понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1753 прочитания

  Какво е бъдещето на блокчейн и криптовалутите?

  15% от българите инвестират в криптовалути – Фабиен Офрештер, вицепрезидент Web 3.0 във Vivendi, част от която е Havas, пред Economy.bg
  28 септември 2023, 10:03 a+ a- a

  Кои са най-големите предизвикателства пред бизнеса при интегрирането на блокчейн и Web 3.0, какво е бъдещето на блокчейн и криптовалутите – тези и други въпроси коментирахме с Фабиен Офрештер, вицепрезидент Web 3.0 във Vivendi, част от която е Havas.

  Фабиен Офрештер беше в София за традиционния есенен коктейл на Френско-българската търговска и индустриална камара. Срещата, с която се отбелязва началото на активния бизнес сезон след летния период, бе организирана в Резиденцията на посолството на Франция. Близо 300 гости – членове на Камарата, представители на правителството и партньори имаха възможност за интензивен нетуъркинг.

  Фабиен Офрештер е дипломиран от Сорбоната в Париж и CELSA. Той се присъединява към Havas през 2015 и стартира блокчейн дейностите през 2018, преди да създаде консултантската услуга Havas Sovereign Technologies, за да съдейства на клиентите на групата в интегрирането на модерни технологии. Член на Комитета по етика и обработка на данни на Havas Media, той е и преподавател в няколко престижни университета. Освен това Фабиен Офрештер е кмет на френска община близо до Париж от 2020 (Верной-сюр-Сен).

  Фабиен, каква беше целта на посещението Ви в България?
  Бях в България, за да проуча възможностите на Web3 и AI екосистемата в страната. Това беше и чудесна възможност да подкрепим Havas и нейните клиенти в България. Освен това присъствах на срещата на Френско-българската търговска и индустриална камара.

  Може ли да ни разкажете за ролята си като вицепрезидент Web 3.0 към Vivendi, част от Havas?
  Бях назначен преди година във Vivendi след 7 години в Havas Paris, където работех като ръководител Blockchain и след това като ръководител на Havas Sovereign Technologies. Като цяло моята позиция във Vivendi е да подкрепям дейностите на групата за Web 3.0 – от проектите за токени (NFT и т.н.) до индустриалните възможности на блокчейн и криптотехнологиите, като проследимост, секюритизация на активи и секюритизация на съдържание, особено важна, когато сме изправени пред революцията на генеративния AI.

  Какъв тип проекти подкрепя Havas в Web 3.0 екосистемата?
  Havas беше пионер в Web 3.0 екосистемата в нашата група. От 2017 в международен план подкрепяме 100 Web 3.0 клиенти – от Binance до Tezos, Elrond и т.н.

  Какви решения предлагате на Вашите Web 3.0 клиенти?
  Нашата сила в Havas е способността ни да подкрепяме клиентите с цялостни решения, включително инкубация, консултации, инженеринг (с ekino – нашата агенция) и глобална комуникация. Нашата силна мрежа ни позволява да поддържаме и създаваме прекрасни проекти, решения и събития. Например Havas е в основата на седмицата на блокчейн в Париж.

  Кои са най-значимите предизвикателства, пред които се изправя бизнесът при интегрирането на blockchain технологии в операциите си?
  Бих посочил 3 предизвикателства:
  На първо място – образованието. Няма как да внедрите дадена технология без съответно обучение. Наистина има липса на таланти, които да поддържат Web 3.0 проекти. Ето защо лично съм изнасял лекции в училища и университети: това е най-голямото предизвикателство пред нашата екосистема.
  На второ място – регулациите. Невъзможно е да се разработи Web 3.0 проект, без да се интегрират правните и съответствието данъчните аспекти. Така че ясната регулаторна рамка е ключова. Поради тази причина MiCA (бел. ред.: Регламент на ЕК за пазарите на криптоактиви) е прекрасна възможност за Европа, а съответно и за България.
  На трето място – общността. Изграждането на силна общност отнема време, но това е ключът към внедряването на технологията. Изисква да са налични първите два елемента: образование и регулации. Това е може би най-голямата сила на България – с повече от 15% от българите, инвестиращи в криптовалути.

