петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2072 прочитания

  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души

  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  29 февруари 2024, 09:54 a+ a- a

  Европейската инвестиционна банка (EИБ) и Обединена българска банка (ОББ) обявиха гаранционно споразумение, което се очаква да отключи ново финансиране от 150 милиона евро. От средствата ще могат да се възползват предприятия с персонал до 3000 души.

  Гаранционният инструмент на ЕИБ ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес, стимулиране на икономическия растеж и насърчаване на по-устойчиво бъдеще.

  Съгласно споразумението за споделяне на риска ЕИБ предоставя гаранция от 75 милиона евро за портфейл от инвестиционни заеми и заеми за оборотен капитал на български компании, което позволява на ОББ да изгради нов кредитен портфейл през следващите две години и да отпуска кредити при преференциални и гъвкави условия. Споразумението предвижда ЕИБ да гарантира заеми в размер до 30 милиона евро, като покритието на гаранцията е от 50%. Допустимите форми на кредитиране включват инвестиционни и оборотни кредити, както и банкови гаранции.

  Споразумението бе обявено от вицепрезидента на ЕИБ, Кириакос Какурис, директора „Eвропейски финансови институции“ на ЕИБ Бирте Брун-Леон, Десислава Симеонова, изпълнителен директор „МСП Банкиране” на ОББ и Добромир Добрев, изпълнителен директор „Корпоративно банкиране и пазари” на ОББ, които изтъкнаха стратегическото значение на споразумението, което е насочено към сегмент, за който няма аналог на пазара.

  „За пореден път и на база отличното сътрудничество досега, отново обединяваме усилията си с ОББ, за да осигурим достъпни кредити за българския бизнес, особено във времена на икономическа несигурност и растящи лихвени проценти, за да могат компаниите да разширят дейността си и да инвестират в зелени и дигитални решения“, сподели вицепрезидентът на ЕИБ, Кириакос Какурис.

  „Дългогодишното партньорство между ОББ и ЕИБ може да се проследи назад до 2002 г., когато е подписана първата линия за ресурс в размер на 10 милион евро. Днес подписваме 36-тото си споразумение с Групата на ЕИБ. В рамките на дългосрочното ни сътрудничество през годините успешно бяха приложени някои от най-модерните финансови инструменти за споделяне на риска и разширяване на бизнес кредитирането за български предприемачи и семейни фирми, които формират гръбнака на местната икономика. През годините сме предоставили приблизително 25 000 кредита за над 5.7 млрд. лв. по програми, управлявани от групата на Европейската инвестиционна банка.“, заяви Десислава Симеонова, изпълнителен директор „МСП Банкиране” на ОББ.

  Добромир Добрев, изпълнителен директор “Корпоративно банкиране и пазари” на ОББ, допълни значимостта на споразумението: „Новият инструмент на ЕИБ за предприятия с персонал до 3000 души със сигурност ще бъде успешен и ще достигне в кратки срокове до своята целева група в страната, която не е адресирана достатъчно от други гаранционни инструменти. Имаме готовност да подкрепим усилията на компаниите от сегмента за повишаване на ефективността и конкурентоспособността им, за подобряване на бизнес процесите и трансформацията им към по-устойчив модел на развитие. Споразумението подкрепя устойчивите инвестиции и създава възможности за компаниите да разширят дейността си и да реализират нови проекти, като по този начин стимулира икономическия растеж и насърчава създаването на нови работни места.“

  В момента ОББ има три активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 9 часа
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 1 ден
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 1 ден
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 1 ден
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 1 ден
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство