сряда, 01 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10339 прочитания

    Стаж в Електрохолд: Научете повече от Ваня Траянова и Таня Чиренска от HR екипа

    Запознайте се със стажанти от предходни издания на програмата и вижте техните впечатления от стажа
    18 април 2024, 17:47 a+ a- a

    Таня Чиренска (вляво) – Ръководител отдел „Развитие на човешките ресурси“ в Електрохолд България, и Ваня Серафимова Траянова – Ръководител направление „Управление на възнагражденията и администриране“. Снимки: Личен архив

    В рубриката „Стаж в...“ компаниите разказват за своите актуални стажантски програми, а младежи, които са преминали стаж в предходни издания, споделят своите лични впечатления.

    Как протича стажът в Електрохолд, за кого е подходящ и кога е следващото издание, пред Economy.bg разказват Ваня Серафимова Траянова – Ръководител направление „Управление на възнагражденията и администриране“, и Таня Чиренска – Ръководител отдел „Развитие на човешките ресурси“. 

    Ваня Серафимова Траянова има над 28 години трудов стаж в областта на заплащането на труда, трудовото договаряне, администриране на трудовото правоотношение, оценка на труда, безопасни условия на труд и бюджетиране на разходи за персонал. Работила е като експерт, главен експерт, началник отдел и директор дирекция „Обслужване на човешките ресурси“, и директор „Нормиране и заплащане на труда“ в дружествата от групата на Овергаз - Овергаз Инк. АД и Овергаз Холдинг АД. Магистър по Икономика и организация на труда - УНСС, магистър по право - ЮЗУ, CIPD HR qualification.

    Таня Чиренска има над 15 години опит в човешките ресурси в частта подбори, обучения, администриране и възнаграждения, мотивационни програми и безопасни условия на труд. Магистър по Мениджмънт на човешките ресурси и Управление на проекти. Заемала е различни позиции като ръководител отдел „Човешки ресурси“, „Бизнес консултант“, „Експерт човешки ресурси“, а в Електрохолд България е от 2019 година, започвайки като експерт „Развитие на човешките ресурси“.

    Запознайте се и със Севда Лангерова и Михаил Владимиров и вижте какво споделят за своето преживяване като стажанти в Електрохолд България.

    Име: група Електрохолд
    Сектор: Енергетика
    Създадена в България: 2005
    Брой служители в България: 3300 +
    Офиси в България: територията на Западна България и Сливен, а през 2024 г. отваря центрове в Пловдив и Варна
    В групата Електрохолд влизат няколко дружества:
    Електрохолд България EООД управлява и координира дейността на всички дружества на Електрохолд.
    •Електроразпределителни мрежи Запад EАД (ЕРМ Запад) стопанисва електроразпределителната мрежа в Западна България.
    •Електрохолд Продажби ЕАД е компания за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец на електроенергия.
    •Електрохолд Трейд ЕАД е лицензиран търговец на електроенергия.
    •Електрохолд ИКТ ЕАД осигурява комплексни услуги в областта на информационните и комуникационните технологии.
    •Електрохолд ИПС ЕООД е компания, създадена през октомври 2022 г., за инженеринг, доставки и строителство.

    Разкажете ни за стажантската програма на компанията – какво ви мотивира да я създадете, колко издания е имало до момента, колко души са преминали през нея и са започнали работа в компанията?
    Таня Чиренска: Лятното ни стажантско училище е естествен резултат от промените в пазара на труда и образователната система. С въвеждането на дуалната форма на обучение ние се превърнахме не просто в място за работа и обучение на младите, но и в стабилен партньор на професионалните гимназии. Естествено беше за нас, след като подкрепяме учениците в процеса им на придобиване на средното образование, да им предложим и възможност за кариерно развитие след това. С всяка следваща година започнахме да подобряваме програмата и да разширяваме профила на стажантите. С гордост можем да кажем, че сме почти пълнолетни.

    Тази година стажантската ни програма навърши 17 години. За този период сме били пример за над 1000 младежи. Да подготвиш професионално 1000 души, започвайки от нулата, е голямо предизвикателство. Около 200 е броят на колегите, които след стажа са намерили реализация в компанията ни, а много от тях вече са на ръководни позиции. Много от менторите са бивши стажанти, което прави работата още по-лесна, защото реално говорят на един език.  Щастливи сме, че с всяка следваща година програмата ни става все по-популярна сред младите хора, някои от които участват в нея неведнъж. 