  Може ли да споделите скорошни успешни Web 3.0 проекти, в които Vivendi участва?
  Vivendi поддържа широк набор от различни проекти в Web 3.0 пространството, за да подпомогне своя бизнес. Например съвсем наскоро подкрепяхме Vivendi Village при стартирането на NFT за L’Olympia (в Париж) и след това за Garorock – фестивал в югозападна Франция точно преди лятото. Също така подкрепяме създаването на съдържание в Web 3.0. Например имаме специален бюлетин на френски, наречен „21 милиона“ в Prisma Media (Capital), който се превръща в една от водещите медии на френски по отношение на Web3. Освен това имаме 2 стартиращи компании, свързани с Web 3.0, и част от инкубатора Havas Accelerator, който пък е част от Vivendi. Това са Wagmi Trends и Tailor NFT. Радваме се, че създаваме стойност от страхотни идеи на предприемачи и затова в момента свързваме тези стартиращи фирми с нашия бизнес.

  Как виждате бъдещето на блокчейн и криптовалутите?
  Бих разделил двете теми. Бих казал, че блокчейн ще стане мейнстрийм, изчезвайки. Доскоро определени марки залагаха на „блокчейн“ като нашумял термин. Но днес тенденцията е зад нас. И потребителите не е нужно да знаят какво е блокчейн или дали използват блокчейн технологии: те просто искат добре работещи решения и продукти. Ако тези решения и продукти изискват блокчейн, ще го имат. Това е като с използването на софтуер: имате алгоритми, но никой не се интересува от тях (и никой не се опитва да превърне думата „алгоритъм“ в модерна дума, за да продаде продукта), за вас е важно просто как работи крайният продукт.
  Нека ви дам пример: преди няколко години някои марки бяха атакувани с фалшиви прессъобщения. Беше и все още е много лесно да се дестабилизира компания с изпращане на фалшиво прессъобщение, защото никой няма да провери дали това е вярно, или не. Освен журналистите. Да, те ще го направят, защото това им е работата. Но все повече медии използват чатботове за копиране и поставяне на съдържание. Чатботовете обаче не могат да различат истинско от фалшиво прессъобщение. Това е един от случаите, в които блокчейнът е наистина полезен. Можете да удостоверите съдържанието на прессъобщението, което може да бъде много удобно за гарантиране на репутацията на компаниите.
  Но е важно да разграничим бизнес възможностите от шума. Например новата сензация на годината беше генеративният AI, тъй като всички говорим за ChatGPT. Обаче забравяме, че в телефона и в компютрите си отдавна имаме AI, но не се интересуваме от технологиите, интересуваме се какво можем да правим с тях. Така че за мен това е бъдещето на блокчейна: ще изчезне, защото ще има вече реална употреба.
  При криптовалутите обаче е различно, защото това не е технологичен проблем, а въпрос на финанси, икономика и геополитика. Единственото нещо, което знаем със сигурност е, че парите скоро ще станат все по-дигитални. Каква ще бъде котировъчната стойност на парите? Това е истинският проблем, който стана гореща тема на Г-20 в Индия преди няколко дни: Г-7 настоява за доларизация на стейбълкойните, докато Г-20 би предпочел да избегне това, за да остане по-независим. Въпросът става все по-стратегически, откакто Китай пусна своя дигитален юан. И един от проблемите, които могат да възникнат, е, че все повече държави от Г-20 ще залагат на традиционни криптовалути, вместо на стейбълкойни, за да защитят своя суверенитет. Дихотомията е много интересна, защото това е битка не само за технологиите, но и за финансите и властта. И дори да не мога да разчета бъдещето, това са много интересни теми, които трябва да се следят отблизо, тъй като въпросите са стратегически.

  Каква е връзката между Havas France и Havas Bulgaria?
  Има силна връзка и клиенти, които се споделят между френската централа и нашите различни клонове. Добър пример за България – на нетуъркинг събитието на Френско-българската търговска и индустриална камара имаше много клиенти на Havas групата, което е доказателство, че сме силна мрежа, много добре интегрирана на местно ниво и наистина работим заедно.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 4 часа
  преди 5 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  14 юни 2024, 14:22
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  14 юни 2024, 13:30