петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1813 прочитания

  Ще си сътрудничим с Axiom Space в сферата на космическите иновации

  Това партньорство ще даде още възможности за българската индустрия и малките и средни предприятия в сектора, заяви Стойчева
  02 април 2024, 13:25 a+ a- a

  Министерство на иновациите и растежа и Axiom Space, водещ доставчик на услуги за човешки космически полети и разработчик на инфраструктура за космически полети, ще си сътрудничат в областта на космическите иновации, технологии и научни изследвания. Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и ръководството на Аxiom обсъдиха конкретни стъпки и възможности за развитието на сектора в България. Те подписаха Писмо за намерение за сътрудничество, чрез което поставиха първите стъпки за дългосрочно и устойчиво партньорство с цел насърчаване и развитие на националната космическа екосистема.

  „Трябва да ускорим развитието на космическите технологии и научните изследвания в тази област. През последното десетилетие космическият сектор и неговото въздействие се превърнаха в стратегически двигател на икономическия растеж в Европа“, заяви Стойчева. Тя подчерта, че именно този сектор претърпява безпрецедентна трансформация и развитие в световен мащаб. „Значителният технологичен напредък, новият предприемачески дух и обновеният политически фокус го поставиха в центъра на вниманието на световната иновационна сцена“, заяви още тя.

  В подписания документ е подчертано, че България има над 50-годишен опит в областта на космоса и капацитет да допринесе за развитието на космическите технологии в Европа. „България разглежда тази област като стратегически актив, допринасящ за създаването на нови пазари и бизнес възможности за индустрията, включително за малките и средните предприятия в страната“, подчерта Стойчева.

  Ще бъдат очертани и всички възможности за подкрепа на изследователски и развойни дейности, необходими за подпомагане на индустриалния растеж на съществуващи компании и стартиращи фирми в сектора, се посочва още в документа.

  От страна на МИР беше декларирано, че ще обедини потенциални индустриални партньори, академични среди и други заинтересовани страни, които могат да се възползват от сътрудничеството и да се улесни връзката между тях и Axiom Space.

  Чрез изпълнението на Плана за европейски сътрудничещи държави (PECS) с Европейската космическа агенция (ESA) и съответни проекти, България реализира важни партньорства в областта на космическите технологии и космическата икономика, което допринася за укрепване на капацитета на екосистемата.

  В края на годината Стойчева и генералният директор на НАСА Бил Нелсън подписаха присъединяването на Република България към Споразуменията „Артемида“ (Artemis Accords) на НАСА, които дефинират основните принципи за глобално сътрудничество в космическото пространство. С това България стана 32-та държава, която се присъединява към Споразуменията.

  Axiom Space е водещ доставчик на услуги за човешки космически полети и разработчик на инфраструктура за човешки космически полети. Axiom разработва нейна станция и създава скафандри от следващо поколение за ниска околоземна орбита, Луната и извън нея. Лидер в изследванията на продукти, процеси и услуги в космическия сектор.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 11 часа
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 1 ден
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 1 ден
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 1 ден
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 1 ден
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство