понеделник, 11 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1742 прочитания

  Бош.ИО с първи стъпки в дуалното обучение в България

  Компанията се обединява с „Фесто България“, „Немечек България“ и „Лидл Дигитал“ в подкрепата си за дуалното образование
  20 октомври 2020, 12:27 a+ a- a

  С началото на тази учебна година Бош.ИО, позната преди като Бош Софтуер Иновейшънс, започва партньорство, заедно със Софийска Професионална Гимназия по Електроника „Джон Атанасов“. От началото на месец октомври 5 ученика от специалност „Приложен програмист“ ще продължат своето образование в дуална форма на обучение. Проектът е подкрепен от още четири компании в лицето на: „Роберт Бош“, „Фесто България“, „Немечек България“ и „Лидл Дигитал“. Компании, които често се конкурират за най-талантливите кадри на пазара на труда в България, решиха да протегнат заедно ръка на българското образование, включвайки се в този проект. Всеки партньор на училището ще приеме в своето семейство няколко от учениците от паралелката за период от две години като част от техния обучителен процес.

  За Бош.ИО като компания е важно да инвестира в подкрепата и развитието на младите и перспективните кадри, партнирайки си с различни училища, университети, академии, както и с водещите IT общности в страната. Компанията е част от глобалната група на Bosch, която е с над 403 000 служители по света и е сред лидерите в сферите на IoT (Internet of Things) и дигиталната трансформация. Бош.ИО създава решения и дигитални проекти, които се фокусират върху секторите на мобилността, енергетиката, строителството, управлението на сгради, промишлеността, потребителските стоки и селското стопанство. 

  Дуалната форма на обучение е една нова възможност за учениците да придобият практически умения, упражнявайки наученото в училище в реална работна среда. За период от две години учениците от специалност „Приложен програмист“ ще бъдат разпределени в петте компании, където сертифицирани ментори ще ги напътстват и запознават с необятния свят на IT технологиите. В 11-ти клас учениците ще прекарват по три дни седмично в своята гимназия, а през останалите два ще работят заедно с екипа, помагайки в създаването на иновативни IoT решения, задвижвани от AI. През следващата година ще прекарват по 3 дни в офиса на Бош.ИО и два дни в класните им стаи, подготвяйки се за своите държавни изпити в края на средното си образование. В края на всяка учебна година учениците ще преминават през задължителна практика в компанията, в която ще работят по самостоятелни проекти.

  В продължение на две години учениците ще работят по специално подготвена от компанията програма, която ще им помогне да направят своите първи стъпки в бъдещата си реализация като ИТ специалисти в България. Знанията и уменията, които ще придобият, ще бъдат продължение на учебната програма, която са изучавали в СПГЕ „Джон Атанасов“. Част от темите, с които ще се сблъскат учениците от дуалната форма на обучение в Бош.ИО, включват:
  • Теория на програмирането;
  • Алгоритми и структури от данни;
  • Програмиране в реални проекти на Java;
  • Тестване и валидиране на код;
  • Agile and Scrum методологии и добри практики, прилагани в компанията;
  • Разработване на „чист“ софтуер;
  • Управление на проекти;
  • Процеси и стандарти по време на разработването на софтуер;
  • Работа в екип и необходими умения.

  В края на техния обучителен процес, заедно с дипломата си за средно образование, този пилотен клас ученици ще получи специални дипломи за завършена дуална форма на обучение, наред с уроците, които са придобили от работата си в някои от водещите IT компании на българския пазар.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 минути
  преди 29 минути
  Над 5,5 млрд. лева са американските инвестиции у нас, създали са 41 хил. работни места
  19 са американските ИТ компании с 13 хил. заети у нас, инвестират също в енергетика, преработваща промишленост и търговия, присъстват в Разград, Севлиево, Стара Загора и София, сочи нов доклад
  преди 1 час
  Бианор Холдинг придобива софтуерната компания Булбера
  Дружеството специализира в разработката на софтуерни решения в областта на здравеопазването, телекомуникациите и електронната търговия
  преди 2 часа
  Близо 18% ръст на приходите от нощувки през ноември
  Според националната статистика по-голямата част от тях идват от български граждани
  преди 4 часа
  "Историческо": ЕС договори правила за регулиране на AI
  Колкото по-висок е рискът от AI системите, толкова по-строги ще са правилата, предвижда споразумението