    Кога стартира тазгодишното издание и как ще протече?
    Таня Чиренска: Официалното откриване на 17-ото ни Лятно стажантско училище ще бъде през юли. По време на стажа всеки стажант ще има подготвен ментор, който ще го въведе в процеса и ще го насочва при изпълнението на поставените задачи. Ние вярваме, че менторът е човекът, който се превръща в модел за подражание. Той е онзи първи пример, който младите хора следват в голяма част от професионалния си път. И тази година нашите ментори ще преминат през програма, в която ще надградят различни умения за съзнателно учене, което включва изграждане на капацитет чрез методи като инструктиране, моделиране и съветване. Това са хората, които са в основата на лятното стажантско училище, и ние инвестирахме в тях време, внимание и отношение, защото, когато основата е „здрава“, се гради качествено.

    За всеки стажант има подготвен план за работа и обучение. Със сигурност това, което няма да правят, е да са пасивни наблюдатели на процесите. Напротив, ще участват активно в тях. Също така планираме още няколко допълнителни активности със стажантите ни, тъй като  вярваме, че младите хора днес искат не само да учат, но и да бъдат полезни на обществото. С цел насърчаване развитието на младите хора и улесняване изграждането на трудови навици и умения за работа в екип, организираме поредица от обучения за т.нар. меки умения. В края на Лятното стажантско училище „Енергията си ти“ както всяка година ще се фокусираме върху инициативи, с които  стажантите по-лесно да се ориентират за бъдещата си професия, като анализират своите впечатления и наученото през лятната програма.

    Севда Лангерова

    Стажант

    Летният стаж беше изключително ползотворен и вдъхновяващ за мен. Това беше и първият ми стаж по специалността. Той направи лятото ми изпълнено с много незабравими емоции. Поводите за тях бяха благоприятната работна среда, приятният и сплотен колектив и подкрепящият ме ментор – Юлиан Михайлов.

    За мен това беше едно прекрасно място, което ме караше да отивам на работа всяка сутрин с усмивка и желание. Този стаж ми помогна да развия своите умения в електротехниката и погледа ми върху нещата. Със сигурност бих казала, че научих доста с тази практика.

    Освен това по време на този стаж имаше и лекции за личностно развитие в най-различни сфери, на които всеки от стажантите можеше да се запише. Те допълнително обогатиха стажа ми. За мен този стаж допринесе не само за развитие на техническите ми умения, но и за личностното ми развитие и самоусъвършенстване.

    За кого е подходящ стажът?
    Таня Чиренска: И тук имаме повод за гордост и може би ще изненадаме аудиторията, защото стажантската ни програма не се ограничава само до студенти. Стажантите ни са и ученици, завършили средното си образование по специалност електротехника, както и отдавна дипломирали се студенти, които по една или друга причина не са натрупали опит по специалността. Веднага се сещам за една колежка от Монтана, която напусна работата си, за да започне стаж при нас. Беше завършила образование в сферата на електроенергетиката, но никога не беше работила в сектора. Беше една от най-добрите ни стажантки и към днешна дата вече е част от екипа ни. Бизнесът, в който работим, е изключително пъстър и по тази причина сътрудничим  успешно с младежи от различни бизнес направления. При нас могат да стартират професионалния си път и да се развиват успешно както студенти, изучаващи електротехника, така и икономисти, финансисти, проектанти,  ИТ специалисти и хора с много други професионални профили.

    Ние сме един от големите работодатели,  а всички знаем, че колкото по-голям си, толкова повече възможности можеш да предоставиш. Може би знаете, че в групата на Електрохолд влизат шест компании. Всяка от тях търси специалисти с различни профили. Това лично за мен е изключително предимство, защото опциите за развитие в компанията се увеличават по хоризонталата и вертикалата, и по дружества. Давам пример с колега, който започна като инженер разпределение на електрическа енергия в най-голямото ни дружество – Електроразпределителни мрежи Запад. След това премина на позицията „инженер енергиен диспечер“ в друга дирекция, а към момента е ръководител на отдел в най-новото ни дружество Електрохолд ИПС. Споделям всичко това, защото наистина е важно младите хора да знаят, че понякога първият стаж може да е определящ за цялата им кариера. Добрият ментор може да те „запали“ не само за конкретната позиция, но за професията като цяло. Повечето професии при нас са призвание. 

