понеделник, 27 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5826 прочитания

  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст

  Подпомогната от промишленото производство
  18 април 2024, 08:29 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Китайската икономика нарасна повече от очакваното през първите 3 месеца на годината, показват нови данни, тъй като Китай построи повече фабрики и изнесе огромни количества стоки, за да се противопостави на тежката криза с недвижимите имоти и бавните разходи у дома, пише New York Times.

  За да стимулира растежа, Китай, втората по големина икономика в света, се обърна към позната тактика: инвестира сериозно в своя производствен сектор, включително множество нови фабрики, които спомогнаха за увеличаване на продажбите по света на слънчеви панели, електрически автомобили и други продукти.

  Но залогът на Китай върху износа разтревожи много чужди държави и компании. Те се опасяват, че потокът от китайски доставки за далечни пазари може да подкопае собствените им производствени индустрии и да доведе до съкращения.

  Националното статистическо бюро на Китай съобщи, че икономиката е нараснала с 1,6% през първото тримесечие спрямо предходните три месеца. Когато се прогнозират за цялата година, данните за първото тримесечие показват, че икономиката на Китай расте с годишен темп от около 6,6%.

  „Националната икономика направи добър старт“, каза Шен Лайюн, заместник-директор на статистическото бюро, като същевременно предупреди, че „основата за стабилен икономически растеж все още не е солидна“.

  Продажбите на дребно се увеличават със скромен темп от 4,7% в сравнение с първите три месеца на миналата година и са особено слаби през март. Китай се нуждае от стабилни потребителски разходи, за да намали постоянно високата безработица сред младите хора и да помогне на компаниите и домакинствата да се справят с много високи нива на дълг.

  За годината Китай си постави цел за растеж от около 5%, цел, която много икономисти смятаха за амбициозна, въпреки че някои наскоро подобриха прогнозите си. Миналата година икономиката на Китай нарасна с 5,2%.

  Производството е с 5,3% по-високо през първите 3 месеца на тази година спрямо същия период на миналата, обяви статистическото бюро, надхвърляйки прогнозите на икономистите.

  Стремителният темп на инвестиции във фабрики, който се повиши с 9,9% спрямо предходната година, е в основата на растежа на Китай. Силният износ в началото на тази година също помогна.

  Стойността на износа нарасна със 7% в доларово изражение през януари и февруари спрямо година по-рано и с 10%, измерена в китайската валута, юан. Но действителният принос на износа към икономиката на страната е значително по-голям, тъй като падащите цени затъмниха пълната степен на експортните печалби на Китай.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 10 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 11 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата