в новата компания?
    Разбрах се с тях да остана в компанията поне 3 години. В момента оставам главен изпълнителен директор на Ideal Standard. С колегата си се фокусираме върху интегрирането на отделите за баня и уелнес.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 2 дни
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 2 дни
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    10 май 2024, 10:39
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    10 май 2024, 09:31
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