четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2550 прочитания

    Къде във Варна ще се случват дълбоко технологичните иновации?

    Какво представлява VDTIP, кой и за какво го използва, каква е разликата между плитки и дълбоки иновации, каква е ролята на JA България в проекта, разказва проф. Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет – Варна
    26 октомври 2022, 10:01 a+ a- a

    Проф. Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет - Варна (Снимки: Личен архив проф. Станимиров)

    Наскоро в Икономически университет – Варна беше открит Дълбоко технологичен иновационен порт – Варна (Varna Deep Tech Innovation Port). Economy.bg се свърза с ректора проф. Станимиров, за да ни разкаже повече за порта, за кого е предназначен, какви резултати се очаква да постигне и каква е ролята на JA България.

    Каква е целта на Дълбоко технологичния иновационен порт – Варна?
    Дълбоко технологичният иновационен порт – Варна (VDTIP) е сред първите дълбоко технологични иновационни долини в Европа. Кое наложи създаването му? За всички е ясно, че експоненциалното развитие на технологиите измести акцента по посока на дигитализация, която на свой ред ускори процеса на глобализация. Но се оказва, че Европа изостава от страни като САЩ и Китай по съотношението създадени/внедрени иновации. Още повече, че тук не говорим само за т.нар. „плитки иновации“, при които създаваме някакви дигитални решения (сайтове, приложения, софтуер за управление на бизнеса и др.). За да присъства на сцената на конкурентоспособността днес, надеждата на Европа е в нещо, което стои отвъд дигитализацията – това са дълбоко технологичните иновации. Дълбоките технологии се свързват с фундаментални и инженерни иновации, а не просто с традиционни подобрения, каквито наблюдаваме в много компании.
    Идеята на VDTIP е да консолидира предприемаческия капацитет на региона, като паралелно колаборираме активно с предприемачески екосистеми, с които вече работим (Мюнхен, Атина, Авейро, Тренто, Клуж Напока и др.).
    Наясно сме, че дълбоките технологични иновации не се случват просто така. Ето защо ще заложим на дългосрочна програма за развитие на естествения интелект, който е в основата на създаване на изкуствен интелект. Осъзнаваме, че не е достатъчно субектите в екосистемата да комуникират помежду си – наложителна е колаборация и развитие на ефективни мрежи от хора, компании и институции, които да споделят идеи и ресурси. Необходима ни е не просто специализация, а умна специализация. Ще работим за синхронизация и постигане на мултипликативен ефект от наличните в региона ресурси.
    При лансиране на идеята за VDTIP получихме подкрепа от страна на много институции, което ни дава кураж. Бяхме подкрепени в начинанието си от президента на Република България, европейския комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, кмета на община Варна, министъра на иновациите и растежа, министъра на туризма, областния управител на Варненска област, министъра на образованието и науката чрез директора на Дирекция „Наука” в МОН, Центъра за предприемачество в Мюнхен – Strascheg, академичния директор на Европейския институт за иновации и технологии, висшите училища във Варна, бизнеси, нестопански сектор и др.

    Кой може да го използва и за какви цели?
    VDTIP е насочен към консолидиране на участниците в местната екосистема във Варна в посока създаване, развитие и комерсиализация на устойчиви дълбоко технологични иновации. Акцент се поставя не просто върху генериране на иновативни идеи, но и върху тяхното развитие и практическо внедряване. С това бизнесите ще станат по-ефективни, а участниците в екосистемата ще решават по по-интелигентен начин проблемите си.
    Всички участници в екосистемата трябва да намерят своето място и да осъществят контакти с правилните партньори, за да се случат нещата. Основните участници във VDTIP са: университетите и научноизследователските структури; големите бизнес организации; местната и държавната администрация; инвестиционни фондове; високотехнологични компании; дълбоко технологични чуждестранни екосистеми. Така че всеки от тези субекти може да се възползва от идеите, споделените ресурси и енергия в рамките на екосистемата.

    Само към иновации в туризма ли е насочен, или и към такива в други области?
    Дълбоките технологии намират приложение в области като енергийна ефективност, роботика, смарт решения, медицински приспособления и много други. Туризмът е само една от областите, в които можем да внедряваме плитки и дълбоки иновации. В този смисъл VDTIP няма приоритетно направление за внедряване на бъдещи дълбоко технологични решения. Още повече, че повечето решения от такъв тип (напр. свързани с енергийна ефективност или смарт домове) са приложими във всички сфери. 

    JA България е част от проекта, моля, разкажете малко повече за това?
    Инициативата за създаване на дълбоко технологичен иновационен порт (VDTIP) е на Junior Achievement Bulgaria (JA-Bulgaria), Икономически университет – Варна (ИУ – Варна) и дъщерната компания на JA – The Edge. Това не е спонтанна идея, а е плод на няколкогодишен труд и доказване на капацитет. В Икономически университет – Варна работим активно с JA – България, както и с партньори от екосистемата Start for Future, EIT Urban Mobility, Strascheg Center for Entrepreneurship gGmbH, Smart Varna за развитие на предприемаческия капацитет на младите хора. На 23 – 24 ноември 2022 в Мюнхен ще се състои мащабно събитие – Co-creation Summit. То ще събере на едно място стартъпи, индустриални компании, университети, изследователски центрове, предприемачи и всички заинтересовани участници от цяла Европа. VDTIP получи специална покана за представяне на модела на събитието в Мюнхен. Така че с изпълнителния директор на JA – България Милена Стойчева ще трябва да убедим участниците в ползите от нашата инициатива.

    Има ли вече ползватели, ако да – кои са те и с какво се занимават?
    Все още няма ползватели на DTVIP, ако изобщо може да се говори за такива. Инициативата за създаване на дълбоко технологичния порт е лансирана само преди дни. В резултат на осъществените допълнителни срещи и проведена кръгла маса с ключови участници в екосистемата в момента прецизираме VDTIP концепцията. И като казвам, че няма ползватели, имам предвид, че става въпрос преди всичко за активни участници, които трябва да вложат усилия, ноу-хау, ресурси, за да очакват да получат конкретна добавена стойност. 

    Какви резултати очаквате да постигне?
    Създаването на Дълбоко технологичен иновационен порт ще генерира множество ползи за цялата местна екосистема. Сред тях са идентифициране и развитие на таланти, раждане и скалиране на нови бизнеси, акумулиране на ресурс (кадрови, финансов, информационен и др.) за работа в областта на пробивните технологии, развитие на иновации, които да намерят конкретна практическа реализация, постигане на икономическа и социална устойчивост, опазване на околната среда, изработване на решения, които да бъдат тествани и скалирани и др. Случването на тези очаквани ефекти изисква многомерна промяна – постоянна, всеобхватна, ускоряваща се и смислена.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места