понеделник, 20 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14278 прочитания

    Мисията ни е да сме сред лидерите в хибридните облачни решения в света

    Александър Лефтеров, основател и технически директор на Tiger Technology, разказва за разширяването на управленския екип и предприемаческата среда у нас
    09 май 2024, 12:47 a+ a- a


    Александър Лефтеров е сериен предприемач, с над 10 основани компании в сферата на високите технологии и няколко продадени бизнеса. Той е член на глобалната предприемаческа организация Endeavor и е ментор в програмата Dare to Scale за млади предприемачи. Завършва информатика в СУ „Св. Климент Охридски“, както и предприемаческите програми на „Станфорд“ и „Харвард“. Освен лидер в създаването на технологиите и продуктите на Tiger Technology, Александър е в ролята на изпълнителен директор от създаването на компанията до днес, формирайки визията, на която се основава нейният успех. (Снимка: Tiger Technology)

    Българската Tiger Technology наскоро разшири управленския си състав с назначаването на Ираван Хира за главен изпълнителен директор. Economy.bg се свърза с Александър Лефтеров, основател и технически директор на компанията за изграждане на хибридни облачни услуги, за да разкаже повече за нуждата от разширяване, какво движи бизнеса, как изглежда предприемаческата среда у нас и какво очаква в бъдеще.

    Какво наложи разширяването на управленския екип на Tiger Technology? 
    Управленският екип е олицетворение на компанията и нейните амбиции. Години наред ние се утвърждавахме на световния пазар като технологичен лидер и иноватор. Аз и моят технически екип постигнахме много в тази сфера и сме горди от оценката на световните технологични лидери за качеството на решенията и продуктите, които сме създали. Сега идва време тази енергия да се превърне в печеливш бизнес, който променя света, като в същото време продължим да бъдем в челните редици на технологичните иновации. Затова и разширението на управленския екип стана необходима следваща стъпка.

    Лесно ли намерихте подходящите за това хора?
    Намирането на най-подходящите хора за дадена позиция никога не е лесно. Въпреки това при нас нещата се получиха лесно и бързо. Потенциалът, който сме създали, и предизвикателството той да бъде реализиран, се оказаха притегателна сила за много качествени и доказани специалисти. Затова и нещата се получиха естествено.

    На какво отдавате успешния органичен ръст?
    На иновативната визия, която стои зад нашите продукти и решения. Ние винаги наблюдаваме внимателно пазарните тенденции в нашата област и се опитваме да мислим няколко хода напред. Пазарните ни резултати показват, че се справяме добре и искаме да продължим да го правим и занапред.

    Клиенти от кои индустрии имате? 
    Поради универсалните характеристики на нашите решения имаме клиенти в много области. Наред с видео наблюдението и здравеопазването, където имаме сериозен пазарен имидж, имаме клиенти в банковия сектор, развлекателната индустрия, строителството и архитектурата, различни производства и други.

    По какъв начин AI се вписва във Вашия бизнес модел?
    Поради специфичната методология за изграждане на моделите AI съществува почти изключително в облака. От друга страна, резултатите от работата му най-често са нужни там, където се генерират данните, т.е. в локалната инфраструктура. Именно благодарение на нашата технология, която позволява изграждане на ефективен хибрид между тези инфраструктури, резултатите от работата на AI могат да бъдат доставени и използвани там, където са нужни, което повишава значително тяхната стойност. Затова, независимо че ние не произвеждаме AI решения, те са един от основните фактори за нарастващото търсене на нашите продукти.

    Следва ли разширяване и на оперативния състав? 
    Нашата компания е изградила сериозен оперативен екип през годините. Ние непрекъснато се разрастваме и ще продължим да го правим според нуждите на пазара. Това обаче не е директно свързано с промените в управленския състав, така че не очакваме да настъпят сериозни промени в кадровата ни политика.

    Г-н Лефтеров, Вие сте сериен предприемач с няколко успешни проекта зад гърба си. Колко благоприятна (или пък не) е предприемаческата среда у нас?
    Аз съм свидетел от първо лице на изграждането и еволюцията на предприемаческата среда у нас. Моята кариера започна, когато такава среда нямаше, и мога отговорно да кажа, че тя се подобрява оттогава с всеки изминал ден. Разбира се, има много поле за подобрение и ще минат години, преди да можем да бъдем наравно с някои от най-силните страни в контекста на предприемаческата екосистема, но към днешна дата България няма от какво да се срамува. Даже напротив – смятам, че ние превъзхождаме много установени икономики що се отнася до иновативност и предприемчивост. Аз съм ментор в няколко програми с такава насоченост и мога да кажа, че младите хора днес имат видим интерес към предприемачеството, което ме кара да съм сериозен оптимист за бъдещето на България на предприемаческата карта на света.

    Какво ѝ липсва? 
    Смятам, че все още държавата изостава сериозно в подкрепата и насърчаването на предприемаческата култура у нас. При все че и там има напредък, той е прекалено бавен и понякога направо спъва развитието на стартиращи бизнеси. Например мога отговорно да заявя, че държавата не се справи с подкрепата на стартиращите компании, повлияни от пандемията, и много обещаващи бизнеси не се реализираха. Ние имаме дъщерна компания в САЩ и там получихме много повече подкрепа, отколкото тук, независимо че над 90% от служителите ни са в България.

    Как виждате развитието на бизнеса в средносрочен план? 
    Бизнесът на компанията се развива по възходяща крива. Предизвикателство е не само да се справим с този ръст, но и да намерим нови области, в които нашите технологии са по-добри от конкурентните продукти по света. За щастие, качествата на решенията ни прави тази задача относително лесна. Все пак следващите 2 – 3 години ще са решаващи за нас в мисията ни да бъдем един от световните лидери в областта на изграждане на хибридни облачни решения.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Тайгър Технолоджи АД в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 34 минути
    БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
    Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
    преди 3 часа
    София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
    Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
    преди 4 часа
    Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
    Повишението ще обхване 33 държавни университети
    17 май 2024, 14:22
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    17 май 2024, 11:28
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“