сряда, 01 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9650 прочитания

    Стоян Лозанов, Omnio: Искаме да се наредим сред „еднорозите“ на световния reg tech пазар

    До 5 години очакваме да достигнем 50 души с ключови роли в Generative AI и ML, казва Изпълнителният Директор на технологичния стартъп
    18 април 2024, 14:47 a+ a- a

    Стоян Лозанов - CEO на Omnio. Снимка: Личен архив

    Стоян Лозанов е CEO на стартъпа Omnio, който разработва SaaS продукт за идентификация на финансови измами. Omnio е част от Ocean Investments – инвестиционен холдинг с фокус в инвестиции и развитие на стартъп идеи и компании в бизнес направленията киберсигурност, здравни технологии и недвижими имоти.

    Мисията на Ocean Investments е да идентифицира и подкрепя смелите предприемачи със силни идеи, като им помогне да реализират визията си и плановете си за растеж. Да открие съмишленици със сходни ценности и идеали, с които да изгради общност на взаимно сътрудничество и позитивно въздействие върху средата в България.

    Пред Economy.bg Стоян Лозанов разказва повече за дейността и бъдещите планове на Omnio.

    Стоян, разкажи ни как започна всичко. Как се роди идеята за Omnio и откога компанията оперира в България? 
    Регистрирахме дружеството в края на 2020 г., но започнахме работа доста по-късно – в средата на 2021 г. 

    Първият ни офис представляваше буквално празна стая с няколко бюра, доста аскетично беше. Направихме първото MVP, с което кандидатствахме за програма на European Institute of Innovation and Technology и бяхме (и все още сме) единствената компания от България, която е била приета някога в deep tech сектора. Това беше през 2021 г. Тогава кандидатствахме с нещо като научен труд, който бях написал. В него се обясняваше защо това решение ще помогне много на тази бизнес среда. Направиха едно интервю с нас, влязохме в акселератор и ни дадоха първия грант. След това трябваше на направим едно MVP. То, разбира се, не приличаше на нищо, но беше страхотно начало.

    Как избрахте името Omnio?
    Сънувах го. След това разбрах, че не съм много оригинален, защото имаше и други компании с това име, включително и песен на шведска рок група. Но имаше и транскрипция на латински, която бях намерил тогава и звучеше готино и тематично – for every enlightened criminal. 

    Понякога стават и забавни грешки с имената. Има една компания Omnio, която е в UK и също се занимава с compliance, и няколко пъти са ни тагвали в различни постове в социалните мрежи, бъркайки ни с тях.

    Лично теб както те мотивира да се впуснеш в това ново предизвикателство?
    Мислех си, че всичко ще е лесно, забавно, ще се случва с лекота. Живеех с разбирането, че светът е розов, хората ще инвестират, аз ще създавам продукти, които след това ще продавам на клиенти. Вярвах в това и си казах – какво толкова, нека напусна работа, което беше единственият ми източник на доходи, и ще вляза в стартъп играта. Естествено, доста по-късно влязох истински в осъзнаването какво е стартъп и все още вървя по този взискателен, но истински път. 

    След старта кои бяха първите задачи, които трябваше да решите?
    Първата ни задача беше да намерим хора, които да разберат какво искаме да направим. Това се оказа изключително сложно. Изпробвахме четири екипа, докато намерим човек, който  разбира какво точно искаме да създадем като процеси и като инфраструктура на това софтуерно решение, за да може то да бъде достатъчно гъвкаво и евтино. Да може, ако има нещо ново като регулация или проблем, нещо което трябва да разглежда, да се инкорпорира вътре без проблем. Програмирането на нашето решение отне толкова много време именно за да е приложимо и за малки, и за големи компании и организации, имахме нужда да е достатъчно гъвкаво.

    Кои бяха най-големите трудности в началото?
    Те бяха толкова много, а и до ден днешен има постоянно такива. Когато си стартъп, първо трябва да си наясно какъв тип стартъп си точно. Различните индустрии изискват различен ресурс за създаването, маркирането и за продажбите на компанията. Аз, бидейки бивш compliance на много ранна възраст, нямах възможност да говоря толкова много с вендори, какъвто впоследствие станах. Не съм бил от тяхната страна, бях от страната на купувача и перспективата беше съвсем различна. Не успях да осъзная всички малки детайли, които са свързани с основаването на дружество и неговото успешно засяване като начало във всички тези процеси. 

    Разкажи ни малко повече за вашето решение. Какъв проблем решава Omnio? 
    Исках да създам система, която да комбинира тип big data analytics софтуер, който се използва за идентифициране на потенциални финансови измами, сива икономика и подобни финансови нерегламентирани действия. Исках тя да е достатъчно автономна, за да може да разрешава тези проблеми още в зародиш, преди да са дошли наяве. Визията ми беше да комбинирам този big data analytics софтуер и compliance перспективата, която разрешава всички проблеми чрез човешки анализи, когато има генериран проблем или сигнал. Тогава се спряхме на концепцията и за синтетичния ни следовател, който промени изцяло подхода. Това е начинът напълно да автоматизираме процеса по идентификацията и разрешението на истинските проблеми.