    В какви направления/отдели ще могат да се развиват стажантите?
    Таня Чиренска: Младите хора могат да избират стаж между дванадесет дирекции и над 65 позиции в цяла Западна България. Дирекциите, които тази година ще имат стажанти, са  „Експлоатация и поддържане“, „Мерене и управление на данни“, „Реализация, ремонт и нови присъединявания“, „Стратегическо планиране и развитие на мрежата“, „Нетехнически загуби“, „Дистанционно отчитане“, „Релейна защита и автоматизация“, „Проектиране и строителство“, „Обслужване на клиенти“, „Финансово счетоводство“, „Финансов контрол“, „Човешки ресурси“ и др. По време на срещите ни с бъдещите стажанти ние много подробно разясняваме каква е специфичната дейност на всяка от изброените дирекции. По този начин даваме възможност на кандидатите да направят информиран избор и уверено да вървят по пътя, които сами и/или с наша подкрепа поемат.

    Михаил Владимиров 

    Стажант

    Участието ми в стажантската програма беше невероятно обогатяващо изживяване. Получих възможността да работя в един професионален и подкрепящ екип, където бях обкръжен от опитни професионалисти, готови да споделят своите знания и опит с мен.

    Програмата ми предостави възможността да приложа теоретичните си знания в практически ситуации и да развия нови умения в Електрохолд Информационни и комуникационни технологии България. Благодарение на конструктивната обратна връзка, която получавах от менторите си, успях да се развия професионално и лично. Всеки ден беше изпълнен с предизвикателства, които ме подтикваха да се стремя към по-добри постижения.

    Завършването на стажа ми донесе не само нови умения и познания, но и ценни връзки и приятелства в професионалната среда. Благодарен съм за възможността да участвам в тази програма и с нетърпение очаквам възможностите за бъдещо сътрудничество.

    Кои са критериите, на които държите най-много при подбора? Трябва ли кандидатите да имат завършен определен курс, или да изучават определени специалности?
    Таня Чиренска: Както отбелязахме вече, стажантската ни програма е насочена както към студенти, обучаващи се в различен курс и различни специалности, така и към хора, завършили професионални гимназии с профил „Електротехника“ и към дипломирали се студенти без опит по специалността. Нашата роля и задача е да им помогнем да открият техния път, независимо дали говорим за бъдещи инженери, или икономисти.  Въпросът с критериите е много интересен, а може би отговорът няма да изненада никого. Кандидатите трябва да изучават специалност или да са завършили специалност, свързана със структурата, за която кандидатстват. Ако например човек с филологическа специалност кандидатства за структура, в която  има електроинженери, най-вероятно ще бъде пренасочен към други стажантски позиции. 

    Ако зададете този въпрос на нашите ментори, със сигурност ще преобладава отговорът „Желание“. Ако човек има желание, няма невъзможни неща, ако няма желание, всичко е невъзможно. Дали искаш просто да изкараш един летен стаж, или искаш да научиш нещо, проличава още по време на разговора. 

    Как ще се формализират отношенията със стажантите? Програмата платена ли е?
    Ваня Траянова: Да, стажът ни е платен и е с гъвкава продължителност, като даваме възможност на изявените младежи да работят и целогодишно, съобразено с възможностите им да съчетават работа с учене. За времето на стажа си те подписват трудов договор по силата на Кодекса на труда с всички произтичащи от това задължения и отговорности. Преминават през задължителните обучения/инструктажи по безопасни условия на труд и въвеждащи вътрешнофирмени обучения. 

    Колко души ще могат да се включат в новото издание на програмата и колко време продължава тя?
    Ваня Траянова: В последните няколко години приемаме между 30 и 40 души. За 2024 година в стажантската ни програма имаме заявени повече от 35 позиции в различни компании от групата ни, така че очакваме и по-голям брой на младите хора, които ще придобият опит в дружествата ни.

