четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4914 прочитания

    Пандемията направи възможно да живеем тук, но да работим там

    Как български ИТ специалисти могат да работят от вкъщи за големи компании извън България - Иван Раденков, генерален директор на Digitanity, пред Economy.bg
    28 юли 2021, 16:46 a+ a- a

    Digitanity е компания, създаваща професионални ИТ екипи, които работят в България за едни от най-иновативните и желани международни дигитални предприемачи. Тя предоставя на българските програмисти възможности за дългосрочна работа в хибридно или изцяло дистанционно работно място.
    Заедно с AIOPSGROUP компанията е част от Athletic Commerce Holding. Двете компании в холдинга са разпределили ясно своите задачи, като AIOPSGROUP е изцяло концентрирана върху enterprise monitoring, eCommerce development, консултиране и разпределение на екипи по краткосрочни проекти, работейки с клиенти като IКЕА, Puma и Rossignol.
    Digitanity е конкретно насочена към прецизното създаване на ефективни и професионални екипи от програмисти, с което да помогне на нарастващите нужди в дигитализиращия се свят.

    Иван Раденков се присъединява към Digitanity преди четири месаца като генерален директор. Преди това е работил в сферата на човешките ресурси и мениджмънта на фирми като Ernst & Young, Paysafe, Matrix и cVidya networks. Завършил бизнес администрация в Софийски университет и CPP(Certificate in Personnel Practice) към Chartered Institute of Personnel and Development - London. Автор е на 8 детски книжки.

    За да разберем повече за плановете на компанията в България и тенденциите на ИТ пазара у нас, разговаряхме с Иван Раденков, генерален директор на Digitanity.

    "Работим с ИТ специалисти, които намираме в България и сорсваме навън. Те имат възможността да работят за чуждестранни брандове по иновативни проекти и технологии".

    Иван, какво наложи създаването на Digitanity?
    Пандемията миналата година доведе до дигитална революция на световно ниво. Това позволи на хората да разберат, че можем да живеем тук, но да работим там. В тази връзка Digitanity покрива една отворила се внезапно ниша за редистрибуция по географски признак на качествените ИТ кадри на световно ниво. 

    Вие помагате на ИТ компании да намерят топ таланти в България. Само с чуждестранни ИТ фирми ли работите?
    Предимно работим с ИТ компании, тъй като дългогодишната сфера на дейност на нашия екип е бил ИТ секторът. Там имаме много силни позиции и стабилни клиенти, които винаги се връщат към нас. Една компания трябва да се концентрира върху дадена сфера, каквото сме направили и ние. Така че работим с ИТ специалисти, които намираме в България и сорсваме навън. Те имат възможността да работят за чуждестранни брандове по иновативни проекти и технологии. Така ние даваме възможност не само на чуждите компании да намерят ресурса, който те не могат да открият в момента при тях, но и позволяваме на нашите ИТ специалисти да изградят портфолио, ноухау и опит с международни проекти в компании – пионери в дигиталните технологии.

    Т.е. това е една win-win ситуация и за двете страни?
    Така бих го нарекъл и аз. И за трите страни. Защото качественият човек ще търси не само доброто възнаграждение, но и доброто израстване. Ще търси добрия проект, който го вдъхновява. Така че това е изключително win ситуация и за ИТ специалиста, който ще работи.

    Кои са по-известните компании, с които работите?
    В момента подписваме договор с една американска компания, която прави интересна академична софтуерна разработка. Имаме и английска компания в договорите си и няколко европейски. 
    В момента имаме около 15 обяви, които покриват повече от 35 позиции.

    "Надяваме да растем с около 60 до 80 души годишно".

    Колко голям е екипът Ви? И това ли са плановете Ви за разширяване?
    Ние се надяваме да растем с около 60 до 80 души годишно. В момента сме 80 плюс, тъй като назначения имаме дори днес. Освен в София имаме офиси във Финикс, САЩ, в Падуа, Италия, в Амстердам, Нидерландия и в Белград, Сърбия.

    Какъв тип ИТ специалисти търсите?
    В ИТ сферата всички търсим senior специалисти. Това е един голям проблем за junior кадрите, защото трябва да добият някакъв опит. Хубавото е, че ние търсим разнообразни екипи. Нашите клиенти, разбира се, искат да стартират от днес за утре. Винаги търсят готови екипи. Но създаването на един подобен екип изисква време и отношение, много прецизно търсене на правилните хора с точния mindset и soft skills. Затова ние съветваме клиентите си да търсят както senior, така и junior специалисти, които да развиват.

    "Създавал и изграждал съм различни екипи почти от нищото, което е голям плюс сега".

    Доколко дългогодишният опит като HR мениджър Ви помага сега при сформирането на екипи?
    Присъединявайки се към този екип, идвам с опита, който съм придобил в различни компании като Ernst & Young например. В други компании съм създавал и изграждал различни екипи почти от нищото, което е голям плюс и наистина много помага в изграждането на екипите в Digitanity. За нас да работим в екип, в дух на доброжелателност, приятелство, спортменство и в лека конкуренция е много важно. Това са част от нашите принципи в Digitanity.

    А доколко за Вас беше предизвикателство от HR мениджър да станете генерален директор?
    Това предизвикателство съм го изживял преди 10 години като генерален мениджър на Paysafe. След това съм работил в други компании с не по-малко персонал. Така че това не е нещо ново. И сега само мога да надграждам.

    "Ако решението преди бяха добрите социални политики на компанията, днес мисля, че най-важното за избора на работно място за един senior ИТ специалист е проектът, по който ще работи".

    Помагате на бизнесите да намерят топ тех талантите в България. Какви са актуалните тенденции на пазара в момента?
    Тази година наблюдаваме още по-голямо свиване на предлагането на кадри.

    Какво е решението?
    Решението е в креативни и добри проекти. Ако решението преди бяха добрите социални политики на компанията, днес мисля, че най-важното за избора на работно място за един senior ИТ специалист е проектът, по който ще работи – до каква степен му се дава свобода и възможност той да промени, да създаде и води даден продукт. Защото, ако преди 10 години нашите ИТ специалисти бяха готови просто да пишат или да попълват някакви дупки, или да поправят някакви скриптове, днес те наистина са се превърнали в лидери и във вдъхновители на дадени проекти. Това е нещото, което и ние в Digitanity предлагаме. Нашите клиенти дават пълна независимост на своите екипи и ги карат да се чувстват част от компанията, да водят, да създават и да бъдат лидери.

    Проучване показа, че много от новонаетите в софтуерните компании у нас са българи, завърнали се от чужбина. Наблюдавате ли и Вие подобна тенденция?
    Да, има и такива. Както казах в началото, ние се превръщаме в граждани на света, границите падат. Дигитализацията дава възможност на хората да работят от всяка точка на света. Има и българи, които работят от чужбина. Има и такива, завърнали се от чужбина. Има и чужденци, които са дошли в България, за да работят оттук. Или чужденци, работещи от чужбина за български компании. В нашия екип, да кажем, че има около 10% подобни случаи. Дори в България имаме хора, които работят от Пловдив, Варна и различни селца.

    Как повлия пандемията на българския ИТ пазар – повиши или намали търсенето на кадри?
    Повиши изключително много търсенето на ИТ кадри. Но пък и даде тази възможност на хора, които са имали някакви рестрикции от географска гледна точка, или не са искали да са в столицата заради задръствания и т.н., тези хора вече са на пазара. И те са равнопоставени членове на екипите, тъй като в момента и ние сме хоум офис. Digitanity ще продължава да бъде хибридна компания с възможност за работа от вкъщи и от офиса.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места