    Как работи, с какво е уникално?
    Omnio се занимава с разработка на SaaS решение за автоматизация на дейностите по проверка на клиенти и техните трансакции в регулирани финансови институции в борбата с предотвратяване на финансови измами. Предоставяме комбинирана платформа, която използва най-иновативните технологии, за да ускори процесите по установяване, неутрализиране и докладване на опити за извършване на финансови измами, пране на пари и терористично или нерегламентирано финансиране на лица и организации. Това, което отличава Omnio от другите reg tech сартъпи на този пазар, е холистичният подход към проблема, който решава. След като той бъде идентифициран, самата система започва да пише анализа и разследването, което е нужно, за да се навлезе в дълбочина на потенциалния проблем и да се установи дали имаме наличие на случай на т.нар. „пране на пари“, или говорим за терористично финансиране. Традиционно този процес се извършва от хора, специалисти, които проверяват, анализират, сравняват и записват в няколко различни системи причината за случилата се трансакция или съответното клиентско поведение. Omnio изписва целия този анализ автоматично, за милисекунди, като взема информация от всички релевантни източници с цел да предостави една готова проверка, която няма нужда от човешка намеса. Освен това нашият софтуер изписва обяснението след направената проверка така, както би го направил човек, но за много по-кратко време.

    С какви технологии работите?
    С технологиите стартирахме на принципа „проба-грешка“. Използвали сме Java във всичките му форми, а в момента основните, с които работим, са Java и Python. Променяме се динамично във времето, като се опитваме да сме винаги в крак с новите технологии, които биха подобрили нашата работа, както и качеството на продукта ни.

    Какви са клиентите ви?
    OMNIO e така разработено, че всяка една регулирана финансова институция по целия свят може да го използва.  Клиентите ни варират - от криптоплатформи, които сега стартират, до големи платежни институции в Сингапур. Ставам към 04:00 – 5:00 ч. сутрин, за да обслужа австралийските и сингапурските клиенти, а привечер обръщам внимание на партньорите ни в САЩ.

    Тъй като решението е персонално за всеки клиент и съдържа съответните политики и процедури, не сме ограничени откъм пазари. В момента работим в Европа, Америка, Азия, в частност Сингапур и Австралия. Засега почти не работим на българския пазар.

    С какъв екип стартирахте и колко души сте в момента?
    В началото това бяхме аз и съдружникът ми към онзи момент. Всички останали бяха външни експерти. Нямахме нито един човек на пълен работен ден, просто нямахме средствата за това. Молехме приятели – „виж този код, дай еди-каква си идея…” – така се справяхме. 

    Сега сме 11 души. Основно програмисти като имаме бленд от вътрешни и външни експерти,  който се променя във времето. Това се определя от моментните нужди на компанията и работата ни. Тъй като сме стартъп, правим „от пиле мляко” с всеки бюджет, който имаме, и когато нямаме нужда от един или друг вид роля, намираме човек, който е наистина добър, вярва в това, което правим, и е склонен да работи на проектна база. 

    Планирате ли разрастване на екипа в България в бъдеще? От какъв тип специалисти ще имате нужда?
    Планираме да разрастваме екипа основно в България и предимно в business development насоченост. След 5 години планираме да сме не повече от 50 души, като ключовите роли биха били в Generative AI и ML (Machine learning) алгоритми.

    Вие все още сте млада компания, но кои би определил като най-големите ви успехи до момента?
    Успехите в медиите или печеленето на някоя награда не са основният ни успех. Не ме разбирайте погрешно, те са чудесни, защото продуктът ни е стойностен и хората вярват в него, но истинският успех е в онези моменти, в които сме правили възможно от невъзможни бизнес ситуации и сме постигали истинско ниво на иновация и добавена стойност за клиента. Това са истинските моменти на успех

    А какви са дългосрочните ви цели и амбиции?
    Целите ни са преди всичко смели и позитивни. Опитваме се да установим позиция на новите пазари, в които влизаме. Целим да помогнем цялостно на финансовата индустрия да осъзнае, че тези проблеми не са невъзможни и можем да се справим с тях. Можем да повлияем върху сивата икономика, тероризма, наркоканали, трафик на хора и други нелегални активности. Можем да допринесем и изградим за една стабилна икономика, в която всеки като част от това общество плаща данъци и такси. 

    Плановете ни за растеж са Omnio да стане един установен играч на reg tech пазара и да сме близо до нашите конкуренти, повечето от които „еднорози“, които оперират в целия свят. Дългосрочната ни визия е да създадем и поддържаме една добра работна култура, която не е свързана само и единствено с постигането на измерими бизнес цели, но и с удовлетворението на хората, които стоят зад растежа на Omnio. Истината е, че хората създават продуктите и нищо не може да замени човека. Ние само можем да улесним модерните предизвикателства, пред които сме изправени. 

    Какъв съвет бихте дали на хора, които се чудят дали да поемат по пътя на стартиране на собствен бизнес?
    За да стартираш и поддържаш собствен бизнес, трябва да разчиташ изключително много на себе си. Да се справяш със себе си, градейки този бизнес. Трябва да си достоен и искрен със себе си и с хората, с които работиш. Няма конкретна формула за успех. Има вяра в това, което правиш. И може би едно от най-важните неща е да не слушаш хора, които не са минали по този или сходен път, да ти казват какво може или не може да стане, когато ти си убеден, че е възможно.

     
    ВИЖТЕ ОЩЕ от AI in BG:
     
    Да правя наука на световно ниво: Антон Александров, който накара AI да „говори“ български
    Какви изисквания към бизнеса поставя Регламентът за изкуствен интелект?
    Законът за AI на ЕС: Какви са възможностите и задълженията пред бизнеса?
    Проф. Милена Георгиева: Персонализираните решения са ключът към неостаряването
    Вижте как работи българската платформа BannerGate, която иска да промени бизнeса с банери в световен мащаб
    Как и каква част от българския бизнес ползва AI?
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 1 ден
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места