    Какви са сроковете за кандидатстване и какви са очакванията на компанията?
    Таня Чиренска: Срокът, в който ще приемаме автобиографии за Лятното ни стажантско училище, е 31.05.2024 г. Информацията относно стажа вече е качена в сайта ни, в профилите ни в jobs.bg, както и в повечето кариерни центрове на университетите, с които си партнираме. Въпросът с очакванията е интересен. Очакванията ни са да се срещнем с много активни, амбициозни, любопитни и позитивни млади хора както всяка година. За останалите неща ще очакваме те да ни изненадат. Ще обърна въпроса и ще кажа какво могат да очакват стажантите ни, а именно  страхотни ментори, които ще им покажат и ще ги научат на неща, които може и да не са писани в учебниците.  Имаме позиции, за които няма учебници, всичко се учи в реална работна среда. 

    Какви ще бъдат стъпките за подбор? Какво могат да очакват кандидатите?
    Таня Чиренска: Наясно сме, че работим с хора от така нареченото „дигитално поколение“,  затова по-скоро сме привърженици на неформалното събеседване, в което човек може да покаже силните си качества или да проучи повече от една възможност. Кандидатите ще имат едно или две интервюта според позицията, за която кандидатстват. Служителите от отдел „Развитие на човешките ресурси“ ще направят първата селекция на постъпилите документи, след което ще организират срещите с одобрените кандидати. Ако в процеса на разговор разберем, че има по-подходящо стажантско място, ще пренасочим кандидата към него. За нас е важно стажантите ни да се чувстват добре и „на мястото си“. Бъдещите стажанти могат да очакват от нас разбиране, съдействие, сътрудничество. Съзнаваме, че за тях успехът се корени в личните им качества и вложените усилия, затова ще им осигурим средата, в която да ги проявят. Голяма е разликата, когато интервюираме кандидат за работа и когато интервюираме кандидат-стажант. При вторите много рядко използваме професионални тестове, но с цел по-точно профилиране на стажанта е възможно да бъдат използвани личностни въпросници. При тях няма верен и грешен отговор. Те помагат на нас, както и на тях по-добре да изберат мястото, където да изкарат стажа си. Давам пример със стажантите ни в отдел „Дистанционно отчитане“. При тях е важно да са много добри в математическите изчисления и логическо мислене. След като кандидат-стажантът бъде одобрен, получава обратна връзка от нас, за да бъде уточнен периодът на стажа, работното време и други важни за тях самите неща. 

    За много от бъдещите Ви стажанти Вие може да сте първи работодател. Какъв съвет бихте дали на кандидатите, на които им предстои интервю за стажантската програма?
    Таня Чиренска: За наша огромна радост този път го вървим вече 17 години. За над 1000 души Електрохолд е бил старт не само в стажантската им практика, но и в кариерното им развитие. И днес може да се срещнете с много колеги, които преди 10 години са били стажанти, а сега ръководят екипи. Съветът ни е да намерят това, което им доставя удоволствие, и да го превърнат в работа. Дали си на стаж, или на работа, ако това, което правиш, ти доставя удоволствие, никога няма да загубиш енергията си. Тези стажанти, които намерят точното място, бихме посъветвали да бъдат любопитни и всеки ден да научават нещо ново за професията си. Повярвайте, има неща, на които само практиката може да те научи, колкото и добър да си бил в училище или университета. Ще цитирам Конфуций, който казва: „Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах“. Ще ги посъветвам да бъдат себе си, защото само така можем да „видим“ силните им страни и да ги насочим правилно към точния за тях стаж. 

    Какви са плановете на компанията в бъдеще и каква роля играе стажантската Ви програма?
    Таня Чиренска: Стажантската ни програма има огромна роля в реализирането на плановете на компанията ни, защото хората остават незаменим ресурс. Посоката е дигитализация и това съответно ще изисква своите специалисти в тази област. Все повече се променят изискванията на пазара на труда и това неминуемо се отразява и в уменията, които хората трябва да притежават. Няма как да отговорим на нуждите на енергийния пазар,  ако не разполагаме с правилните специалисти. Преди години ВЕИ (Възобновяеми енергийни източници) звучеше като нещо далечно от нас като общество, а днес е част от бизнеса ни. Младите са имено хората на промяната, на новите неща, на новите идеи и ние чуваме техния глас. 

     

    Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на Електроразпределителни мрежи Запад ЕАД в JOBS.bg

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 1 ден
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места